Kistan har tillhört kvinnor i släkten sedan 1800-talet, senast givarnas mor Anna Johansson som bodde i Limhall, 1 km från Kyrkesund. Anna Johansson hade arbetat som kallskänka på bl. a Liseberg i Göteborg. Annas mor, givarnas mormor, var ensamstående mor och hade arbetat på turisthotellen i Marstrand och Strömstad.
Givarna kallar kistan mormors mors brudkista, mamman kallade den "morses" kista. Kistan härstammar från givarnas mormors mor Anna-Maria (Anna-Marja) Kristensson född 1844-09-14 död 1931-11-08, gift med Johan Kristensson, sjöman. Det berättas om honom att han gick på Ostindien och var borta ett år i stöten. Paret hade fem barn. De hade får och höns. Anna-Marja rodde till Marstrand med jollen. Där stod hon på torget och sålde ägg. Hon sålde även växter, som hon själv plockat, till apoteket där.
Släkten har bott på samma plats hela tiden. Fram till 1940-talet i en stuga med öppet loft. Den revs och ersattes med ett nybygge 1941. Hönshuset revs 1965. Kistan stod till att börja med i "storarummet" i "nya huset". För ca 15-20 år sedan togs den upp på den inredda vinden och sattes i gästrummet. Sommargäster som mamman hyrde ut till hade gjort henne uppmärksam på att kistan nog var en klenod. Enligt systrarna var det tack vare detta, och tack vare att den hemmansägare från Viks Ödegärde som ombetts måla om kistan hade sagt att han tyckte det var fel att måla över originalmålningen, som kistan behållits icke ommålad.
Fototstatkopia av fotografi av Anna-Marja och hennes make samt följebrev som uppgifterna ovan är hämtade ur förvaras i bilagepärmen UM026867.
Måleriet är inspirerat av Hans Jakob Wickbergs dekorationssätt. Kerstin Lychou, tidigare hemslöjdskonsulent, har fått bilder av kistan. Hon finner den mycket intressant och har aldrig sett något föremål med just dessa dekorelement. Borde vara målad av en Tjörn-målare, okänt vilken.
Litteratur: Lychou, Kerstin 1996: Hemslöjd och folkkonst i Bohuslän, Warne förlag, s. 45-47.
Fredlund, Jane 1995: Gamla möbler möbelstilar och inredning i Sverige 1700-1950, ICA-bokförlag, s. 90-93.