Kyrkan
Loftahammars kyrka stod klar 1760 och ersatte då Loftahammars kapell från 1609. Vem som tog fram ritningarna till den nya kyrkan är inte helt säkert. Kanske var det byggmästaren Petter Frimodig som var engagerad i bygget. Loftahammars kyrka har en mycket fin orgel byggd av Lars Wahlberg 1767. Instrumentet renoverades 1995-2000. Åren 1775-1777 kompletterades kyrkobyggnaden med ett torn i väster. Kyrkan präglas av en blandning av äldre stildrag och nyklassicism. Exteriört har takmaterialet ändrats från spån till tegel för att idag utgöras av kopparplåt. Eventuellt har också ett korfönster murats igen. Interiört har bänkinredningen bytts ut vid två tillfällen och altartavlan har bytts vid flera till fällen. Den nuvarande altartavlan installerades i kyrkan 1951. Den största förändringen av kyrkorummet är en läktarunderbyggnad som tillkom 1983. Under åren 2002-2004 lades kyrkorummets golv om.
Beskrivning av kyrkogården idag
Allmän karaktär
Loftahammars kyrkogård är i det närmaste rektangulär till formen. Gravkvarteren är framförallt placerade söder om kyrkan men också väster och öster om denna. Norr om kyrkogården går den nya landsvägen mot Källvik. I öster och söder gränsar kyrkogården mot skog och ängsmark. Väster om kyrkogården finns en asfalterad parkering samt sockenstugan. Gränsen mellan den gamla och nya kyrkogården är tydligt markerad eftersom stödmuren som omgav den äldre delen av kyrkogården är bevarad. Här finns också en gång som markerar var landsvägen genom Loftahammar tidigare gick. I gravkvarteren är gravvårdarna ryggställda med eller utan häckar emellan. Majoriteten av gravvårdarna är vända mot öster eller väster.
Omgärdning: Den gamla kyrkogårdsdelen omgärdas av en stödmur av varierande höjd samt av en trädkrans. Den nya kyrkogårdsdelen omgärdas av trädkrans.
Ingångar: I väster två ingångar. Den norra av dem markeras av portstolpar, putsade och avfärgade i vitt likt kyrkan samt täckta av kopparplåt. Dubbelgrind av svart smide. Den södra ingången markeras av två granitstolpar.
I norr: Trappa av kanthuggen granit.
I öster: Trappa av kanthuggen granit samt enkel grind av svart smide. Dessutom finns i öster en väg in till kyrkogården för transporter vilken inte markeras av portstolpar eller grindar. Via denna väg transporteras bl.a. kistorna in i kyrkan från gravkällaren i muren norr om kyrkan.
Vegetation
Trädkrans: Består främst av lönn och alm men i trädkransen kring den nya kyrkogårdsdelen förekommer också oxel och kastanj.
Övrigt: Utmed gångarna från den västra huvudingången fram till kyrkans västra och södra ingång är knuthamlade almar planterade. Flera har dock tagits bort p.g.a. ålder. Närmast långhusets sydvästra hörn står två höga tujor. Två höga tujor finns också i anslutning till familjen Liedbergs gravplats. I kvarter B, C och D finns häckar av häckoxbär och liguster. Vid huvudentrén i väster finns syrenbuskar. På den nya kyrkogårdsdelen kantas numera insådda gångar av lönnar och almar. I västra delen av kvarter E står två kastanjer. Utmed den tidigare landsvägen är oxlar planterade samt en hög tuja. I kvarter G och H finns häckar av tuja och häckoxbär.
Se vidare i de enskilda kvartersbeskrivningarna.
Gångsystem
På den äldre delen är gångsystemet anpassat efter kyrkans ingångar i väster och söder. Gången fram till kyrkans västra ingång är asfalterad medan övriga gångar är belagda med grus. Gamla och nya kyrkogården sammanbinds av en gång som går söderut från kyrkans södra ingång. På den nya kyrkogårdsdelen är denna gång samt den gång i öst-västlig riktning som markerar gamla landsvägen, grusade. Flera gångar som tidigare omgav gravkvarteren har såtts in med gräs men kan ännu anas.
Gravvårdstyper
Loftahammars kyrkogård har brukats kontinuerligt under en lång tid vilket avspeglas i gravvårdarna. Här finns en mindre samling av gravvårdar och gravhällar av kalksten från 1600- och 1700-talen. Majoriteten av gravvårdarna är av granit men ett mindre antal vårdar av avvikande material så som sandsten, metall och trä finns. De senast anlagda kvarteren G och H har gravvådar av likartad karaktär. Övriga kvarter har brukats under lång tid och gravplatser har kontinuerligt återanvänts varför gravvårdarnas utformning är skiftande. I en del kvarter kan man dock se en dominans av en typ av gravvårdar. I kvarteren C och D dominerar höga stående gravvårdar medan det i kvarteren E och F finns en övervikt av små låga stående eller liggande vårdar som tidigare var typiska i linjegravsområden. Havets betydelse för människorna i Loftahammars socken avspeglas bl.a. genom de titlar som används och i viss mån av dekorationer på gravvårdarna.
Minneslund
Minneslunden anlades 1987 och är placerad i östra delen av kvarter E. En klippt gräsyta svänger in bakom en bergknalle bevuxen med tallar och ängsblommor. Platsen markeras av ett stenblock med inskriptionen Minneslund och ett bibelcitat. Här finns också ett ställ för blomvaser i svart smide och en bänk placerad med utsikt över kyrkan och kyrkogården. I minneslunden sätts 8-10 urnor ner varje år.
Byggnader
Gravkällare
Norr om kyrkan i den stödmur som omger kyrkogården finns två källarutrymmen. Det östra av dessa har nyligen försett med en ny kylanläggning och används som gravkällare medan det mindre utrymmet idag står tomt. Båda utrymmena är byggda av betong men när de tillkom är inte känt.
Bodar
Öster om kyrkogården finns tre bodar av olika storlek och utformning. Utmed kyrkogårdsmuren finns en lång, låg byggnad. Öster om denna står en större rödmålad bod och sydost om gamla kyrkogårdens hörn en mindre rödmålad bod. Samtliga tre bodar används för förvaring. I den större boden öster om kyrkan finns de kyrkbänkar som togs bort vid renoveringen av kyrkans golv 2002 samt en hästdragen likvagn. När byggnaderna uppfördes är inte känt. Den större av dem, som rymmer kyrkbänkar m.m, finns dock inte med på en karta över fastigheten upprättad 1966-67.
Övrigt
Kyrkogården saknar uppställningsplats för borttagna gravvårdar. Dessa skickas istället iväg för att krossas. Planer finns på att göra en uppställningsplats för de kalkstensvårdar från 1600-och 1700-talet som idag står uppställda på olika platser på gamla kyrkogården. Enligt kyrkvaktmästaren är ett förslag att förlägga platsen i anslutning till den kalkhäll som finns i kvarter A. Ett utarbetat förslag har dock ännu inte tagits fram.
Planer finns på att anlägga en asklund öster om kvarter F, söder om minneslunden. Ett förslag har ännu inte tagits fram.
Beskrivning av enskilda kvarter
Kvarter A och B
Allmän karaktär:
Kvarter A och B är belägna väster om respektive sydväst om kyrkan. Kvarter B avgränsas i alla väderstreck av grusade gångar medan kvarter A i öster och söder avgränsas av en asfalterad gång och i norr och väster av kyrkogårdens stödmur. Båda kvarteren är i det närmaste trekantiga till formen. Mellan de båda kvarteren finns en mindre gräsmatta. Enligt gravkartan finns det 194 gravplatser i kvarter A och 120 i kvarter B. Båda kvarteren har brukats kontinuerligt under lång tid. Den äldsta gravvården i kvarter A är från 1902 och i kvarter B från 1858. De yngsta gravvårdarna är från 2004 respektive 2003. I kvarter A dominerar gravvårdar från 1960- och 70 talen medan det i kvarter B finns en övervikt av gravvårdar från 1950-talet. I båda kvarteren är gravvårdarna ryggställda utan häckar emellan raderna. I kvarter A är vårdarna vända mot söder eller norr och i kvarter B mot öster eller väster. Titlar är relativt vanliga. I de båda kvarteren finns två gravvårdar med någon av följande titlar: hemmansägare, köpman, skeppare eller sjökapten. Därutöver förekomer titlar som läkare, grosshandlare, havsfiskare, stadskamrer, rättare, kantor, fartygsbefälhavare, mästerlots, lotsförman, riksdagsman och kyrkoherde. Den dödes hemort anges på majoriteten av gravvårdarna.
Gravvårdstyper
Gravvårdarna i kvarter A och B är framförallt stående låga gravvårdar av svart eller grå granit. Även ett mindre antal vårdar av röd granit finns. Ett fåtal gravvårdar är liggande. Bland de äldre gravvårdarna varierar utformningen något. Här finns en gravvård i form av en sköld, stenkors samt en gravvård av sten i form av ett kors där korsets armar ska ge intryck av att de är trädgrenar. Två gravvårdar avviker vad gäller materialet. I kvarter A står en odaterad smidesvård med kopparplatta och i kvarter B finns en gjutjärnsvård. Denna är också kvarterets äldsta gravvård och restes över riksdagsmannen P. Bengtsson Kelsingsö 1858.
Övrigt
I kvarter A står tre gravvårdar från 1600- och 1700-talen uppställda utmed kyrkogårdsmuren. I anslutning till dem finns en större kalkstenshäll vars inskription är bortnött. Ytterligare tre kalkstensvårdar står uppställda mot knuthamlade almar i kvarter B. Det finns också två liggande kalkstensvårdar i gräsmattan mellan kvarter A och B. Ingen av gravvårdarna står på ursprungsplats, möjligen med undantag av kalkstenshällen.
I södra delen av kvarter A finns en mindre samling av barngravar från olika tider.
Kvarter C och D
Allmän karaktär:
Kvarteren C och D är belägna öster och sydost om kyrkan. Kvarter C avgränsas i norr och väster av grusgångar och i söder, liksom i öster, av stödmuren som omgav den gamla kyrkogården. Kvarter D avgränsas i söder av grusgång, i väster av kyrkan, i norr och öster av stödmuren. Kvarteren rymmer enligt gravkartan ca 295 respektive ca 120 gravplatser. Den äldsta gravvården från 1776 är den Lybeckska graven i kvarter D. I kvarter C är den äldsta gravvården från 1826. I båda kvarteren dominerar gravvårdar från 1900-talets första årtionden. Båda kvarteren tillhör de områden på kyrkogården som har varit i bruk under längst tid. Det går i kvarter C att ana spåren av en omläggning av kvarteret under 1910-talet i form av en kronologi från 1914-1920. Majoriteten av gravvårdarna är ryggställda och samtliga är vända mot öster eller väster. I kvarter C är häckar av häckoxbär planterade mellan gravvårdsraderna utom i den västligaste raden som saknar häck. De två västligaste raderna i kvarter D har häckar av liguster och i övrigt häckoxbär. På tio gravvårdar är titeln hemmansägare angiven, på fyra skeppare, tre mästerlots, två lärarinna och två kantor. Därutöver förekommer titlarna kyrkoherde, bankkamrer, trädgårdsmästare, predikant, snickare, sekreterare, bankdirektör, bankkamrer, sjökapten, smed, organist, ekonomie direktör, lotsförman, fyrmästare, lantbrukare, folkskollärare, slöjdlärarinna, fiskare, kontraktsprost och byggmästare. Den dödes hemort anges på majoriteten av gravvårdarna.
Gravvårdstyper
Intrycket av gravvårdarna i kvarter C och D domineras av de höga stående gravvårdarna i skiftande material. Den vanligaste typen av gravvård i kvarteren är dock en låg, stående gravvård. I kvarter D finns ett mindre antal liggande gravvårdar. Materialet är företrädesvis svart och grå granit men även röd granit förekommer. I kvarter C finns två sandstensvårdar från 1826 respektive 1854. Inskriptionen på båda gravvårdarna är mycket svårläst. I kvarter C finns också en pelare av granit krönt av en eldslåga av koppar. Gravvården är från 1931. En större gravplats belagd med grus, omgärdad av gjutjärnsstaket och med två höga tujor planterade på gravplatsen är belägen i kvarterets nordöstra hörn. Gravplatsen tillhör familjen Liedberg som ägde Bjursund säteri i mitten av 1800-talet. I kvarter D finns den Lybeckska gravstenen från 1776. Enligt uppgift ska den stå på ursprungsplats. Här finns också en gjutjärnsvård från 1827 krönt av en urna. De höga stående gravvårdarna i kvarter D samsa med enklare gravvårdar typiska för linjegravsområdena.
Övrigt
Sandstensvården från 1826 i kvarter D är rest över författarinnan Ada Rydström anfader häradsskrivaren Hans Rydström och hans maka. Gravvården har en del allvarliga sprickor och är beväxt med mossor och lavar. Inskriptionen är, liksom på sandstensvården från 1854 mycket svårläst.
Den Lybeckska gravvården är rest över Georg Henrik Lybecker och hans maka Hedvig Christina född von Knorring, som ägde Bjursunds säteri i slutet av 1700-talet
I nordvästra hörnet av kvarter C står ytterligare en av de ålderdomliga kalkstensvårdarna uppställd.
Kvarter E och F
Allmän karaktär
Kvarter E och F är belägna på den nya kyrkogårdsdelen och utgör områdets östra halva. I norr avgränsas kvarter E av den grusgång som markerar var den gamla landsvägen en gång gick. Båda kvarteren avgränsas i väster av en grusgång samt i öster av en trädkrans av oxel och lönn. Denna avgränsar även kvarter F i söder. Mellan de båda kvarteren gick tidigare en grusgång i öst-västlig riktning. Denna är idag insådd men kan ännu tydligt ses bl.a. genom att de lönnar som en gång stod utmed gången finns kvar. Båda kvarteren bör ursprungligen ha varit linjegravsområden. Området kan ha haft den traditionella utformningen med en ram av köpegravar runt linjegravarna. Det är dock inte helt klart om det varit så. De äldre fotografierna är svårtolkade. Tecken i kvarteren tyder dock på det t.ex. storleken på gravvårdarna i kvarterets ytterkant och inskriften på dessa stenar som visar att en del varit familjegravar. Klar är att området från 1960-talet och framåt har börjat återbrukas efterhand som gravrätten i de äldre gravarna gått ut. Kvarteren har därför en blandad åldersstruktur. Den ursprungliga linjen kan dock följas från 1918, de äldsta gravvårdarna i kvarter E:s östra del, till 1934 i västra delen av samma kvarter. Linjen återupptas i östra delen av kvarter F och upphör i mitten av 1960-talet i kvarterets västra del. Eftersom gravvårdarna i kvarter F är yngre är linjen här mer sammanhängande än i kvarter E. De yngsta gravvårdarna i kvarteren är från 2001 respektive 2004. Bilden av ett linjegravsområde är dock inte entydig när det gäller de äldre gravvårdarna. Här finns gravvårdar över makar som dött med ett fåtal års mellan rum men ändå gravsatts på samma plats vilket inte gjordes i ett strikt brukat linjegravsområde. Titlar förekommer i båda kvarteren men i en begränsad omfattning. Tre gravvårdar finns med titeln hemmansägare och två med titeln sjökapten. Därutöver förekommer titlarna professor, jungfru, sjöman, banvakt, målarmästare och trädgårdsmästare. Den dödes hemort anges på majoriteten av gravvårdarna.
Gravvårdstyper
De båda kvarteren domineras av låga stående gravvårdar. Flera av dem är av har en utformning som är typisk för linjegravvårdar från 1900-talets första hälft. Ett mindre antal liggande gravvårdar förekommer också. Materialet är företrädesvis svart granit men också grå och röd granit förekommer. Gravvårdar med avvikande form eller material finns främst i kvarter E. I kvarterets västra del finns en gravvård av marmor i form av en låg stående gravvård. Mitt i kvarteret står ett odaterat, vitmålat träkors. Det kors som står på platsen idag är en kopia av ett äldre kors. I östra delen av kvarteret finns en modern gravvård som i sin utformning för tankarna till en labyrint. Ett mindre antal gravvårdar i kvarteret är formade som kors av sten. Ett av dessa är placerat på en stenkub.
Kvarter G och H
Allmän karaktär
Kvarteren G och H är belägna på den nya kyrkogårdsdelens västra halva. I norr avgränsas kvarter H av den grusgång som markerar var den gamla landsvägen gick. I öster avgränsas båda kvarteren av en grusgång och i väster av en trädkrans av oxel och lönn samt av en mindre måbärshäck längst i norr. Kvarter G avgränsas i söder av en trädkrans av alm och kastanj. De båda kvarteren delades tidigare av en grusgång. Denna gång är idag insådd med gräs men syns ännu tydligt eftersom de almar som kantade gången ännu står kvar. I kvarter H är samtliga gravvårdar ryggställda. Raderna är placerade i nord-sydlig riktning vilket gör att vårdarna är vända mot öster eller väster. Ett undantag är en ryggställd rad i kvarterets norr kant vars vårdar är vända mot norr eller söder. I kvarter G har gravvårdarna placerats i en rad utmed grusgången. Bakom denna rad är en tujahäck planterad. I vinkel mot denna häck är ytterligare en tujahäck planterad och på var sida om denna finns gravvårdar som alltså är vända mot norr eller söder. I båda kvarteren, framförallt i kvarter G, finns flera gravplatser som ännu inte tagits i bruk. I kvarter H är den äldsta gravvården från 1932. Denna vård utgör dock ett undantag i kvarteret som tagits i anspråk från mitten av 1950-talet. Den äldsta gravvården i kvarter G från 1958 utgör även den ett undantag i kvarteret som i övrigt domineras av gravvårdar från 1990-talet. De yngsta gravvårdarna i de båda kvarteren är från 2005. I kvarter G förekommer inga titlar men i kvarter H finns titlarna sjökapten, skeppare, kapten och köpman. Den dödes hemort anges på majoriteten av gravvårdarna.
Gravvårdstyper
Gravvårdarna i de båda kvarteren är låga och stående. Materialet är framförallt grå granit men även svart och röd förekommer. I kvarter H finns en gravvård av rödgranit dekorerad med skärgårdsmotiv. Att utforma individuella gravplatser där inte bara själva gravvården ingår har blivit populärt under senare tid. I kvarter G kikar en tax i naturlig storlek fram bakom en av gravvårdarna. På gravvården finns samma tax också avbildad.
Övrigt
Gravvården från 1958 i kvarter G är rest över Carl Lagerkrantz och hans maka Elisabeth, född Klingspor, som ägde Bjursund säteri.