Bakgrund
Gravfält från järnålder och vikingatid vittnar om att trakten kring Stora Sköndal har varit bebodd länge. Namnet Sköndal började användas på 1600-talet, tidigare kallades platsen Sjunda sannolikt en sammandragning av Sjöända, en hänsyftning på läget vid Drevvikens norra sida. Huvudbyggnaden vid Sköndal uppfördes i slutet av 1600-talet, troligen av Claes Henric Grönhagen. Det var ett av de många storgods som bildades under 1600-talet i Södermanland. Från 1600-till 1800-tal hade gården en rad olika ägare på 1800-talet bland andra häradshövding Johan Stridbeck och senare greve Gustaf Adolf Sparre. På 1830-talet såldes norra delarna av godsets mark till gården Tallkrogen det är därefter som benämningen Stora Sköndal börjar användas. Under denna period tillkom en rad olika byggnader bl.a. en flygel, ett magasin, ett boningshus, flera uthus och lador samt ett orangeri. Dessa byggnader har rivits i omgångar under 1900-talet så att det 2008 bara återstår några äldre byggnader. Ett hundratal meter norr om huvudbyggnaden ligger den f.d. trädgårdsmästarebostaden från 1700-talet, och längst i söder på en Lövudden i Drevviken ligger en torklada för tvätt med ställbara panelväggar samt en f.d. tvättstugebyggnad; sannolikt från 1800-talets andra hälft samt från 1900-talets början. Tvättanläggningen uppfördes för att betjäna gårdens och omkringliggande hushålls behov, och fungerade även under Svenska Diakonisällskapets första årtionden i området.
Svenska Diakonisällskapet och dess verksamhet
År 1905 inköptes området av Svenska Diakonisällskapet, vilket hade bildats 1898 i Gävle. Målet var att utbilda män till diakoner för tjänst i Svenska kyrkans församlingar och för att hjälpa fattiga människor. Sällskapet flyttade 1906 diakoniskolan och sin nystartade epileptikervård till Stora Sköndal. Diakonisällskapet satte därefter sin prägel på området, med en livlig byggverksamhet och successiva årsringar av verksamhetsbebyggelse och bostäder.
Vid sidan av diakonutbildningen var epileptikervården länge central, när denna var som störst omfattade den omkring 250 patienter som ofta vistades på Sköndal under stora delar av sina liv. Verksamheten kompletterades med arbetsterapi, park- och jordbruksarbete, möbelstoppning, snickeri, vävning och sjukgymnastik. Under lång tid drev Stora Sköndal dessutom skyddade verkstäder för funktionshindrade vilket ledde till att handikappbadet anlades 1961- 62. De stora vårdanstalterna avvecklades successivt under 1970-talet. Det som till stora delar präglar Stora Sköndal på 2000-talet äldreboende och åldringsvård växte fram under 1950- och 60-talen. Tanken var att man på Sköndal skulle kunna få åldras i ett eget boende, flytta till ålderdomshem och därefter till sjukhem inom samma område.
Diakonisällskapets utbildning omorganiserades efter andra världskriget. Utbildningen förlängdes och delades upp i en församlingslinje och en socionomlinje. Nu öppnades dörrarna för kvinnliga elever. 1959 startades en kyrkomusikerutbildning. Diakonisällskapet blev 1981 Stiftelsen Stora Sköndal och på 2000-talet inleddes ett samarbete med Ersta diakonisällskap. Idag drivs en gemensam högskola på Stora Sköndal; Campus Sköndal. Högskolan har en stor uppdragsutbildningsenhet, och forskning bedrivs bl.a. inom områdena det civila samhället och vård i livets slutskede.
Idag inrymmer området 320 platser för äldreomsorg samt seniorboende för 250 hushåll.
Ersta Sköndal högskola har 1000 studenter. Stiftelsen har ca 500 anställda.
Diakonisällskapets bebyggelse
Från 1906 har Diakonisällskapet disponerat gårdens gamla huvudbyggnad har fanns länge
kontor, matsal, bostäder och kök m.m. Idag inrymmer huset kontor och representationslokaler.
Av de byggnader som sällskapet uppförde direkt efter Diakonisällskapets övertagande kvarstår år 2008 några f.d. bostadshus; villa Kullen nere vid Drevviken, Villa Solbacken och Villa Tubo nära kyrkan (hus 159, 84 och 167). Kyrkan stod klar 1929, efter ritningar av Hakon Ahlberg. Områdets vackra begravningsplats invigdes 1909 och det försågs några år senare med ett litet kapell. I den östra delen av området uppfördes Bergahemmet och Normansgården, i första hand för epileptikervård (hus 147 149). Många av dessa tidiga byggnader tillkom på så sätt att medarbetare vid Diakonisällskapet uppförde egna bostäder i vilka de levde i återstoden av sina liv, varefter husen överläts till Stora Sköndal. Andra bekostades av donationer och gåvor. Flera hus från denna epok bl.a. ett epileptikerhem i det tidiga 1900-talets villastil nära huvudbyggnaden är idag rivna.
Efter andra världskriget tog en omfattande byggnadsverksamhet sin början som kom att fortsätta in på 1960-talet. Diakonisällskapets huvudarkitekt under perioden var Tor Boije, vilken ritade en rad byggnader för vård och utbildning; såsom bl.a. elevhemmet Botvidsgården, Kyrkbyns gästhem, Stefansgården och Kliniken (hus 161, 162, 163 och 146). Boije var också huvudarkitekt för den stora gruppen av villor, parhus och radhus som tillkom i den så kallade Kyrkbyn, på ömse sidor om Nils Lövgrens väg. Boijes hus är generellt sett uppförda i en mycket tidstypisk stil med brutna tak, putsade fasader och med fint arbetade detaljer bl.a. kring entréer.
Under 1950- och 60-talet tillkom även en hel del bebyggelse av typhuskaraktär, både verksamhetsbebyggelse och bostadshus. Efterkrigstidens strävan efter att använda nya byggnadsmaterial avspeglar sig i gruppen av parhus och radhus med fasader i räfflad aluminiumplåt vid Bertel Andréns väg. Det moderna byggnadsmaterialet kompletteras med en tidstypisk färgsättning i olika ljusa pastellnyanser.
Efter en öppen arkitekttävling som vanns av Gösta Åbergh invigdes 1966 Skogsbyn i den norra delen av området. Här uppfördes ett stort gästhem med sjukhem och samlings- och matsalar (hus 104 och 110), ett par radhus (hus 101 och 105), men framförallt ett 100-tal fristående villor för äldre i det öppna och kuperade skogslandskapet kring Thorsten Levenstams väg.
Under 1990-talet förtätades Skogsbyn med villor. 1992 fick kyrkan sitt vidbyggda församlingshem, ritat av S-O Larsson, elev till kyrkans arkitekt Hakon Ahlberg. Under 2000-talet har flerbostadshus tillkommit vid Nils Lövgrens väg. Flera av skol- och vårdbyggnaderna har byggts till, och ett par helt nya har tillkommit i områdets sydöstra del.
Källor
Stiftelsen Stora Sköndals hemsida: www.sssd.se
Stiftelsen Stora Sköndal, odaterad broschyr
Stockholms Byggnadsnämnd Arkiv
Stockholms Stadsmuseum, arkivet Torp och gårdar
Svenska Diakonianstalten 1893 1923. Minnesskrift. Stockholm 1923