Detta foto är en del av Ture Ekmans samling. Han var verksam som fotograf i Mariefred mellan 1915 och cirka 1930, men fortsatte fota vid sidan av andra anställningar fram till cirka 1960. Han föddes år 1880 i Axberg i Örebro län. Efter att ha bott och jobbat i olika yrken utbildade Ture Ekman sig hos fotografen Nykvist. 1915 flyttade han till Mariefred och började jobba som fotograf i staden. Han dog år 1966.
I Sörmlands museums samlingar finns det över 700 av hans negativ som dokumenterar vardagslivet, byggnader och verksamheter i och runt Mariefred (SLM X1715-78 – X2496-78).
--------------------------------------------
"Värre blev det för sockerbagarne år 1806 och de närmaste decennierna, då schweizerbagarne döko upp på marknaden. [...] Genom dessa främlingar infördes här schweizerierna och konditorierna. Bodarna blevo större, prydligare och försedda med inredning för servering, för vilket ändamål särskilda rum upplätos. De införde sådana läckerheter, som kunna åstadkommas av mördeg och smördeg, varjämte jästvaror och dylikt infördes i yrket. Kaffe, te, choklad, buljong, punsch, likörer, toddar, jamajkor m.m serverades. Dessa serveringsställen kallades även kaféer, men få ej förväxlas med de gamla kaffehusen, vilka redan voro på förfall och så småningom försvunno" /Ur "Konditoriyrket i Sverige" av C-E Mellerstedt i "Näringsliv i Södermanland (Helsingborg 1944), sidan 33