Kungen hade tre uppdrag att utföra denna dag:
1. Högtidstalet i Roggeborgen på 400-årdagen efter att Gustaf Eriksson av ätten Vasa valdes till kung på kyrkbacken i Strängnäs.
2. Invigning av Södermanlands regementes nya kaserner. Se texten nedan.
3. Invigning av den nya idrottsplatsen på Skarpskytteheden, senare omdöpt till Vasavallen.
Texten nedan är en del av överste Karl Sergels artikel, hämtad ur boken Kungl Södermanlands regemente under 350 år
Avskedet och flyttningen
Sommaren 1921 avsågs inflyttningen i Strängnäs ske. Penningknapphet och strejker försenade kasernbygget. Den byggnad, som avsetts som sjukhus omändrades till underofficersbostad. Det blev den så kallade Stora underofficersbostaden, som senare har blivit förvaltningsbyggnad. Som sjukhus inrättades i stället en kompanilokal i kasernen väster dåvarande kasernvakten.
Oaktat dessa fördröjningar beslöt regementschefen överste Hedengren att flyttningen skulle äga rum, trots att ännu kasernerna ej var färdiga. Ett fåtal befäl och några handräckningsvärnpliktiga sändes i förväg för att förbereda inflyttningen och göra den så dräglig som omständigheterna medgav. Två kaserner var färdiga. Kanslihuset var ej helt färdigt. Inga broar fanns över Eldsundsån, ej heller några egentliga vägar på övningsfältet. Stora skjutbanan var ej heller klar. Ännu stod byggnadsställningarna kvar omkring vissa byggnader. Kaserngården, som var fylld av stora hål, var belamrad med allehanda byggnadsmateriel liksom terrängen närmast omkring kasernerna. Detta kunde dock ej hindra inflyttningen.
Före uppbrottet från Malmköping ägde under stor anslutning från bygden midsommardagen 1921 en högtidlig avskedsfest rum på Malma hed med tal, parad och gudstjänst. Regementet jämte 125 fd indelta soldater och pensionerad personal stod uppställda i öppen fyrkant. Landshövdingen och deputationer från andra regementen var även närvarande. Sedan regementschefen överste Gabriel Hedengren tagit emot och fanorna blottats hölls högtidstalet av regementskvartermästaren kaptenen friherre K G A Leijonhufvud. I sitt tal sade han bland annat: "Kungliga Södermanlands regemente tager i dagarna avsked av Malma hed, mötesplatsen med minnen från nära 150 år. Dessa minnen strömma oss särskilt till mötes nu i avskedets timma, och se vi tillbaka på gångna tider finna vi först och främst bilden av dåvarande regementschefen, översten, sedermera generalen friherre Gustaf Adolf von Siegroth. Då han för 150 år sedan tillträdde befälet övertog han ansvaret för och ledningen av ett regemente med 250-åriga anor och traditioner och han visste att så väl hävda dessa traditioner, att regementet med honom ingick i ett nytt tidevarv.
Hans M:t konungen uttalade under regementets minnesfest för två år sedan: att han var förvissad, att om sådana tider och förhållanden ännu en gång skulle inträda att fäderneslandet komme i fara, det nuvarande Södermanlands regemente skulle visa samma trohet och mannamod, som var utmärkande för regementet under gångna tider.
"Och så till sist! Dig Malma hed, vår gamla minnesrika mötesplats, där de gula fanorna med de svarta örnarna fått vaja fritt, Dig säga vi farväl. Hav tack för vad Du varit för våra fäder i forna dagar, hav tack för vad Du varit för oss."
Efter korum, som förrättades av regementspastor Dahlqvist, hälsade regementschefen särskilt på var och en av de 125 närvarande indelta soldaterna.
Den 1 juli ägde flyttningen till Strängnäs rum. På morgonen ställde regementet upp, korum hölls, och sedan lägerflaggan framför vaktbyggnaden troppats, avtågade det med flygande fanor och under sin gamla välkända paradmarsch genom köpingen, där månget öga i avskedets stund tårades.
Söndagen den 3 juli inmarscherade regementet in i Strängnäs under strålande solsken och under det dubbel svensk lösen sköts från Långberget. På stadens torg gjordes parad för fanorna och stadsfullmäktiges ordförande, domprosten Otto Norberg, hälsade regementet välkommet. Regementschefen överste Gabriel Hedengren svarade på välkomsttalet och tackade "för så mycken hjärtlig välvilja" som mötte regementet vid intåget i Strängnäs. Under äreportar och stadsbefolkningens välkomstviftningar fortsatte marschen därefter ut till det nya kasernetablissementet
Strängnäs hade från 1901 arbetat hårt och målmedvetet för att få regementet till staden. Nu var regementet där och förbindelserna utvecklades sedan väl under årens lopp. Redan kort efter inflyttningen ordnades en välkomstfest för regementets officerare och underofficerare. I februari 1922 återgäldade regementet gästfriheten. Officerskåren hade inbjudit representanter för staden och borgerskapet till supé på officersmässen. Även representanter för underofficerskåren deltog. Enligt Strengnäs Tidning 20 februari var stämningen god och hög med tal och sång. Bland annat tackade under kvällens lopp fanjunkare Jensen staden för att underofficerarna fått delta i välkomstmiddagen sommaren 1921. Det var enligt Jensen första gången i vårt land underofficerskåren fått delta i en sådan fest.
Vid inflyttningen var kasernerna och övningsfältet som ovan nämnts ännu ej helt färdiga. Under de första åren hade man många friktioner att övervinna och trångboddheten var stor. Till en början insattes kompanierna varannan dag för uppröjning och städningsarbeten. Under många år måste även icke handräckningsvärnpliktiga insättas för koltransporter från upplag utom kasern till regementets värmecentral. Förråden flyttades efter hand från Malmköping. Flyttningen gick per järnväg. En gammal utrangerad tysk lastbil var härutöver det enda moderna transportmedel som disponerades. Det tog lång tid innan denna förrådsflyttning var genomförd. Planeringen av övningsfältet och utbyggnaden av vägarna leddes av kapten Pehr-Erik Malmström, som var utbildad lantmätare.
Det var många krafter som bidrog till att kasernerna under årens lopp snabbt kom att erbjuda en av all personal uppskattad och i vissa fall mycket vacker bild med rosor, vildvin och prunkande grönska med kasernernas tegelröda väggar som bakgrund. I regementsorder nr 45/1926 framförde också regementschefen sitt tack till kasernofficeren kapten Montell och furir Kärrbergh "för det intresserade och sakkunniga arbete, som av dem nedlagts på det dem ålagda arbetet för kasernområdets förskönande".
För underofficerarna, av vilka de flesta alltjämt var skrivna i Malmköping, medförde förflyttningen vissa, ibland stora svårigheter genom tvångsskrivning till Strängnäs utan möjlighet till inflyttning i de tidigare omnämnda, ännu ej färdiga underofficersbostäderna. De var i många fall tvingade att ha bostäder på två håll utan möjlighet till ersättning eller ekonomisk gottgörelse i någon form.
Kartongen är märkt: 3. 7. 2.
SRBA -- Södermanlands Regementes Bildarkiv, Arsenalen.