Båten visas permanent i Båthallen, Bohusläns museum.
Motorsnipa byggd 1937 på Orust av John Abrahamsson i Lia, Henån, beställd av givarens far, Georg Rydén, lärare i Göteborg, och använd av familjen varje sommar fram till år 2000.
Det handskrivna kontraktet är bevarat och har följande lydelse:
"Undertäcknad förbinder sig att
bygga en snipa med kryssarakter till Läroverksadjunkt Georg Rydén.
Båten skall vara 7 1/2 meter över stäv
bred 240 köl stävar bordläggning spant skandeck polare och fiskar i
deck av svensk ek, sargar fylnings-
skott lucka och dörrar av tysk ek
deck av gran ruftaksbalkar av ek
ruftak av gran spent med duk
och målas två glas på vardära
sidan av ruffen med förniglade
flänsar, roder stävskenor av
galvaniserat järn, roderkultbeslag
flagstågshollare halkipar samt ratt
av förniklad metall, inrede i ruffen
bord benkar klädskap och päntry
av fur eller gran, durkar av fur
åror oljas och lakkas mönjas i
botten ut och invendigt, bordlägningen
fastsettes med kopparnit spanter med
nagel. Färdig 6 juni 1937 till ett över=
enskommit pris å Fjortonhundra kronor
(1400) varav 300 kronor betalas vid
bestelningen och 500 när den är
bordlagd och spantad samt återstoden
när den är färdig och levereras.
i priset ingår inmontering å maskin.
Henån den 25/7 1936
Johan Abrahamsson."
Båten har använts flitigt sedan den byggdes 1937 och har gjort otaliga små och stora turer. Den är i tämligen gott skick och har vårdats omsorgsfullt varje säsong. Genom åren har delar kommit att ersättas med nya enligt följande:
-Ursprungligen satt en Solo H8, bensin/fotogen-motor i båten som 1937 kostade 1000 kronor i inköp hos Werner Olsson Speceri-, Järn-, Manufaktur- & Diversehandel i Henån. 1964 byttes denna ut mot nuvarande dieselmotor. Denna är nu i behov av renovering. I samband med motorbytet ritades båten om under vattenlinjen.
-Rorkulten i original finns bevarad men utbyttes under senare år mot en ny rorkult med rostfria delar.
-Masten byttes ut för 20 år sedan. Den nya gjord av Sigurd Martinsson, Kungsviken. Den gamla masten används som flaggstång vid givarnas sommarhus på Lilla Kornö.
-Bänklocken och vindruta är bytta en gång samt den stående klädseln (invändigt?).
Ursprunglig sufflett i smärting med originalbeslag kvar. Den förvarades i en säck och användes bara då man övernattade under halvruffen.
Inför säsongen 2001 hade familjen tänkt däcka om båten hos Folke och Eilert Eriksson i Henån, men nu får det vara.
Snipan Lisen är tidstypisk nöjesbåt, för en sommarboende familj i Bohuslän, använd både som långfärdsbåt och badbåt. Båttypen började byggas i slutet av 1920-talet och många gjordes sedan under 30-, 40- och 50-talet - en klassisk modell. Passar bra ihop med Båthallens Koster som en representant för fritidsbåtar från denna tid.
Här följer ett utdrag av resor med båten genom åren:
Henån-Linköping, resor 1937 - 1939
På Sveavarvet under kriget (4 år)
Från 1945 legat på Klippans tullstation, Göteborgs som hemmahamn.
1968 och framöver Lilla Kornö som hemmahamn.
Långresor:
1953 Göteborg - Hardanger
19558 Göteborg - runt via Bornholm - Göta kanal - Göteborg
Diverse turer till Norge varje sommar.
Göteborg Öregrund (Göta kanal).
Göteborg - Strömsholms kanal, Smedjebacken - Göteborg.
Lilla Kornö - Dalen - Telemarkskanalen (2 ggr.).
Givarnas bröllopsresa gick svenska kusten runt. Båten har gått i alla tänkbara kanaler, även Telemarkskanalen. Familjen har varit på semesterresa ända upp i Bergen med båten och även gått i Hardangerfjorden.
Givaren berättade att Lisen var mycket bra att ha småbarn i. Sittbrunnen är så djup att barnen inte klättrade ur, "den var som en hage". Detta tyckte också svägerskan, som också erfarenhet av att vara ute med Lisen med en flock barn.
Innan familjen köpte sommarhus på Lilla Kornö där båten kom att ligga stationärt, användes den som transportbåt mellan hemmahamnen i Göteborg (Saltholmen, Ringens Varv, Mölndalsån, Klippans tullstation m fl ställen) och Dyngö - resp. Gåsö. Under de senaste åren har båten mest använts som transportbåt mellan Ramsvik, Basteviksholmarna och ut till Lilla Kornö.
Till båten hör ett omfattande arkivmaterial. Loggboksanteckningar, ibland med motorns gångtider är förda i anteckningsböcker med svarta vaxdukspärmar. Förutom kontraktet med båtbyggaren finns årsvis förda räkenskaper över varje inköp, "Båträkenskaper", ofta med fakturor, kvittenser, räkningar, försäkringsbrev och kontrakt för vinteruppläggningar. För vissa år redovisas särskilt alla inköp av bränsle till båten; bensin, fotogen, olja, fett. Vidare redovisas renoveringar "nyanskaffningar och storreparationer" utförda genom åren med fakturor och kvittenser. Vidare finns "Årspass" för åren 1946 - 1956 som även innehåller norska tullens papper och stämplar. Familjen har också fotografier.
Båten vinterförvarades normalt på Kungsvikens varv hos Christoph Rassy där den låg från oktober till påsk.
Nu har familjen köpt en plastbåt att ha för transporten. Man har också en segelbåt, en "Rasmus", 35-fotare (en av Hallberg-Rassyvarvets tidiga motorseglare i glasfiber).
Båtbyggare Johan Abrahamsson var född på Dalby Öfra i Henån. Han byggde ungefär tre båtar per år. Genom åren byggde han flera båtar till sommargäster men det var huvudsakligen bruksbåtar han gjorde. Han hade sin verkstad i Lia, mitt i Henån, byggnaden finns kvar än idag. Johan dog på 1950-talet. Han var en omtyckt och språksam person. Troligen började han sin yrkesverksamma bana till båtbyggare som "pyngel" (båtbyggarlärling på bohuslänska). Liksom andra båtbyggare med egen verksamhet arbetade han troligen ibland på de större skeppsvarven på i Bohusläns, t ex Fridhem i Lysekil eller Hälleviksstrand på Orust. Det finns idag få båtar kvar som man vet är tillverkade av Johan. 1938 byggde Johan däcksbåten "Norden" tillsammans med sina söner Abel och Gustaf. Norden är idag i Föreningen Allmogebåtars ägo. Johans båtbyggeri övertogs och vidareutvecklades av hans båda söner, Abel och Gustaf Johansson, "Bröderna Johanssons varv". Abels hustru hette Emelie och dog tidigt. De sista tio åren av sitt liv bodde Johan hos en av sönerna. Sönerna var också musiker och spelade ofta dragspel på bygdedansbanan. Det finns en polska som heter Abels polska. Sönerna dog för 10-15 år sedan.
Johan Abrahamsson är fotograferad och omskriven i Allhems landskapsserie, Bohuslän.
Fotodokumentation från år 1980 på Abel Abrahamssons varv, ut- och insidan, finns i museets bildarkiv, UMFA54149:111 - 115.
Under vintersäsongen 2003-2004 renoverades Lisen till utställningsbart skick hos Olle Larsson i Kungsviken.
Se även reprofoton av originalfotografier från givaren, UMFA54584:1-8 samt kopior av det omfattande arkvimaterialet.
I Bilagelådan förvaras instruktionsböcker till dieselmotor MD 2, Volvo Penta, UM027596.