18. Fest hos Isak en kväll år 1481
Det hördes glada rop och skratt från Isaks hus. Dörren mot Strömgränden stod öppen. Isak och hans hustru Eva hade fått sitt första barn. En välskapt dotter. Det var värt att fira. Enligt traditionen skulle de nyblivna föräldrarna ställa till fest - till barnsöl.
Isak och Eva hade bjudit ett trettiotal vänner och släktingar. Evas familj var jordbrukare utanför Helsingborg. De hade tagit med sig mat och andra godsaker. Solen hade börjat gå ner och festen hade just tagit fart.
"Ta för er av maten och ölet!" Isak och hans hustru bjöd gästerna till bords.
Gästerna lät sig väl smaka. Faten dignade av skivade köttstycken, stekt gås, rökt och torkad korv, brödkakor och gröt. Som dryck serverades öl. Eva gick runt med en stor kanna och fyllde på stopen. Gästerna trängdes kring faten och ivriga fingrar plockade i maten. De flesta brydde sig inte om tallrikar. Man åt direkt från faten, precis som alltid. Festmaten var en välkommen omväxling till den saltade sillen. När det var fest glömdes vardagens slit.
Några av gästerna var redan mätta och belåtna. Det gällde att vara i form för dansen. Evas yngre syster Tove var fördansare och stämde upp i en glad melodi. Enligt traditionen skulle fördansaren vara en vacker jungfru, som började sången och tog de första dansstegen. De andra gästerna sjöng sedan med i refrängen och följde dansen. Tove var ung och vacker med sin röda klänning och sitt långa blonda hår. De fyra musikanterna spelade flöjt och fiol. Det dröjde inte länge förrän golvet var fullt av dansande människor.
De två fiolspelarna gned strängarna så att svetten rann i pannan. Flöjtspelarna tog i allt vad de förmådde och fick snart röda kinder. De försökte hämta andan mellan varje melodi. Gästerna ville höra glada sånger. Musikanterna spelade melodierna om och om igen. Det verkade som om gästerna aldrig tröttnade!
Skratten och musiken hördes lång väg i den tysta natten. Plötsligt knackade det på dörren. Musiken tystnade och folk gick fram till fönstret. Vem kunde det vara så här dags?
"Stadsvakten har skickat hit oss för att kontrollera oväsendet. Vad är det här för fest egentligen?" Kungens två män hade mörka jackor och bar hatt. Mannen som talade hade en djup och sträng röst.
"Jag har bjudit mina vänner till barnsöl. Förra veckan fick vi en liten dotter. Det är väl inte mot bestämmelserna..." Isaks röst lät osäker men förvånad på samma gång.
Han hade varit på många liknande tillställningar men aldrig tidigare fått besök av kungens män. Barnsöl hade man firat så länge han kunde minnas, inte bröt väl det mot stadslagen?
"Nåja, vi har fått order att gå hit, men visst är det tillåtet att hålla barnsöl."
Enligt stadslagen tillåts sex typer av fester: fästningsöl, bröllopsöl, barnsöl, kyrkogångsöl, gravöl och arvsöl. Rösten lät plötsligt mindre sträng. Männen kikade in i stugan.
Kanske hade de väntat sig slagsmål och oväsen på festen. Det var ett vanligt problem i städerna när många människor kom samman.
"Bjud in dem på lite mat och öl, Isak. De ser hungriga ut," ropade Eva som lagt märke till männens nyfikna blickar.
Hon hade ölkannan i handen och var på väg att fylla två stop. Männen tog av sig hattarna. Snart satt de i glada vänners lag med mat och dryck. Spelmännen spelade upp till en ny sång och gästerna fortsatte dansen.
----------------
Sophia Hydén 1999
Millenniumprojektet, Helsingborgs museum
042-10 45 39