Alexander Meyenberg Hall, Globen Lighting AB:s VD och givare berättar 2015-03-09:
"Diamond formgavs 2012, men den är baserad på en mer symmetrisk skärm som togs fram under 1970-talet, som aldrig lanserades. Serien lanserades på marknaden 2013. Diamond bygger på helt asymmetriska vinklar, något som inspirerats av diamantens kantighet och oregelbundna fasetter. Oregelbundenheten ställde höga matematiska krav vid konstruktionen. Ett enda metallstag som var 1 cm för långt eller hade 1 grads för skarp lutning hade fått pendeln att hänga snett. Lampan är formgiven i Sverige, men delar kommer från Italien och konstruktionen tillverkas i Kina, strax utanför Hong Kong.
Det fasetterade är något som hör vår tid till. Vi ser det i både möbler, inredning och i textila mönster och i kombination med koppar, som tillsammans med mässing, har haft en otrolig renässans, fick vi fram en storsäljande produkt. En produkt som passar både den yngre publiken som gillar det kantiga, minimalistiska uttrycket, men även den mer mogna publiken som tycker att de varmare metallicfärgerna är tilltalande och formen spännande. Den speglar verkligen vår tid.
Mest populär är pendeln D50 (som ni fått), därefter golvlampa och bordslampa. I serien finns även plafond, liten pendel D20, samt vägglampa. Populäraste färgen är koppar som ni fått, den finns även i mässing och krom, samt i de grafiska färgerna mattsvart och mattvit. 50% av försäljningen sker till Sverige, 50% går på export, framför allt till Norden, men även i Frankrike, England och Spanien säljer den väldigt bra. Omkring 65% går mot konsumentmarknaden och runt 35% på offentlig miljö. Rekommenderat pris i butik är 1795kr."
/Maria Maxén 2016-01-21
Utställningstext till Nordiskt ljus/ Ljusets former, vernissage 2016-10-29
"Formgivare börjar använda naturliga material och färger som svart och vitt är vanliga. Armaturernas formgivning influeras av funktionalismens enkla och rena estetik samtidigt som postmodernismens individuella stil lever kvar. Glödlampan, som i stort sett varit dold sedan början av 1900-talet, blir nu synlig igen. Material som koppar och mässing är vanliga. Inspiration hämtas bland annat från Japans formspråk och kombineras med den nordiska ljusa stilen. "
/Emma Nelsson 2016-11-01