Enligt generalkatalogen är detta en mantel, rektangulär form men med ena långsidan utåtbuktande i en svag vinkel och fransad.
Färgerna på den totemistiska mönstringen är svart, gult, grönt, blått och vitt.
Proveniensen är antigen till chilkat, nordliga tlingit.
Dessa filtar kallades chilkatfiltar efter den tlingitstam som producerade flest av dem. Det finns dock goda bevis för att denna typ av filtar producerades av kvinnor från andra stammar också. Speciellt tsimshianindianerna tillverkade också chilkatfiltar.
Chilkatfiltarna var och är hövdingaklassens mantlar. Ansedda schamaner bar dem också ibland, speciellt hos tlingit och haida. Dessa filtar hade mycket högt värde speciellt på norra kusten, men användes också långt söderut. De kunde t.ex. ibland placeras på begravningsplatser för hövdingar hos nuu-chah-nulth.Många är de hövdingar längs kusten som också nu 2001 bär dem vid ceremoniella tillfällen. Chilkatfilten hade en föregångare i den så kallade "northern geometric twined blanket", av vilka endast ett exemplar vilket är helt intakt existerar.
Chilkatfiltarna vävdes av kvinnor efter mönster på målade träförlagor. Mönstret representerar klan eller familjesläktemblem. Vävningen som var mycket komplicerad utfördes på en enkel vävstol ¿single bar loom¿, med två eller tretrådsteknik. Materialet var och är cederbark, oftast fån gul eder, men också röd cederbark används, samt ull från snögeten. Ullen är gulvit och vit naturligt, men färgades ofta svart, blågrön och gul.
Det tar cirka ett år att väva en filt. De flesta chilkatfiltar är designade som mycket abstrakta representationer av familjesläktemblemdjur, så mönstrade och konventionaliserade i formlinjedesignen att de inte är igenkänningsbara för dem utan specialkunskaper.
Museets chilkatfilt erhölls i byte med Denver art Museum, och är antagligen tillverkad under slutet av1800-talet. Just detta exemplar förefaller ha gul cederbark invävd. De chilkatfiltar som är tillverkade under tidigt 1800-tal håller ofta högre kvalité än de som i sin formlinje är mest lik motsvarande målade föremål, t.ex. i ovoidernas design. Mönstret på 1949.5.3. är inte så likt målade förlagor, vilket ger den en enklare, mer öppen design. Många filtar med nästan samma mönster som denna existerar både i privata samlingar och på museer. Museets exemplar är 2001, nedtaget för fotografering och av konserveringstekniska skäl./JG [[Etno]]