Grupp A:I.
Kanonen är ett enkelt eldrör. Druvan har formen av en maskaron.
Bottenstycket: Fängpannan: 4-kantig med uppstående kanter. Fängpannan samt fästen för fängpannelock (själva locket saknas) är placerade på ett rektangulärt, plant, förhöjt parti, som i bredd upptar hela avståndet mellan kammarsiraterna och kammarbandet; dess längd är 14 cm.
Ornamentik: På själva kammarsiraterna: en jaktfris (relief) indelad i 8 fält och med trädstammar som gräns mellan de olika fälten. Vartannat fält återger en björnjakt: en jägare står beredd att sticka sitt jaktspjut i den av 4 hundar angripna björnen; vartannat fält återger en vildsvinsjakt: vildsvinet har just slagit en jägare till marken, under det att 3 hundar angripa djuret och en annan jägare med sänkt jaktspjut skyndar till undsättning. Frisen saknas på kanonens undersida, på c:a 1/9 av dess omkrets. På ömse sidor om det förhöjda partiet för fängpannan och dess lockfästen: 2 st medaljonger med maskaroner (hög relief): den övre är ett groteskt manshuvud med vädurshorn, den undre ett kvinnohuvud (mkt nött).
Omedelbart framför kammarbandet: en bård (relief) av utbredda akantusblad (kammarbandet utgör baslinje). Bården saknas på kanonens undersida på c:a 2/3 av dess omkrets. Framför akantusbladbården (allt i relief): Polska riksvapnet uppburet av två st puttis, som står på ett (i relief) markerat mittparti. Vapensköldens kanter är i beslagsornament. Framför vapnet (ung. mitt på fältet mellan kammarband och bakfris; allt i relief): en rektangulär ram, vars kortsidor avslutas med beslagsornament. Inuti ramen inskriptionen (plattrelief): SIGISMVNDVS AVGVSTVS REX POLONIAE MAGNVS DVX LITVANIAE ME FIERI FECIT, uttytt: Sigismund August, konung av Polen, storhertig av Litauen, lät göra mig.
Framför ramen med inskriptionen (allt i hög relief): en krans av blommor och blad med fladdrande band uppburen av fyra puttis. Inuti kransen en mansfigur (kung Sigismund av Polen) i 3/4 figur: barhuvad, skäggig, iförd rustning; vänstra handen stöder han mot höften och i den högra håller han en pamp stödd mot höften. Omedelbart bakom bakfrisen (allt i relief): en girlandbård. Girlanden är bunden av blommor och blad och med fladdrande blad uppbunden i kammusslor; i svicklarna hänga blombuketter. I de fält som girlanden bildar finns små kerubhuvuden med lockigt hår och vingarna solfjäderformigt utbredda och förenade under hakan. Bården saknas på kanonens undersida, på c:a 1/7 av dess omkrets.
Tappstycket: Strax framför bakfrisen finns ytterligare ett smalt band, "tappstycksbandet"; läge 76 cm, bredd 1,5 cm. På den vänstra tappens fria ända finns två st instämplade, cirkelrunda fördjupningar. På den högra tappens fria ända finns en st d:o fördjupningar. Ornamentik: Mellan bakfrisen och "tappstycksbandet" (hög relief): tre stridsscener (två lika). Fälten markeras av trädstammar samt nedtill och upptill av bakfrisen resp. bandet. Figurfrisen saknas på kanonens undersida, på c.a 1/4 av dess omkrets. Omedelbart framför "tappstycksbandet" (hög relief): tre lika scener, var och en bestående av en lätt draperad kvinna med ymnighetshorn - lutat mot axeln - i den vänstra handen och en frukt i den högra; hon flankeras på vardera sidan av en ryttare på stegrande häst. Frisen saknas på undersidan på c:a 1/10 av dess omkrets.
Långa fältet: Trumfen ringförstärkt. Omedelbart framför framfrisen (allt i relief): en bård av utbredda akantusblad (högre relief än bården framför kammarbandet; framfrisen utgör baslinje). På ömse sidor om det mittersta bladet finns en hoppande hjort. Bården saknas på kanonens undersida, på c:a 3/8 av dess omkrets.