I en liggare där det redogjorts för museets nyförvärv för museistyrelsen finns denna text:
7/10-11/1 1947
Av nyförvärven bör särskilt framhållas den Ramel-Trolleska brudkistan som ur kulturhistoriskt synpunkt synnerligen intressant föremål. Kistan inropades på Hälsningborgs auktionskammare. Den är rödmålad, har vackert smidda beslag och handtag samt står på fyra cylindriska fötter av järn. På framsidan finnas fyra målade adliga vapen. De voro, innan kistan blev rengjord, rätt svåra att tyda, men det lyckades dock att bestämma dem, varvid befanns att de representera gamla danska eller dansk-skånska adelsätter, nämligen Skeel, Ramel, Lindenow och Juul. Under sköldarna står årtalet 1720. Denna kobmination ger tillräckligt besked om kistans proveniens. Landsdomaren i Skåne Hans Ramel till Maltesholm, vars moder var Margrethe Skeel, blev 1671 gift med Vibeke Lindenow, dotter till Otto Lindenow till Borreby och Else Juul till Klågerup.
Deras dotter, Brita Ramel till Borreby och Klågerup, bortgiftes 1720 26/10 med överstelöjtnant Fredrik Trollle till Näs och Eriksholm (numera Trollenäs och Trolleholm).
Vapnen på framsidan äro Brita Ramels fäderne och möderne anor, och kistan är hennes brudkista i vilken hemgiften medförts. Det var enligt tidens sed givarna av hemgiften, således i detta fall brudens föräldrar, som satte sina vapen på kistan för att kunna hävda egendom om bruden skulle dö utan barn.
Hans Ramel och Vibeke Lindenow hade även en son, den sedemera så namnkunnige Malte Ramel till Maltesholm, vilken samma år som systern, 1720 20/6, blev gift med Hedvig Sofia Skytte av Sätra. Även sonen fick av föräldrarna en kista, vilken alltjämt är bevarad och nu ingår i samlingen på Övedsklosters slott. Den är, enligt meddelande av översten friherre O. M. Ramel en så fullständig parallell till den av museet förvärvade kistan att båda tvivelsutan måste vara samtidigt tillverkade och målade. Enda skillnaden är - karaktäristiskt nog - att sonen på sin kista inte fått föräldrarnas vapen, utan sitt eget och sin frus, Ramel och Skytte av Sätra. Därunder står liksom på systerns kista årtalet 1720.
Helsingborg den 11 nov. 1947.
Torsten Mårtensson