Stadsdelen Kälvesta är belägen i nordvästra Stockholm, drygt två kilometer norr om Vällingby centrum och ungefär lika långt väster om Spånga centrum. Kälvesta består uteslutande av småhus, i stadsdelen bor drygt 4500 personer. Namnet Kälvesta kommer från en by som även omfattade den nuvarande stadsdelen Solhem. På 1930 talet avstyckades byns västra delar, dvs. nuvarande Kälvesta, till handelsträdgårdar, småbruk och spridd egnahemsbebyggelse. Landskapet bestod vid denna tid av öppna fält och kuperade skogspartier.
Den västligaste delen av Stockholms stad, norr om Hässelby och Vällingby, var vid början av 1960-talet ett av de få större markområden i kommunen som fanns kvar att bebygga med småhus. 1962 presenterade stadsbyggnadskontoret en generalplan för Hässelby villastad, och 1963 kom den första stadsplanen för Kälvesta. (pl. 5953; det sydöstra området, kvarteren Traviata och Aida, med Bertil Stenby som planförfattare). Kälvesta var avsedd att bli en ren sovstad, utan de arbetsplatser, det rika service- och butiksutbud och det goda kollektiva transportnät som annars ofta var vanligt i förorterna vid denna tid. Istället poängterar planerna närheten till Vällingby centrum och till Spånga; hit skulle "trafikkontakter" (dvs. busslinjer) anordnas. I praktiken innebar väl detta att man redan i planerna utgick från att de flesta boende skulle äga bil.
Utbyggnaden skedde etappvis, med byggstart 1966. Närmare 2000 småhus kom att uppföras i Kälvesta fram till mitten av 1970-talet, de flesta med 4-5 rum och kök. Utbyggnaden sköttes av privata bolag, förmedlingen och försäljningen av husen skedde mestadels genom de olika småhusköer som fanns vid denna tid, till exempel i bankernas regi. Enskilt ägande av småhusen var regeln i Kälvesta ända från början, här finns inga hyresrättsradhus, inte heller hittar man några bostadsrättsföreningar. Uppförandet karaktäriserades av en långt driven standardisering av hustyper och byggnadsdelar vilket gynnade ett snabbt och industrialiserat byggande.
Runtom Kälvesta finns fler områden med småhus. I väster gränsar Kälvesta till Järfälla kommun, i norr, öster och söder till Lunda, Solhem, Nälsta respektive Vinsta. Gränserna i söder, väster och norr markeras av smala grönstråk, i öster av Bergslagsvägen. Kälvesta delas i tre delar av matarleden Björnmossevägen-Sörgårdsvägen, som löper från Vinsta i söder och vidare i en båge mot öster där den korsar Bergslagsvägen.
Terrängen i Kälvesta är högst i de västra och norra delarna, här finns kuperade höjdsträckningar med flacka dalgångar mellan. Radhus är placerade på höjderna och kedjehus i dalgångarna. Den del av Kälvesta som ligger söder om Sörgårdsvägen består mest av flack mark med enstaka höjder. Här finns radhus och fristående villor. Villorna är oftast av atriummodell, dvs. vinkelställda så att inre skyddade trädgårdar bildas. Förutom dessa enhetliga småhusområden finns det även, framförallt i västra Kälvesta, ett större antal fristående villor (ofta sinsemellan olika till utformningen) som har tillkommit kontinuerligt under perioden sedan 1970-talet. I stadsdelen finns några få villor från tiden före 1960-talet.
Terrängens beskaffenhet styr de olika områdenas planering. På kuperad mark är planstrukturen relativt varierad, gatunät och husplacering följer höjdkurvorna. Här finns dessutom ofta smärre utsparade naturpartier i gårdsrum och mellan huslängor. På flack mark är planerna striktare och mer rätlinjiga, här är släktskapen med samtidens flerbostadsbyggande påfallande. Dessa områden är tätare bebyggda och har färre ytor med sparad natur.
Trafikplaneringen är konsekvent. Angöringsgator som slutar i vändplatser löper in från Björnmossevägen-Sörgårdsvägen. Intill dessa gator är garage och parkeringsplatser placerade. Från angöringsgator och garage leder entré- och gånggator in till husen. Gångvägsnätet i stadsdelen består av ett finmaskigt nät av gångstråk som ofta är avskilda från bilvägarna. Vid Sörgårdsskolan löper gångvägen i en tunnel under Sörgårdsvägen, i övrigt korsas matarleden av övergångsställen.
Ett brett parkstråk löper genom stadsdelen i nordväst-sydöstlig riktning, parallellt med Björnmossevägen. Smalare grönstråk finns mellan de olika kvarteren och på ömse sidor om Sörgårdsvägen. Grönstråken består av gräsmattor med enstaka skogsdungar, här finns alltid gångvägar.
I enlighet med planerna finns inte mycket av offentlig och kommersiell service i Kälvesta. En låg- och mellanstadieskola, Sörgårdsskolan, ligger norr om Sörgårdsvägen. Ett antal daghem och fritidshem är utspridda runtom i stadsdelen, de är oftast placerade i de smala grönstråken mellan kvarteren. Kälvestas enda livsmedelsbutik är placerad i nordöst, intill Bergslagsvägen. I nordöst, invid gränsen till Lunda, finns Kälvesta bollplan med en liten vidhängande omklädningsbyggnad.
Hustyperna och fasadmaterialen är få, det rör sig om radhus, kedjehus och villor uppförda med fasader i tegel mexisten och trä. Ursprungligen var enhetligheten inom de olika husgrupperna ofta påfallande stor, både i helhet och i detaljer, medan variationen områdena emellan däremot var betydande när det gällde färg och form. Kälvesta är en stadsdel med påfallande mycket växtlighet, delvis beroende på de många grönstråken mellan kvarteren, men även naturligtvis på den intensiva och välskötta vegetationen i trädgårdar och längs gator.
Med tiden har områdenas inre enhetlighet minskat på många håll. Vissa av ägarna har byggt till husen med altaner eller farstukvistar, taken kan vara höjda och fasaderna ommålade. Tomterna är ofta försedda med nya redskapsbodar och nya spjälstaket.