Typ <itemType> |
Foto |
Fotodatum <presTimeLabel> |
1910 |
Plats <presPlaceLabel> |
Afrika, Kongo-Brazzaville, Kongo, Madzia |
Beskrivning <itemDescription> |
-
Kvinna bakande bröd av maniok-mjöl. Mayakalimpan/manioklimpan beredes. 1910. J.H. Madzia. Förberedelse för bakning av bröd gjort på maniok: Det krävs förberedelser i flera steg innan man kan äta brödet. Först måste maniokroten skalas och läggas i vatten för att laka ut cyaniden (ca. 2-3 dagar). Sedan läggs de ut på tork i friska luften.Cyaniden kommer då i kontakt med syret i luften och inom någ...
Visa hela
Kvinna bakande bröd av maniok-mjöl. Mayakalimpan/manioklimpan beredes. 1910. J.H. Madzia. Förberedelse för bakning av bröd gjort på maniok: Det krävs förberedelser i flera steg innan man kan äta brödet. Först måste maniokroten skalas och läggas i vatten för att laka ut cyaniden (ca. 2-3 dagar). Sedan läggs de ut på tork i friska luften.Cyaniden kommer då i kontakt med syret i luften och inom någon dag sker en basisk reaktion. Ett tecken på att denna reaktion har ägt rum är att jäsningen har kommit i gång som hjälper til latt bryta ner giftiga ämnen; samtidigt får manioken en mörare struktur. Roten läggs i vatten på nytt och blir nu helt mjuk i konsistensen så att den går att mosa helt med bara handen. Sedan sköljer man rötterna i flera omgångar för att få bort spår av gifter. Man mosar den i en mortel till en massa ( 1-2 daga) och plockar bort små flisor. På bilden: maniokmoset är klart att bearbetas. Man kokar det i en halvtimme och sedan knådas till maniokbröd och bakas ut i olika former för att sedan lindas in i speciella stora blad. Man kokar den i rätt temperatur. Brödet utgör en viktig grund i matlagningen och man äter det som tillbehör till olika maträtter. Manioken är basföda inte bara på båda sidor om Kongofloden utan också i en mängd andra länder.(övers. efter Billy, Marius)
Stäng
|
Förvärvsomständigheter / till museet <itemDescription> |
|
Förvärvsomständigheter / till museet <itemDescription> |
|
Fotodatum <itemDescription> |
|
Påskrift <itemDescription> |
|
Anmärkning <itemDescription> |
|
Anmärkning <itemDescription> |
|
Anmärkning <itemDescription> |
|
Källor <itemDescription> |
|
Beskrivning / franska <itemDescription> |
-
Dame Baladi en pleine cuisson du pain de manioc. Procédure d´obtention du pain de manioc: L´obtention du pain de manioc nécessite plusieurs étapes avant de le manger. La toute première étape consi...
Visa hela
Dame Baladi en pleine cuisson du pain de manioc. Procédure d´obtention du pain de manioc: L´obtention du pain de manioc nécessite plusieurs étapes avant de le manger. La toute première étape consiste au déssouchement des tubercules de manioc, que l´on épulche avant de laisser séjourner dans l´eau, afin de perdre sa composition en cyanure (deux à trois jours). Après quoi, on les retire de l´eau tout en les exposant à l´air libre. Le contacte du cyanure d´avec l´oxygène de l´air au bout de quelques jours entraine une réaction d´ordre basique. La manifestation de cette réaction se démontre par une fermentation, qui aidera nos tubercules à se débarasser complètement de leurs composantes d´origine acidique; s´amolient et deviennent plus ou moins doux au toucher. En replongeant une fois de plus dans l´eau, les tubercules deviennent complètement tendre au point de les écraser facilement à la main. Ensuite l´on procède à une présélection de ses grosses racines avant de laisser couler l´eau acide de la patte ainsi obtenue (un à deux jours), avant une procédure qui consistera à écraser sur un pétrin tout en continuant la sélection des petits débrits. La patte ainsi obtenue, toute supposée saine de tous ses débrits, concluerait ainsi l´activité de cette toute première phase; (actuelle phase de notre présente image). On fera ensuite bouillir le tout pendant une demi heure puis l´on procédera à un malaxage pour avoir le véritable pain de manioc que l´on attribuera n´importe quelle forme, avant son emballage à l´aide des feuilles larges et spécifiques. Enfin on fera bouillir jusqu´à la cuisson du véritable pain de manioc proprement dit. le composant alimentaire ainsi obtenu pourra bien se consommé ou se manger comme complément de base à une diversité de menus de sa volonté. Notons que le manioc est l´aliment de base sur les deux rives du congo, pour ne citer que ces deux pays parmi bien tant d´autres.(Billy, Marius)
Stäng
|
Geografiskt namn / annat <itemDescription> |
|
Objekt, externt / samma som <itemDescription> |
|
Händelse <context> |
-
Fotograferad 1910 i Kongo, Kongo-Brazzaville, Afrika av Hammar, Johan.
-
Förvärvad 1928 av Svenska Missionsförbundet, Manker, Ernst Mauritz.
|
Mediabärare<itemMaterial> |
- skioptikon
- svartvit påsikt
|
Nyckelord <itemKeyWord> |
-
Lari People
-
0178.0080
-
0964.3568
-
0964.3569
-
0964.d.2643
-
61
-
A XIII 3/812
-
Afrika
-
Bakongo
-
Baladi
-
Balali
-
Ladi
-
Lali
-
Olsson-Manke, Ernst
-
S. M. F.
-
S.M.F.
-
S.M.K.
-
SMF
-
SMK
-
Svenska Missionskyrkan
-
baladi
-
bröd
-
brödbak
-
kvinna
-
ladi
-
maniok
|
Motiv <itemMotiveWord> |
-
child
-
cooking
-
food and drink preparation
-
human
-
hut
-
shelter
-
woman
-
Mukento ku nikunu a mayaka(ki kwanga)
-
barn
-
deg
-
demografisk profil
-
hydda
-
kvinna
-
lari
-
limpa
-
maniok
-
matlagning
-
mänsklig aktivitet
|
Sakord, engelska<itemName> |
- photograph
|
Motivord<itemName> |
- matlagning
- hydda
- limpa
- deg
- barn
- kvinna
- maniok
|
Sakord<itemName> |
- fotografi
|
Ämne <subject> |
|
Bildarkivnummer <itemNumber> |
|
Alternativ identitet <itemNumber> |
|
Alternativ identitet <itemNumber> |
|
Alternativ identitet <itemNumber> |
|
Alternativ identitet <itemNumber> |
|
Alternativ identitet <itemNumber> |
|
Objekt, externt / samma som <itemNumber> |
|
Rättigheter för metadata <itemLicense> |
|
Källa <presOrganization> |
Statens museer för världskultur - Etnografiska museet |
Källa <url>
|
|