Dharmapâla
Atiguhya Hayagrîva, tib. rta mgrin yang gsang khros pa' i zhabs
Pekingkatalogen: Hayagrîva (tib. rTa-mgrin yan-gsan)
Kropp: Brun hudfärg, sex armar, fyra ben, tre skräckinjagande huvuden med tredje vertikalt öga i pannan. Huvudenas färger brunt (centralt), vitt (höger), grönt (vänster), krönta med skallkronor, flammande rött hår med ett grönt hästhuvud. Ögonbryn och skägg rödfärgade, gyllene hjärtformade örhängen, tredubbla halsband, dubbla armband samt en grön orm hängande runt halsen. Från ryggen utslagna vingar i blått och guld. Över ryggen en fritt lagd elefanthud. Grönt stolaband över axlarna nedfallande mot sockeln. Runt höfterna en tigerfäll.
sana: Pratyâlîîdha, med utfall mot höger, i yuganaddha, tib. yab yum, stående på två naknakvinnofigurer liggande på en enkel lotussockel i grönt med röda kronblad och röd ovansida.
Mudrâ och attribut: Primära händerna omfamnande paredran hållande i vänster hand en kapâla (skallskål) och i höger hand en lotusblomma. Sekundära händer: Höger övre hand en flammande juvel, nedre hand ett flammande svärd. Vänster övre hand pâsha (fångstkrokar), nedre handen tom.
Paredra:
Blå hudfärg, två armar, två ben, ett skräckinjagande huvud med tredje vertikalt öga i pannan, rött utslaget hår delvis uppsatt i knut med gyllene ornament, skall-krona, dubbla halsband, armband, enkla fotringar samt ett gyllene bälte med gehäng.
āsana: Yuganaddhaa, yab yum
Mudrâ och attribut: Omfamnade sin partner med en kapâla (skallskål) i vänster hand och höger hand tom.
Atypiskt: Hayagrîva som garuda-fågel beskrivs av Lavizzari-Raeuber såsom röd med höger huvud blått och vänster huvud vitt! Också den framställning Schumann anger avviker bl.a. vad gäller attributen.
Senare förluster: Huvudfigurens ankusha (elefantkrok) i vänster nedre hand. Paredrans attribut i höger hand - sannolikt en blomma.
Färgbortfall: Huvudfigurens vänstra överarm, sekundära övre hand samt hår-topparna, gröna huvudets panna, näsborre och kind, sockelns baksida och vänstra nederkant, tigerfällens svans, elefanthuden samt paredrans höger skenben.
Övrigt: Slagskada på sockelns framkant.
Försluten med träplatta, ej fylld.
Ålder och tillverkningsort: Ca. 1900, Mongoliet eller möjligen ateljé i Peking för mongolisk marknad.
Hayagrîva, eg. ¿Hästhalsen¿, av mongoler även kallad ¿Hästgnägget¿, är en gu-domlighet av indiskt ursprung, inom hinduismen dels känd som en asura och fiende till guden Vishnu, dels känd som en mindre avatar av Vishnu. Inom mahâyânabuddhismen har Hayagrîva kommit att särskilt beskydda de heliga texterna. Han förekommer i en rad olika former, ofta uppfattad som en aspekt av buddha Amitâbha (på kinesiska och japanska kallad ¿Avalokiteshvara med hästhuvudet¿) eller buddha Aksobhya. Som dharmapâla äger guden bodhi-sattvarang och som skyddsgud buddharang. Den här avbildade formen återger guden med en garuda-fågels vingar. Hans paredra är dâkinî Vajravarâhî, ¿Diamantsuggan¿. I Tibet är hans kult särskilt spridd bland hästhandlare och han tycks ibland sammanblandas med guden beg tse, som också är hästarnas skyddspatron. Också mongolerna känner honom som en beskyddare av hästar.
Enligt den tibetanska dödsboken är det Hayagrîva som den döde möter i det tredje stadiets sjätte dag av bar do. Genom att meditera över guden kan den döde i det kritiska slutskedet av bar do undvika att förvillas, och på så sätt undgå att få en ogynnsam återfödelse.
I kulten av de skräckinjagande gudarna anses åkallan av Hayagrîva viktig på grund av gudens förmåga att ¿fördriva demoner¿, en omskrivning för att ¿avlägsna alla hinder¿, varmed avses ovidkommande tankar som hindrar offici-anten att på ett framgångsrikt sätt utföra riten. I en särskild form förekommer Hayagrîva som , phur bu, med vilken man besvärjer demoner.