Miljö 10. Trakten kring Lyse kyrka.
Stensättnings- och röseområde på hällmark. Jordbruksbygd med saltängar kring Lyse kyrka/Trälebergs kile. Avsnitt av äldrfe landsväg, kantad av jordbruksbebyggelse.
På vidsträckta hällmarker nordväst om Lyse kyrka går ett omfattande stråk av glest placerade stensättningar och stensättningsliknande rösen, som längre söderut samlas till ett rösegravfält. Här uppifrån är en vid utsikt mot Lyse kyrka och över Lyseslätten.
Vid övergången mellan berg och dal ligger i områdets norra och nordvästra del ett flertal hällristningar. Längst i norr på en höjd över ett trevägsskäl finns ett järnåldersgravfält om 15 gravar, med några hällristningar på hällarna strax nedanför. I ett ganska sankt läge invid de betade saltängarna vid Trälebergs kile finns ytterligare ett gravfält, bestående av 10 gravar, sannolikt från yngre järnålder, eventuellt vikingatid.
Alldeles invid kyrkogården, vid Brattåsbergets fot, finns två högar, och högt uppe på berget två rösen och en stensättning.
Lyse kyrka är uppförd 1910-12. Den gamla kyrkoruinen finns kvar i sitt medeltida läge strax söder om den nya.
(Se "Kulturmiljöer i Lysekils kommun sid. 87-88").
Dalgången upptas av åkermark med inslag av betesmark på impediment. Ett vackert, och för kusttrakternas äldre kulturlandskap karaktäristiskt inslag, är saltängarna kring Trälebergs kile. Saltängarna är betade, vilket krävs för att de skall behålla sin speciella prägel, med stora inslag av t ex den lågväxta glasörten.
Väster om Lyse kyrka ligger Lyse kyrkby med en grupp välbevarade manhus och ladugårdar från sekelskifter och ett par decennier framåt. Av särskilt intresse är och bostadshusen vid Backen, väster om Gåsehogen, två enkelstugor i ursprungligt skick.
I en naturlig anpassning utefter bergfotens linjer löper den gamla landsvägen, kallad "Bergs gator", från Lyse i nordostlig riktning upp mot Häggvall. Vägen är delvis uppbyggd på en stenbank och kantad av stengardister. Tätt invid vägen ligger bebyggelsen till gårdarna Lögen, Kådene, Skår, Fedja och Stora Berg på rad. Ibland går vägen rakt igenom gårdsplanen. Bebyggelsen är blandad från olika tider med flera vackra och välbevarade manhus och uthus. Strax norr om vägkorset som bildas där den den stora vägen mot Sjöbol skär den gamla landsvägen ligger ett litet fint falurött dubbelhus tillhörigt gården Fedja. Därintill socknens äldsta skolhus från 1865, ombyggd på 1980-talet.
Lyseslätten, där de nyssnämnda gårdarna har sina inägor, kallades tidigare "Heanne" och längre tillbaka i tiden för "Fidje hedar" - kända från legenden om slaget på Fidje hedar i visan om "Axel och Valborg".
Källa: "Kulturmiljöer i Lysekils kommun sid. 202".
Fågelrika strandängar.
Trälebergs kile ligger ca 5 km norr om Lysekil. Det utgörs av en grund havsvik med omgivande mindre åar rinner ut i den innersta delen av viken vilket gör att strandängarna till viss del är sötvattenpåverkade.
Trälebergs kile utgör en viktig uppehållsplats för näringssökande and- och vadarefåglar under vår och höst. Dessutom är stränderna goda häckningsplatser för många arter, som t.ex. större strandpipare, rödbena och kärrsnäppa. Övriga arter som finns inom området är bl.a. knipa, ejder, gravand och bläsand.
Källa: "Trälebergs kile" Alta Vista Internet.
Under den yngre järnålderns lopp ser vi att gravarna förläggs till lägre och flackare terrängpartier. Ett bra exempel på detta finns söder om Lyse kyrka nere vid Trälebergs kile. Gravfältet, som ligger i en igenväxande hagmark, består av ett tiotal runda högar. Läget är intressant med tanke på kopplingen till den medeltida kyrkoruinen i närheten.
Källa: "Kulturmiljöer Lysekils kommun sid. 47".