Hästveda kyrka antas ha uppförts under slutet av 1100-talet enligt romanskt mönster med långhus, lägre och smalare kor samt halvrund absid i öster. Även det rektangulära västtornet som är bredare än långhuset är ursprungligt, vilket är mer ovanligt. Kyrkan hade ingångar i norr och söder och sannolikt även korportal i söder. Långhus och kor hade plana innertak medan absiden slogs med ett hjälmvalv under vilket östväggen pryddes av ett Majestas Domini-motiv. Tornet förbands invändigt med kyrkorummet genom två rundbågiga valvöppningar. Under senmedeltiden adderades ett vapenhus vid sydportalen och kyrkorummet slogs med kryssvalv som smyckades med kalk- målningar av den s.k. Everlövsverkstaden. Arbetena lär ha bekostats av två jylländska adelsmän, Knud Skielmsen Gere och Axel Lavesen, vars vapensköldar är avbildade
i triumfbågen. Det var troligen även kring denna tid som hörnkedjor och port- och fönsterpartier utvändigt försågs med kvadermålningar i kimrök, röd järnoxid och vitt.
På 1600-talet var tornet i dåligt skick och dess övre del revs. Under samma århundrade tros även interiörens kalkmålningar ha målats över, för att under 1700-talet ersättas av draperimålningar som möjligen kalkades över redan innan 1800-talets början. På 1700-talet togs dessutom större fönsteröppningar upp, en läktare uppfördes och de två rundbågiga öppningarna mellan långhus och tornrum ersattes av en större tornbåge. Troligen var det även under 1700-talet som en prästingång togs upp i absidens östvägg. Enligt vissa uppgifter sattes nordportalen igen 1793, enligt andra så sent som 1825 då även ett gravkor i norr ska ha rivits.
Problemen med tornet som funnits sedan åtminstone 1600-talet var påtagliga vid domkyrkoarkitekt C.G. Brunius besök i kyrkan kring 1840, då svåra sättningsskador konstaterades. Eventuellt revs åter tornets övre del relativt omgående och Brunius utarbetade ett förslag till nytt torn 1841. Det kom emellertid att dröja till en större restaurering 186365 under ledning av dåvarande domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall innan tornet genom en omfattande ombyggnad fick sin nuvarande medeltidsinspirerade gestaltning med invändigt kryssvalv. Vid restaureringen förlängdes dessutom kyrkorummet genom en större utbyggnad väster om tornet, medan det senmedeltida vapenhuset revs och nya ingångar anordnades i tillbyggnadens västgavel och i tornets södra sida. Ny orgelläktare uppfördes över tillbyggnaden med fortsättning längs tornrummets norra vägg. Samtliga byggnadsdelar utom absiden försågs med stora rundbågiga fönsteröppningar. Den omfattande restaureringen bekostades delvis genom försäljning av blyplåten på kyrkans södra sida, vilken ersattes av järnplåt. 1866 såldes även den klockstapel som tidigare huserat kyrkklockorna och samma år tillkom ny orgel. 1888 installerades värmeanläggning, sannolikt bestående av två vedeldade pannor.
1916 byggdes den slutna bänkinredningen om till öppna kvarter och 1925 införskaffades åter ny orgel. I slutet av 1930-talet grävdes utrymme för pannrum ut under västra tillbyggnaden och lågtrycksångvärmeanläggning liksom elektrisk belysning installerades.
1940 genomfördes en större restaurering under ledning av arkitekt Leon Nilson, Ignaberga. Utvändigt utfördes underhållsarbeten av fasader och tak och nya kopparplåtsbeslagna portar med blyinfattade överljus och trappsteg i ljus granit tillkom vid ingångarna i väster, söder och öster. I öster återupptogs även det medeltida absidfönstret. Invändigt anordnades i västra tillbyggnaden vapenhus med nya väggar mot norr och söder där trapprum till läktare respektive källare samt förråd uppfördes. Läktaren över utrymmet revs och återuppbyggdes med nya pelare och en äldre återfunnen läktarbarriär mot kyrkorummet. Även ny trappa från orgelläktaren till vindarna tillkom. Vid ingången i tornrummet anordnades ett vindfång. Absidens
och långhusvalvens medeltida kalkmålningar frilades av konservator Axel Kulle, Malmö, som även återställde äldre bemålning på altaruppsats och predikstol.
Predikstolstrappan fick ny barriär och den medeltida dopfunten som var i deponi på Historiska museet i Lund, troligen sedan restaureringen på 1860-talet, återfördes till kyrkan. 1946 ersattes delar av takens delvis bevarade blyplåt av tegel.
Leon Nilsons son, arkitekt Torsten Leon-Nilson, genomförde 195657 en restaurering som interiört omfattade att de äldre brädgolven i koret och långhusets gångar ersattes av tegel med underliggande vattenburet värmesystem. Predikstolen försågs med ny trappa och altaruppsatsen flyttades på prov till norra långhusväggen då den skymde de medeltida kalkmålningar som frilagts på 1940-talet. Exteriört framtogs 1800-talsfönstrens överputsade tegelomfattningar och solbänkarna avtäcktes med kopparplåt. Torsten Leon-Nilson utförde 196162 ytterligare arbeten, där altaruppsatsens placering i långhuset permanentades med nytt uppmurat altare.
Även i koret murades ett nytt altare och prästingången i öster sattes invändigt igen. På den igenmurade ytan rekonstruerades kalkmålningarna. Ny altarring i ek tillkom och samtliga fönster försågs med innerbågar av trä. Utrymmet innanför sydportalen i tornrummet som sedan en tid fungerat som sakristia avskärmad av ett draperi byggdes nu in med en vägg. Även läktarens västra del avskärmades med en vägg för att inrymma ny vindstrappa och orgelverk till den nya orgel som införskaffades 1963. Samma år ersattes lågtrycksångesystemet med vattenburet oljeeldat system och konservator Kulle rengjorde de medeltida kalkmålningarna.
1974 tillkom hängrännor och stuprör i kopparplåt och på ytterligare takfall ersattes blyplåt av tegel. Året därpå insattes ny bänkinredning och bänkkvarterens upphöjda brädgolv förnyades. I samband med dessa arbeten utfördes arkeologiska undersökningar där bland annat rester av ett äldre kalkbruksgolv med mindre
kullerstenar påträffades ca 55 cm under nuvarande golvnivå. En stenbänk utmed södra långhusväggen bedömdes vara samtida med detta golv. Över kalkbruksgolvet fanns rester av ett senmedeltida tegelgolv lagt i sand och lera som tillkommit i samband med kyrkans valvslagning. 1981 rengjordes och konserverades altaruppsats och predikstol med baldakin av konservator Magnus Wihlborg. Redan fem år senare lämnades tillstånd för ytterligare konserveringar, denna gång utförda av konservator Herman Andersson som även konserverade kalkmålningarna 1988. Vid detta tillfälle frilades dessutom fler målningar.
Under ledning av Ponnert Arkitekter AB genomfördes 2006 en utvändig restaurering som till största del var av underhållskaraktär, bland annat översyn av tak och avvattning, målning av fönster samt partiell putslagning och avfärgning av fasaderna. Avfärgning skedde med kalkfärg frånsett tornet som tidigare, troligen 1981, hade avfärgats med silikatfärg (KEIM) och därför åter målades med denna färgtyp. De rödmålade omfattningar kring portar och fönster som tillkommit vid Zettervalls restaurering på 1860-talet och kalkats över 1915 fick åter rött utförande.
Källa: Hästveda kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-06-22.