TILLÄGG: Dräkten ingår bland de många föremål (gnr 17/46-192) från Rosersbergs slott som skänktes till Livrustkammaren 1917 av Gustaf V. Den är inte upptagen i inventariet över Rosersbergs teaters magasin 1806, men finns med bland de föremål som 1876 listas under "Theatern", där den är beskriven som "1 Hvit rock, 1 blå Vadmalsväst och 1 par skinnbyxor".
Anna-Maja Nylén skriver i sin avhandling om det folkliga dräktskicket i Västra Vingåker och Österåker (1947): ”På teatern i operor och baletter plockades också allmoge klädda figurer in bland det varjehanda, som skulle tillfredsställa publikens smak för det pittoreska. [---] Förekomsten av en mansdräkt från Vingåker bland de maskerad- och teaterkostymer […] funnits på Rosersberg […] vittnar om intresset för vingåkersdräkten lett till anskaffningen av en dräkt från orten.”
Till skillnad från andra plagg i samlingen är den heller inte skapad för teatern, utan en riktig folkdräkt. Rocken är av enkelt enfärgat ylletyg, utan dekoration på utsidan. Det är ett funktionellt plagg, inte en kostym avsedd för att för att röra sig i på scenen, långrocken och skinnbyxorna skulle troligen vara för varma och inte tillräckligt flexibla och för att uppträda i.
I ett inventarium "på de kläder som tillhöra piecen Birger Jarl" från ca 1783 (Kungliga biblioteket) beskrivs som jämförelse hur bönderna från Vingåker kunde kläs på hovteatern ("Bondfolk" var i detta fall folk från Vingåker eller Dalarna enligt librettot):
"Balett af Bond folk. […] / Damernas kläder bestå af små tafts tröjor utan armar til couleuren blå, garnerade med silfver band. Röda tafts lif. Flors sjortor med korta armar. Röda tafts kjortlar garnerade med blå tafts rander, silfver band och pailetter nedan omkring. Blå tafts förkläder. / Cavalierernes kläder. Af hvita flors sjortor, blå tafts tröjor utan armar, garnerade med silfver band, hvita (?) tafts byxor, svarta tafts förkläder doublerade med rosen rödt taft, svarta tafts hattar."
Utökad dokumentation utförd i samarbete med fil.dr. Petra Dotlačilová.