Ulla-Britta Emitslöf-Dejmo debuterade i en separatutställning 1952 på galleri Modern konst i Hemmiljö som låg på Strandvägen nära Djurgårdsbron i Stockholm. Galleriet drevs av en fru Lindström. Ägarinnan var en mycket driftig kvinna som förmedlade god konst till den intresserad konstpubliken. "Hon kände alla tanter på Östermalm", berättade Kurt Dejmo. Hennes specialitet var att lansera yngre konstnärer, ofta unga Göteborgsmålare.
Många bra recensioner skrevs. Gustaf Näsström skrev i Stockholms-Tidningen bland annat att Ulla var på väg mot ett personligt och laddat konstnärsskap. Målaren Otte Sköld, vid tidpunkten överintendent och chef för Nationalmuseum (tillträdde 1950), samt Ulla-Brittas tidigare lärare, besökte utställningen och handlade för museets räkning.
Uppgifterna nedtecknade vid telefonsamtal i mars 2002 samt vid besök hos makarna Dejmo på Sörgården, Herrestad, Uddevalla i april 2002.
Jämför ytterligare verk av konstnären i museets samlingar: UM005312 - akvarell med trädstudie från 1949, UM005506 "Vita stolar", oljemålning 1950, UM020764 "Blommande skärgård", oljemålning 1976, i Uddevalla konstförenings samling, skänkt till Bohusläns museum.
Recension under Stockholmskrönika, skriven av Emmy Melin, i
KONSTREVY nummer 6 1952 lyder:
Modern konst i hemmiljö
Ulla-Britta Emitslöf-Dejmo, september.
Konstnärinnan är ett välkänt namn från Unga tecknare. Här framträder hon främst som målarinna, en kolorist av stor friskhet men inte lika känsligt uttrycksfull i den måleriska helheten som i teckningarnas subtila linjesystem. I oljorna lägger hon upp energiska penselstråk som ibland drar fram över duken som en tornado. Det är oftast friskt skimrande färger med grönt, blått och lila som dominant. Med något av personlig frenesi skildrar hon granar, som lever med samma nerv som linjen i hennes teckningar. Att man känner sig reserverad mot hennes måleri i dess nuvarande skede betyder inte att man är reserverad mot hennes konstnärskap. Det har den rätta nerven. Det befinner sig i sjudande växt.
(Illustrerad svartvitt foto med Flaskstilleben III.)
Utställningstext till "Kvinnor och konst", 8 mars - 6 juni 2004 på Bohusläns museum:
Ulla-Britta Emitslöf-Dejmo (född 1924) flyttade i 20-årsåldern från sin födelseort Älmhult i Småland. Hon hade vunnit inträde för studier på Slöjdföreningen i Göteborg. Konstnären Nils Wedel var lärare där. Han kom att betyda mycket för henne liksom Otte Sköld på vars målarskola i Stockholm Ulla-Britta tillbringade två år. Det var under dessa år som hon träffade sin livskamrat Kurt Dejmo. Konstnärsparet Emitslöf-Dejmo bosatte sig i Uddevalla och har blivit staden trogna.
I Ulla-Brittas målningar finns ett stort mått av romantik och lyrik men också förgängelse. Hennes unika ramar med inristade dagboksanteckningar förstärker ofta bildinnehållet.
Texten runt utställningens målning Blommande skärgård lyder "U B Emitslöf-Dejmo har gjort denna ram i ateljén på Sörgården Uddevalla en solig och varm och skön sommardag måndagen den tjugoförsta i månaden juni året nittonhundrasjuttiosex UB Emitslöf-Dejmo Sörgården 9673 Uddevalla". Verket Stilleben har en mer konkret upplysning: "Ulla-Britta Emitslöf Dejmo har gjort denna ram".
I ett annat material - textil - möter vi hennes bildvärld i stora vävnader eller applikationer för kyrkor, skolor, regementen och andra offentliga lokaler. Det var inte sällan som hon och maken Kurt samarbetade i dessa inredningsuppdrag. Södertullskyrkan i Uddevalla, Bäcke kyrka i Dalsland och Blåsutkyrkan i Vänersborg är några exempel.
I Röhsska museets samlingar i Göteborg finns ett broderi av helt annat slag. Bildens titel är Kungen II från 1962-1963. Det är ett porträtt i den serie av svenska kungar som Ulla-Britt iscensatte efter att ha fått inspiration från en målning föreställande den franske renässansfursten Frans I.
Målningen visas/ingår i "Nature Morte", Konsthallen Bohusläns museum, 7 maj - 28 augusti 2016.
Litteratur:
Svenskt Konstnärslexikon, del II 1953.
Jonsson, E.: Ulla-Britta Dejmo och Kurt Dejmo. Konstnärer i Bohuslän. Bohusläningens AB, Uddevalla 1976.
Se Bilagepärmen UM5506, B-uppsats i konstvetenskap, Stockholm 2006 (?), Ulla Lindh-Strömberg.
Ang. meritförteckning och recensioner av debututställningen 1952, se bilagepärmen UM027724.