Det här dockhuset är över 60 år gammalt, jag fick det 1939, och det har överlevt mer än 10 flyttningar.
Så det är ju inte så konstigt att det är både trasigt och skamfilat här och där.
Det är byggt "på landet" i Nokia utanför Tammerfors i Finland. Därifrån flyttade vi in till stan, bytte bostad där en gång, innan det bar till Stockholm 1945.
Hela flyttlasset stod "magasinerat" under presenningar på Skeppsbron några månader innan första bostaden var ordnad. Lokala flyttningar inom Stockholm, nästa ort Göteborg och sedan åter Stockholm, tre lokala flyttningar och slutligen transport till Malmö, där det stått stilla sedan 1964.
Helt byggt för hand av en road amatör, min far. Det enda pappa fick snickarhjälp med var framväggen med glasrutorna. Allting är skruvat, "inga spikar där man kan vilja komma åt i framtiden", sa pappa.
För belysningen finns det en 12-V (?) ringledningstransformator bakom en lucka i bakväggen. Luckan brukar vara låst med hänglås - lås och nyckel medföljer.
Att mycket är smutsigt och trasigt beklagar jag. Det har stått orört sedan 1975,
därav dammet.
Jag har inte ens försökt laga någonting nu, utan räknar med att museifolk är proffs på gamla trasiga saker. Däremot har jag försökt packa det så att delarna finns tillsammans.
Många föremål var klistrade med så kallat "snickarlim". Det värmdes i vattenbad och ströks på med en trästicka. Blev i vissa fall litet klumpigt, men har hållit förbluffande bra. Det mesta förfallet har kommit under de orörda åren. Att min bror lät sin vita mus bo i skåpet (en kort tid) satte ju sina spår.
När min dotter (född 1964) skulle få överta skåpet, gjorde jag en viss uppfräschning. Det är det jag kallar renovering, det var då tapeter och gardiner byttes ut. Men det allra mesta är 30-tal.
Färgen (kulör) på ytterväggar och tak är samma som på villan vi bodde i och har stått sig i 60 år.
Belysningen i alla rum behöver nog ses över. Det verkar "glappkontakt" här och var och vissa lampor blinkar oroväckande. Brasan "brinner" bara när den vill har jag märkt.
De ursprungliga dockor, som nu finns i skåpet, är moster Ragnhild (sköldpaddsdocka)
(mamma Karin har tyvärr gått sönder). Döttrarna Rose-Marie och Inga-Lill är också sköldpaddsmärkta. Rose-Marie är den längre.
Far i huset är jultomte, honom har jag fortfarande i behåll.
Så finns det en docka med böjliga armar och ben, namnlös, hon brukade få tjänstgöra i köket och var oftast klädd i en stickad gul klänning.
Hon har funnits länge, men är av obekant ursprung.
De, som inte heller är ursprungliga, är den lilla babydockan och Charlotte Weibull-dockan, som är gäst. De tillkom båda i början på 70-talet.
Sköldpaddsdockorna har klara problem, resårerna i armar och ben har nästan gett upp helt, men det går väl att åtgärda.
Det som finns kvar av dockornas kläder är också i ganska dåligt skick tyvärr, jag är mest förvånad över att så mycket finns kvar alls. Det mesta har min händiga mamma knåpat ihop.
Det kanske framgår av dessa papper att jag alltid varit mycket fäst vid mitt dockskåp. Jag lekte mycket med det, aldrig med stora dockor, och jag är mycket glad att pappa gav mig idén, redan för flera år sedan, att kontakta Kulturen och fråga om det fanns intresse för ett 30-tals dockhus.
Eftersom min son inte har några barn och min dotter dog som 11-åring, så finns det ingen naturlig arvtagare. Och sälja det skulle jag inte kunna förmå mig till.
Malmö den 24 april 2001.
Marianne Borgström