Den nyklassicistiska kyrkan utgör den naturliga knutpunkten i det välbevarade sockencentrumet. Kyrkan ligger på en höjd med Ljuderssjön som blickfång i öster. I nära anslutning ligger sockenmagasin, prästgård, sockenstuga, hembygdsgård samt kyrkstallar varav det ena är byggnadsminne. Platsen är därför av stort kulturhistoriskt värde som tydligt belyser det äldre byggnadsbeståndet kring ett sockencentrum. Den första medeltida kyrkan i Ljuder byggdes någon gång mellan 1170 och 1280. Nuvarande kyrkans föregångare var byggd av trä. Den låg strax nordväst om den nuvarande kyrkan och revs 1849 Kyrkan var sjutton meter lång och åtta meter bred, och var byggd av liggande timmer, utvändigt klätt med tjärade spån. På norra långsidan fanns en sakristia murad i sten med romanskt valv. Vid denna tid stod även den gamla klockstapeln kvar norr om kyrkan.
Den nya kyrkan i sten uppfördes efter ritningar av Carl Gustaf Blom Carlsson under åren 1842-44, byggmästare var Peter Olsson från Uråsa. Kyrkan är murad av gråsten, in- och utvändigt putsad och är 17 x 35 meter stor. På platsen låg tidigare en äldre prästgård.
Ljuders kyrka och kyrkogård med tillhörande sockencentrum är ett populärt turistmål där Vilhelm Mobergs utvandrarepos starkt bidragit till denna utveckling. Miljön har undgått genomgripande förändringar vilket skapat ett område med höga kulturhistoriska värden.