Interiör
Genom kyrkans huvudentré i väster nås vapenhuset i tornets bottenvåning. Golvet är belagt med rektangulära plattor av hyvlad kalksten. De slätputsade väggarna är målade i en gulgrå kulör medan det raka putsade innertaket är målat i vitt. I fönsternischerna i norr och söder finns svängda trappor till orgelläktaren och tornet som mot östra väggen sammanbinds av en balkong. Trapporna är grålaserade med barriärer av vitmålade svarvade ståndare och svartmålade överliggare. Entrépartiet i väster med två helfranska dörrblad är liksom pardörren i öster grålaserade mot vapenhuset. De senare dörrarna är mot kyrkorummet täckmålade i ljusgrått.
Även kyrkorummet har golvbeläggning av kvadratisk kalksten, där korets golvnivå är två steg högre än i långhuset samt den bakre delen av absiden som inrymmer sakristia bakom altaruppsatsen. Korets och sakristians kalkstensgolv döljs emellertid av en ljus heltäckningsmatta och de två bänkkvarteren som flankerar mittgången står på upphöjda furugolv. Väggarna är slätputsade och från fönsterhöjd dekorationsmålade i gråmarmorerade fält. Upptill avslutar en profilerad taklist i ockra och grått. Över långhuset spänner ett stickbågigt tunnvalv och över absiden ett flackt hjälmvalv, båda reveterade och vitmålade. I koret finns ett frilagt parti av en tidigare dekorationsmålad bård över taklisten i ockra, blått och grönt samt en mindre yta som visar att valvet ursprungligen haft en blå stjärnhimmel. Fönstren har sedan Græbes restaurering blyspröjsade innerfönster med träbågar och antikglas. Korfönstren försågs 1982 med modernistiska polykroma glasmålningar utförda av konstnären Stig Carlsson, där de två norra har motiv från Gamla testamentet och de södra från Nya testamentet.
Orgelläktaren i väster upptar hela kyrkorummets bredd och vilar på åtta marmorerade träpelare med avfasade hörn och profilerade kapitäl. Den slutna barriären indelas av postament i samma utförande som pelaren och är i övrigt uppbyggd i ramverkskonstruktion med gråmålade ramverk och ljust marmorerade liggande fyllningar. På barriären står en sentida förhöjning i svartmålad metall. Västra delen under läktaren har sedan LeonNilsons restaurering underbyggnader av stående ljusgrå panel för samtalsrum och förvaring. Vid samma tillfälle tillkom gradänger på orgelläktaren.
Torn- och klockvåning samt lanternin har grovt vitputsade väggar och brädgolv på kraftiga bjälklag. I tornvåningen finns ett mindre rum med brädväggar för klockringningsutrustning samt diverse äldre föremål. På klockvåningen hänger kyrkans två kyrkklockor i en klockbock av furu. Torntakets konstruktion består av en hjärtstock kompletterad med stålbalk samt radiella sparrar sammanbundna med krysslagda bjälkar. I trapploppet mellan torn- och klockvåning leder en lucka in till långhusvinden med takstolskonstruktion i furu.
Inredning och inventarier
Altaret utgörs av ett blockaltare i trä.
Ett enkelt dopaltare är placerat mot långhusets norra vägg.
Altaruppsatsen i bemålat trä från 1930 är ritad av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin och uppbyggd som ett gavelmotiv där gråmarmorerade pilastrar bär upp en fronton med strålglans i tympanonfältet. Mittpartiet upptas av en oljemålning av Hugo Gehlin framställande den uppståndne Jesus i en mandorla. Sidopartierna bär citat ur Johannesevangeliet.
Den halvrunda altarringen i trä är uppbyggd med svarvade gråmarmorerade balustrar med förgyllda detaljer. Överliggaren är delvis brunfernissad, delvis täckmålad i grått. Knäfallet är stoppat och klätt med beige tyg. Sockeln är brunfernissad. Altarringen är troligen samtida med altaruppsatsen.
Predikstolen med baldakin i polykromt bemålad trä är samtida med kyrkan, med färgsättning i ljust blått och rött samt ljus marmorering av Torsten Leon-Nilson 1981. Korgen har enkel karaktär, med oktagonal planform, sidor prydda av rundbågar och kolonnetter i hörnen. Under det förkroppade överstycket löper ett textfält med förgylld inskription. Korgen vilar på en marmorerad kolonnett med bas och kapitäl. Baldakinens hörn markeras av tureller med krönkors, där en större variant kröner själva baldakinen. Undersidan är blåmålad och indelad i fält. Centralt hänger en vit duva skulpterad av bildhuggare Bror Green, Bjärnum.
Dopfunten i ek ritades 1948 av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe och invigdes 1955. För tillverkningen stod bildhuggaren Henry Olsén, Bjärnum. Den utgörs av en fundament på vilket en central pelare omgiven av åtta pelare bär upp den cuppan. Såväl fundament som pelare och cuppa har oktagonalt snitt. På cuppans sidor återfinns snidade figurativa motiv i högrelief framställande Bebådelsen, Maria och Elisabet, Jesu födelse, Herdarnas tillbedjan, De vise männen, Uttåget ur Egypten och den triumferande Kristus på tronen.
Den öppna bänkinredningen i lackat trä är ritad av Græbe 1948, tillverkad av AB Baltisk Möbelindustri i Bjärnum och insatt vid restaurering 195051. De ersatte de ursprungliga bänkarna med gjutjärnsgavlar. Nuvarande bänkar har raka gavlar i ramverkskonstruktion där de övre fyllningarna har snidade rosor eller heraldiska vapen med verktyg som anknyter till ortens hantverkshistoria utförda av bildhuggaren Johan Green. Fyllningarna har svart botten och listverk i rött eller grönt. Gavlarna kröns av frontoner med färgsättning i samma kulörer som de övre fyllningarna. Även ryggstöden är i ramverkskonstruktion, här med marmorerade fyllningar. Bänkarna har stoppade sittdynor klädda med grönt tyg, psalmbokshyllor, klädhängare och fotstöd.
Kyrkorgeln med 23 stämmor fördelade på två manualer och bas tillverkades av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund 1973. Orgelfasaden som ritades av arkitekt Fritz Eckert är bevarad från den ursprungliga orgeln av Carl Elfström i Ljungby. Den femdelade fasaden i ljusgrått med förgyllda detaljer har klassicistiskt formspråk med högre mittparti med volutformat krön, lägre rakt avslutade sidopartier samt yttre tureller. Mitt- och sidopartierna har rundbågiga pipfält där indelningen med två smala rundbågar under en rundel anknyter till kyrkans fönsterutformning.
Kyrkan har tre kyrkklockor är i malm av vilka två är i bruk. En medeltida klocka tillverkad på tidigt 1400-tal som hängde i den klockstapel som revs samtidigt som den gamla kyrkan togs i bruk i den nya kyrkan med skadades vid en själaringning 1928. Idag står den uppställd på ett postament i trä i vapenhuset. Storklockan är gjuten 1881 av O.J.A. Norling i Jönköping och pryds bland annat av akantusfriser, girlander samt en strålgrans med treenighetssymbolen. Lillklockan ersatte den medeltida klockan 1928. Den göts av M&O Ohlssons klockgjuteri i Ystad och har dekoration i form av en girland med lyror.
Bland kyrkans övriga inventarier av kulturhistoriskt intresse bör särskilt nämnas en trätavla med bibelmotiv från Efesierbrevet 6:17 samt Karl XI:s namnchiffer. De båda polykromt bemålade barockföremålen från 1689 är samkomponerade med rikt skurendekor och har sannolikt tillhört en predikstol eller altaruppsats i den medeltida kyrkan. Idag hänger de på långhusets södra vägg. På norra långhusväggen återfinns ett epitafium i barock med bildframställning på kyrkoherde Hans Jöransson Feuk med familj från 1699. Kyrkan har även ett antal träföremål tillverkade av lokala bildhuggare som manifesterar Bjärnums position som ledande inom träverkstadsindustrin under 1900-talet, däribland två större änglar av Henry Olsén som tillkom på 1950-talet.