Efter år av diskussioner och protester flyttades Ångfärjestationen för att bereda plats för en kongressanläggning. Den nästan lika gamla tullvisitationsdelen revs och återstående delar flyttades söderut, delvis på en utfyllnad i inre hamnen. Den norra fasaden fick en ny fasad och den populära rockklubben The Tivoli kunde åter flytta in.
Flytten förbereddes i en månad och sköttes av företaget Nylundhs specialentreprenad, Allbygg i Höganäs, Havator AB och Holmströms rör. En del har varit på plats och förberet flytten sedan 20 januari. Med hjälp av tolv domkrafter lyftes byggnaden upp och flyttades 75 meter. Flytten beräknades ta 20 minuter men tog 44 minuter och följdes av runt 2500 personer.
På torget har man monterat upp en storbildsskärm Nic Schröder var konferencier för flyttvakan. Musik spelades och på skärmen visas ett bildspel med Ångfärjestationens historia. Nic Schröder
"Så är klockan 15.30, tid för utlovad flytt. Det dröjer lite, ansvariga sitter på huk framför byggnaden, går runt tittar. Jag väntar på klartecken, säger Nic i högtalaren. Och så äntligen är det dags för nedräkning, tio, nio, åtta, sju… och plötsligt rullar Ångfärjestationen över torget. Det går långsamt och vid ett tillfälle avstannar flytten. I bakgrunden syns alla gulklädda män vid byggbodarna och på andra sidan har ungefär 2000 människor samlats för att vara med om den historiska flytten. Det står också människor på parkeringen Ångfärjan och ute på piren, vid Parapeten. En drönare svävar över flytten. Nic underhåller med berättelser om byggnadens historia och han ber också personer ur publiken att berätta minnen. Någon tog sin första tura med Sundsbussen Pernille på 1950-talet. En annan har åkt över och köpt kassar fulla med ost. Vilken sort? Undrar Nic. Ole, gamle Ole. En Sundsbuss seglar förbi och tutar några hälsningar. En man uttrycker sin vrede över händelsen i Nics mikrofon. Nic ber fler människor att berätta om minnen. Vi har en terapigrupp här, säger han.
På skärmen syns artister som skickar hälsningar. Vi får också veta att Ångfärjestationen väger 400 ton och tillsammans med lyftbalkarna är den totala vikten 650 ton.
Att flytten skall ta 20 minuter ser Nic som symboliskt, då en tur till Helsingör tar samma tid. Nu åker Ångfärjestationen på en tjugo minuters seglats, säger han.
Flytten var beräknad till 20 minuter men tar i verkligheten 44. Klockan närmar sig 16.30 och kylan har nog krupit in under fler ytterkläder än mina. Det är iskallt. Så har hela Ångfärjestationen rullat upp på plattan och Tommy Nylundh gör tummen upp. Det blåses fanfar och folk applåderar." ur KM:s observationsprotokoll