NAKBA – Palestinska berättelser från 1948
När staten Israel bildades 1948 drevs 750 000 palestinier på flykt. Ytterligare 130 000 flydde till andra platser inom den nya statens gränser. Palestinierna kallar fördrivningen al-Nakba, Katastrofen.
Under tre år har Bernt Hermele samlat in berättelser från människor som upplevde Nakba, människor som idag bor på Västbanken och i Östra Jerusalem, men också i Jordanien, Libanon, Sverige och Israel.
Det är berättelser om maktlöshet och motstånd, om flykt och fördrivning, om hem och byar som inte längre finns, men även om drömmar som vägrar dö.
”Nakba har tre dimensioner. För det första förlorade vi vårt hemland. För det andra blev vi flyktingar. För det tredje tvingades vi vända oss bort från Medelhavet och dess civilisationer. I Palestina hade vi varit grannar med Grekland, Italien och Frankrike. När gränsen mot Medelhavet stängdes tvingades vi vända oss öster- och söderut. Vi tvingades orientera oss mot öknen. Det är Nakbas djupare mening.”
Adnan Abu Udeh, Amman, Jordanien
Född 1933 i Nablus, Palestina
Berättelserna är tagna ur Bernt Hermeles bok ”Nakba - katastrof inför våra ögon” (2023, Ordfront förlag) och läses av skådespelare. Fler och längre berättelser finns i hans podcast Nakba.
Läs varje berättelse här:
Bernt Hermele är journalist och författare. Han har bland annat skrivit böckerna "Kommer de, så skjuter jag oss – om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen” och ”Överlevarna – röster från Förintelsen”.
Utställningen är ett samarbete med Riksteatern. (introtext, utställningen Nakba 2024)