Särna gamla kyrka ingår i en särpräglad kyrkomiljö bestående av två kyrkor, kyrkogårdar, prästgård och skolbyggnad. Gamla kyrkans efterträdare, Särna nya kyrka, reser sig på en höjd i sydost där även nya kyrkogården och det relativt nytillkomna församlingshemmet ansluter.
Söder om kyrkomiljön passerar riksvägen som genomkorsar byn. En mindre lokal väg ansluter till denna och leder mellan kyrkorna, förbi nya kyrkogården och pastorsexpeditionen till ett villaområde i väster.
Strax norr om kyrkan ligger Särnasjön som avgränsar kyrkomiljön på denna sida. Norr om kyrkan är tomten svagt sluttande mot stranden och består där av gräsytor och enstaka träd. Väster om kyrkan ligger prästgårdens tomt. Söder om kyrkotomten ligger hembygdsgårdens område som omfattar ett flertal byggnader av skiftande karaktär. En av dessa, Särnas första skolbyggnad, ligger parallellt med kyrkan längs med tomtgränsen.
Själva kyrkotomten som omfattar gamla kyrkogården har gärdesgård. Tomten är förhöjd ge-nom jordfyllningar. I väst, nedanför tornet och kyrkans ingång, finns en öppen plan med gräs-ytor och grusalléer. Trappsteg av sandsten leder till kyrkotomtens västra ingång, framför tornet där öppningen i gärdesgården markeras av trästolpar. Ytterliggare en ingång till kyrkotomten, med samma karaktär dock smalare, är anlagd i norr i vinkel med sakristian.
Kring själva kyrkobyggnaden, i öster och söder, löper en smal stensättning av natursten.
Övrigt
På kyrkogårdens område, söder om kyrkan, står en minnessten över införlivandet, 1644, av Särnas område med Sverige. Monumentet består av en hög granitsten som omgärdas av sten-pelare som bär kätting. På planen framför kyrkan, i väster, står ytterliggare en minnessten över. Denna bär årtalet1953 och kungens underskrift.
Övriga byggnader
Strax väster om gamla kyrkan ligger Särnas kyrkoherdebostad samt pastorsexpedition. Be-byggelsen omgärdas av en trädgård som avgränsas med häck i söder och gärdesgård mot kyrkoplanen i öster. Prästgården bestod ursprungligen, som brukligt, av ett stort antal byggnader. År 1736 anges att prästgården omfattade 15 byggnader utöver prästbostaden. Av prästgården återstår numera endast manbyggnaden.
Manbyggnaden är ursprungligen uppförd 1800 i 11/2 våning. Utvändigt är dess ursprungliga karaktär relativt välbevarad. Förstukvisten är från slutet av 1800-talet. 1943 tillkom en hel källarvåning med köksfarstu och trappa till källarvåning. Det brutna taket är sedan 1987 täckt med tegelimiterande svart plåt.
Byggnaden i vinkel med manbyggnaden uppfördes 1960 som pastorsexpedition. Den till-byggdes 1992 i vinkel. Byggnaden har karaktär av sportstuga med fasader av brunmålad liggande stockpanel. Sadeltaket har tegelimiterande röd plåt.
Manbyggnaden och prästgårdsmiljön bedöms vara av stort kulturhistorisk värde.