Konstverket Innan Bohusläns blev svenskt är broderat av 16 medlemmar i Täcklebo Broderiakademi, under ledning av Pian Bates, konstnär och brodös, Elisabeth Fjellman, designer och lärare Textilhögskolan Borås och Anita Knutson, Textillärare, Uddevalla. Motiven har valts ut och tagits fram av Broderiakademins medlemmar.
Broderiet är tillverkat i Uddevalla, delvis under den period Broderiakademins lokalgrupp i Bohuslän hade sina träffar på Bohusläns museum. Arbetet färdigställes 2008. Till varje motiv finns en beskrivande text skriven av Barbro Hurtig och faktagranskad av förre museichef Carl Cullberg.
Broderiet har visats vid flera tillfällen på Bohusläns museum.
Redan 2006, i samband med 200-årsdagen av den förödande stadsbranden i Uddevalla 1806, skapade Broderiakademins lokalgrupp ett broderi med historiskt tema, en triptyk. Detta konstverk är inköpt av Uddevalla kommun.
Täcklebo Broderiakademi presenterar verket:
"BOHUSLÄNS HISTORIA FRÅN ÄLDSTA TID TILL 1658
Detta broderi är ett försök att belysa Bohusläns äldre historia som vi tycker har blivit alltför illa behandlad i våra historieböcker.
Innan Bohusläns blev svenskt var landskapet en viktig del i den norska historien. Men efter 1658 är Bohuslän helt borta från norsk historieskrivning. Inte heller svenska historiker har visat något större intresse för Bohuslän. Kanske inte så konstigt, eftersom Bohusläns var fiendeland före år 1658.
I Snorre Sturlassons "Norska kungasagor" är det lilla Bohuslän det område som är mest omtalat. Det säger något om Bohusläns betydelse i historien. Det gör också et faktum att Kongahälla, föregångare till Kungälv, under tidig medeltid var Norges största stad och en av de största i hela Norden. Den var en central handelsplats långt före både Stockholm, Köpenhamn och Oslo. När Göteborg grundades år 1619 hade Kongahälla varit stad i ett halvt tusen år.
VI SOM BRODERAT dessa bilder är 16 medlemmar ur Täcklebo broderiakademi, lokalgrupp Bohuslän. Var och en av oss har forskat i den bohuslänska historien och alla har hittat något intressant att berätta om. Vi har gjort skisser och antecknat det vi vill framhålla. Materialet har sedan bearbetats för att bli samstämt och passande för broderi. Bilderna är broderade på försvarets så kallade fotlappar i ylle. Garnet är ett entrådigt ullgarn i 25 färger.
Teckningar och förlagor har Pian Bates, Elisabeth Fjällman och Anita Knutson arbetat med. Varje bild har tecknats upp på mönsterpapper, som brodöserna tråcklat över till sitt ylletyg. Texterna har redigerats av Barbro Hurtig. Faktagranskning har vi fått hjälp med via Bohusläns museum.
Under pågående arbete - oktober 2006 - fick vi en inbjudan från den stora handarbetsmässan i Roskilde, Danmark att visa upp vårt arbete där under tre dagar. Över 1000 personer kom och beundrade våra bilder under temat "Work in progress".
Vi har också fått förfrågan från Norge att visa broderiet där."