Mörkgrön fotbollströja i pläterad bomull med långa vita ärmar med gröna muddar, vit krage och fotbollssnörning i halsen med vitt dragsnöre. Snörningen förstärkt undertill med bomullslå. Tröjan är lagad på ett flertal ställen. Ärmlängd 50 cm.
Tröjan är använd i Gustafsbergs IF, Gustafsbergs skolhems fotbollslag och är från 1950-talet. Givaren har fått tröjan av sin far som var förvaltande direktör på Guastafsberg från 1960-talet. Oklart hur länge GIF fanns. Klubben var inte längre aktiv 1966 när familjen Hernek flyttade till Gustafsberg.
Till tröjan hör en klubbnål/klubbmärke, UM031205.
Anders Knape Hansson och hans hustru donerade 1772 större delen av sin betydande förmögenhet till Gustafsbergs barnhus. Barnhuset eller internatskolan startade 1776 och drevs fram till 1920-talet. Skolhuset gjordes då om till badhotell. Det skulle finnas högst 25 pojkar vid skolan och de skulle lämna den vid 16 års ålder.
Gustafsbergs Skolhem öppnades 1949 och drevs fram till 1979. Eleverna bodde då återigen i stora huset.
Därefter har stiftelsens ändamål bl. a. varit att förvalta kvarlåtenskapen i den anda som kommer till uttryck i makarna Knape Hanssons testamente så att man med avkastningen ekonomiskt kan stödja studerande ungdom från Bohusläns. Detta sker numera med en årlig utdelning av stipendier.
Inför öppnandet av Gustafsbergs skolhem 1949 byggdes det gula annexet där kök, matsal och några personallägenheter låg. Här bodde husmor.
Skolhemmet var avsett för de pojkar som saknade läroverk eller gymnasium på hemorten. Här gick också flera pojkar som kom från små ekonomiska förhållanden men som fått stipendium för att kunna läsa vidare. Det var vanligt att dessa pojkar stannade kvar på Gustafsberg över helger och lovledigheter.
"Det var lite synd om Gustafsbergspojkarna", berättar några anställda vid museet som har haft flera klasskamrater som bodde här.
Det finns en förening, Gamla Gustafsbergspojkar, som träffas regelbundet. Det finns också personer som inte vill deltaga i träffarna p g a tråkiga minnen från tiden på Gustafsberg. Det lär ha förekommit pennalism och andra otrevligheter på skolan liksom nollning och andra initieringsriter. Då Axel Hernek tillträdde blev han illa berörd av nollningsaktiviteterna och förbjöd dessa.
Handlingar kring skolhemmet förvaras i arkivet på Gustafsberg. En del av materialet är sekretessbelagt.
Litt:
Eriksson, U., Klasson, G: Historien om Uddevalla, 1995, s. 71-72.
Granfelt, Helge: Gustafsbergs barnhus och badort, Uddevalla 1926
Kristiansson, Sten: Uddevalla stads historia, del II och III.