Tre bostadshus, två från 1800-talets mitt och ett från 1800-talets senare del, som ligger samlade kring gårdstunet. Ett flertal ekonomibyggnader med varierande funktion och ålder finns bevarade.
Det är ett av stamhemmanen i byn Näsbyn. Byns bebyggelse låg innan Laga skiftet samlad kring den plats där det idag finns fyra gårdar kvar. En av dessa är Nygårds som genom sina timrade bostadshus alldeles vid genomfartsvägens kant drar blickarna till sig. Gården inköptes 1924 av nuvarande ägarsläkt, efter att barnen till dåvarande ägare inte ville fortsätta driva jordbruket. Samtidigt såldes ett större skogsskifte från gården samt fäboden i Röstabo. Den gamla ägaren och därefter ett av barnen bodde kvar på undantag i gamla mangårdsbyggnaden till 1951.
Det nya bostadshuset (2) byggdes 1896 av byggmästare Jonas Holm från Alfta. Det är ett mindre timrat bostadshus i en och en halv våning. En välvd stenkällare går under hela byggnaden. Fasaderna var vitmålade med röda snickerier som sirliga fönsteromfattningar, våningslist och knutlådor. På taket låg rödmålad skivtäckt, falsad plåt. Ursprungligen fanns det en bakugn i byggnaden, men den revs i samband med en större renovering 1946. Köksfarstun ersattes 1972 av en utbyggd tvättstuga och altan på västra gaveln, samtidigt som mindre interiöra förändringar gjordes.
Den gamla mangårdsbyggnaden (3) med sitt brutna valmade tak, kraftiga takfotslist och utbyggnad på baksidan är ett typiskt exempel på Voxnadalens byggnadstradition, men i en något mindre skala. Något som avviker från traditionen, och snarare ger ett släktskap med officersbostäderna, är frontoner på långsidorna och de laxade knutarna. Knutarna och det faktum att bjälklagets åsar är utdragna så att ändarna är synliga gör att man funderar på om byggnaden var tänkt att panelslås. I en av salarna finns ett vackert väggmåleri med utblickar mellan kolonner mot en trädbevuxen park. Målningarna är naturalistiska med mjuka lövkronor och illusionsmålade kolonner. Målningarna är daterade 11 juli 1861 och målades för bonden OAS och hans hustru KDD. I en skrubb i samma sal finns rester av äldre målningar. Byggnaden beboddes permanent till 1977.
Bryggstugan (1) var ursprungligen sammanbyggt med stall och portlider. Idag är det bakstugan med bakugn som återstår. Byggnaden användes som sommarbostad fram till 1951. Det brokvistinspirerade skärmtaket är tillverkat omkring 1975, men träskylten med årtalet 1829 har hittats på byggnadens vind.
Ladugården (9001) ersatte 1936 en äldre ladugård. Betongstenen, som djurstallarna är byggd av, slogs på platsen i samband med bygget. Det fanns mjölkkor på gården fram till 1989.
Trösklogen (9002) tillhörde gården Skindra som flyttades till Röstabo vid Laga Skiftet.
Logen är ombyggd till traktorgarage och ett större gavelfönster har tagis upp.