ett stort monter i trapphuset med exempel på föremål som samlas,
SAMLA SAKER
Nått museer gör.
Världskulturmuseet samlingar finns i egna lokaler och mår just nu rätt bra.
Ljus, fukt och temperatur reglerade för bästa möjliga bevarande.
En del föremål visas upp i utställningar andra undersöks av forskare.
Men de flesta föremålen har mycket lite information och ruvar på sina hemligheter.
Förr reste man ut i världen från museerna och samlade föremål från försvinnande kulturer. Dessa värderades som mer eller mindre utvecklade och intressanta. Föremålen i sin tur sorterades i kategorier som arkeologi, etnografi, konst och rekvisita. Inte helt lätt att förstå idag och gör samlingarna ”besvärliga” .
De föremål som läggs till samlingarna idag har något att göra med de utställningarna vi bygger och är symbolföremål som belyser globala frågor.
I denna monter finns en blandning av saker från olika platser och tider.
Exempel på föremål:
Kapsylväskan från Nairobi visades i Världskulturmuseets öppningsutställning Horisonter, röster från ett globalt Afrika (HORIZONS: Voices from a Global Africa). I samarbete med National museum of Kenya gjordes en insamling av nutida föremål där urvalet inte gjordes av europeiska samlare.
Den vita ängeln var med i utställningen ”No name fever” om HIV och aids. Dessa pärlsmyckade tygdockor är tillverkade inom Siyazama-projektet för Zulukvinnor i Syd Afrika med information om HIV som främsta syfte.
De små stickade mexikanska dockorna visades under utställningen ”Take Action! 83 sätt att förändra världen” (Take Action! 83 ways to change the world) Zapatistas är en rebellrörelse som på detta sätt för ut sitt budskap via turistsouvenirer.
Stegen gjord av grenar och sönderrivna kläder. Ett hoppets redskap för att försöka ta sig över stängslet till den spanska kolonin Melilla i Nordafrika och ta del av den rika världen på andra sidan. En av flera saker med mycket starka berättelser som visades i utställningen ”Trafficking”.
Clandestine Insurgent Rebel Clown Army startade i Stor Britannien med protester mot Irak kriget. De tar strid för kärlek och mot pengar och krig där det behövs. Inbjudna av museet dök de upp vid invigningen till utställningen ”Take Action” och vände upp och ner på oss men lämnade en jacka. Utställningar kompletteras alltid med musik, dans, debatt och annan kultur som inte går att lägga på en hylla.
Trädraken i montern är ett spel från Java. Det kallas Dakon. Kroppen är själva spelplanen. I de små hålen läggs nio kärnor eller snäckor. Spelarna flyttar sedan dessa medsols och en kärna släpps i varje hål. Spelet handlar om att odla. De små hålen är risfälten och flyttandet är bevattningen. Den vinner som har mest ris i sin lada.
Lådan med lerskärvor kommer från en husgrund i Bolivia. Av museet 100.000 föremål är ca 10.000 just skärvor. Utgrävningen gjordes av Stig Rydén för de Etnografiska samlingarna i Göteborg där man var extra duktig på amerikansk historia.
De två påfåglarna är rökelsebrännare från Iran. De är en gåva från Bernand Hybenette som var tandläkare och blev anställd vid det persiska hovet i slutet av 1800-talet. Hans liv var en spännande resa för en urmakarson från Vänersborg och museet har fått många fina saker av honom.
Träfiguren med det blåa ansiktet kommer från Camorta öarna mellan Indien och Malaysia. ”Ka Ria Va” kallas han och kan jaga bort onda andar, sedan vet vi inte så mycket mer.
Personerna som samlade.
Ibland är verkligheten nästan mer spännande än fantasin. Människorna som reste ut i världen var naturligtvis präglade av sina förkunskaper, fördomar och den tid de levde i. Ofta var det kanske slumpen som förde dem till uppdragen och det var säkert svårt att ha perspektiv till vilka händelser man var mitt i.
Ivor Thord-Gray är en dessa samlare. Han föddes i Stockholm 1878 och hette då Thord Ivar Hallström. Hans blev inte konstnär eller arkeolog som sina bröder utan gick tidigt till sjöss. I Sydafrika stannade han i 12 år och blev han soldat i brittiska armén. Han bytt