Exploateringen av Hedenstorps industriområde utanför Jönköping initierades i början av 1990-talet. Då området hyste flera kända fornlämningar fick länsmuseets arkeologer möjlighet att undersöka gravar, gravfält, boplatser och blästplatser under ett antal år.
Våren och sommaren 1991 genomfördes gravundersökningar av en stensättning och ett gravfält. En stor flack stensättning, L1972:9917 på en liten höjd gav relativt litet men desto intressantare fyndmaterial: förutom glaspärlor, keramik och brända ben framkom länets äldsta kända runskrift. Runorna var av den äldre runraden och hade ristats på ett litet remändebeslag av brons som har daterats till folkvandringstid, cirka 400550 efter Kristus. Själva texten har inte gått att tyda då beslaget var något skadat.
På gravfältet, L1972:9461, fanns drygt tjugo begravningar, alla förutom en var brandbegravningar. Den enda obrända begravningen fanns i en liten stensättning, där själva skelettet hade upplösts helt och hållet. I den förmodade fotändan av graven fanns en lansspets av järn. Denna har daterats till slutet av romersk järnålderbörjan av folkvandringstid, cirka 300500 efter Kristus. I övrigt fanns två rektangulära stenkretsar och ett tjugotal brandgropar på gravfältet. Fyndmaterialet bestod bland annat av keramik, knivar, pärlor, fibulor, rembeslag och söljor. På gravfältet fanns även spår av betydligt äldre aktiviteter i form av en skärvstenshög och härdgropar från äldre bronsålder, cirka 1 8001 300 före Kristus.
Undersökningen resulterade i 452 fyndposter.