Interiör
Genom huvudentrén i väster nås ett smalt vindfång eller vapenhus. Golvet är belagt med svartvita viktoriaplattor och väggarna är slätputsade och vitmålade. I norr och söder leder vitmålade dörrar till läktartrappa respektive förråd med elcentral. Taket är i väster plant, slätputsat och vitmålat medan det i öster utgörs av orgelläktarens undersida med bjälkkonstruktion och brädning, allt vitmålat. Kyrkportens insida i oljad ek är uppbyggd som ramverk med fem fyllningar i vardera dörrblad. Ytterporten har även inre dörrblad av vilka endast den södra hänger på plats. Dörren är målad i grågrönt och har en nedre slät fyllning samt en övre fyllning med intrikat figursågad spröjsning och finmaskigt nät. Mot kyrkorummet i öster leder en gråmålad pardörr med två stående speglar nertill och en övre glasad och småspröjsad del.
Kyrkorummet utgörs av långhuset, koret och utrymmet under orgelläktaren, dvs östra delen av tornet. Golven är belagda med svarta och vita viktoriaplattor med inramande fris. I mittgången ligger en röd gångmatta och de flankerande bänkkvarteren står på mattlackade grangolv. Under läktaren är bänkarna sedan 1996 borttagna för att ge plats åt klädhängare, psalmbokshyllor och underbyggnad för wc. Den förhöjda golvnivån innanför altarringen i koret har parkettgolv.
Orgelläktaren som upptar hela tornets östra del vilar på pelare med avfasade hörn och enkla kapitäl, målade i grågrönt med förgyllda detaljer. Den slutna läktarbarriären målad i pärlgrått är uppbyggd som en rundbågearkad. På överliggaren står en sentida förhöjning i form av en rundbågearkad i smäckert smide målat i samma kulör.
Västra väggen och orgelläktarens undersida är panelklädda och vitmålade. I övrigt är väggar och valv och det plana innertaket över orgelläktaren slätputsade och vitmålade med linoljeförstärkt emulsionsfärg. Ett väggparti i bänkkvarteren är frilagt och visar på en tidigare imitationsmålad bröstpanel i ljus ockra. Frilagda fragmentariska medeltida kalkmålningar finns på triumfbågens norra sida samt på norra långhusväggen. Långhusets tre valvtravéer och korets enda travé utgörs av kryssvalv vars ribbor har fyrkantig profil. Sköld- och gördelbågar är spetsbågiga. Valven vilar på enkelt utformade knippepilastrar. I den västra travén finns en liten trälucka som var enda ingången till kyrkvinden innan tornet uppfördes. En stor rundbågig muröppning öppnar upp sig mellan torn och långhus. Den romanska triumfbågen som avgränsar mot koret döljs delvis av den gotiska gördelbågen. I triumfbågen finns sedan 2007 en replik av ett medeltida triumfkrucifix placerat på en ny trabesbjälke.
Tribunbågen mellan kor och absid utgörs av korvalvets östra gördelbåge. Sakristian i absiden avskiljs förutom av altaruppsatsen även av ett grått draperi. Golvnivån är liksom innanför altarringen ett steg högre än i kyrkorummet och golvet är belagt med en grå heltäckningsmatta. Väggarna och hjälmvalvet är slätputsade och bemålade lika kyrkorummet.
Tornets övre våningar nås via en trappuppgång med enkel trätrappa i orgelläktarens nordvästra hörn. Tornrummet har obehandlat brädgolv, murverken är tunt putsade med ofärgat bruk och taket utgörs av klockvåningens träbjälklag. I rummet förvaras en del äldre inventarier, bland annat en takkrona i trä, två dörrblad med bemålad omfattning samt ett rosettfönster i trä. Via en trätrappa utmed norra muren nås klockvåningen som har samma ytskikt som tornrummet. Klockbocken i ek upptar större delen av rummet. En stege leder upp till tornvinden med ett relativt nytt obehandlat brädgolv. Taket utgörs av takstolar och inbrädning av furu. Väggarna i väster och öster är murade i rött tegel med tunn ofärgad puts.
Kyrkvinden nås från tornvåningen genom en rektangulär öppning i murverket. Takstolskonstruktionen över långhus och kor i furu med inslag av ek är av så kallad svensk typ, enligt kyrkans underhållsplan (2005) troligen tillkommen kring 1760. Enkla spänger av utlagda plank på bindbjälkarna leder över de oisolerade putsade tegelvalven. Murverken i ytterväggar och gavelrösten är delvis putsade. Korvinden nås genom en ursprunglig liten öppning med inmurad överliggare i form av en lång sten. I korets ytterväggar finns igensatta rundbågiga fönsteröppningar i norr och söder. Vid övergången mellan kor och absid syns övre delen av tribunbågen i oputsat rött tegel. Absidens hjälmvalv är övertäckt med bruk och fyllnadsmaterial. Absidens takkonstruktion är uppbyggd av smala sparrar av skrätt ekvirke med enkla sparrar. Virket är delvis återanvänt.
Inredning och inventarier
Altaret utgörs av ett blockaltare av spontad panel målat i mörkgrått.
Altaruppsatsen av så kallad additionstyp tros ha tillverkats under 1630-talet av en okänd mästare. Predellan har ett senare adderat bibelcitat i förgylld text på svart botten flankerat av marmorerade postament. På dessa står marmorerade korintiska kolonnetter som bär upp en förkroppad arkitrav som pryds av skuren snäck- och blomsterornamentik samt textband med bibelcitat på svart botten. Corpus har sirligt skurna sidovingar och centralt en målning på pannå med landskapsmotiv som utgör fond till ett skulpterat krucifix av bildhuggaren Johan Ullberg, vilket adderades 1760. Målningen flankeras av parställda pilastrar med skuren ornamentik samt snidade bildframställningar av de fyra evangelisterna med respektive attribut. Även överstycket har en arkitektonisk uppbyggnad med pilastrar flankerade av skurna sidovingar som bär upp ett entablement. Centralt finns inskriptionen TÄNK UPPÅ JESUS CHRISTUS i förgyllning på svart botten inramat av tandsnittslister. Altaruppsatsen kröns av en kartusch med Kristian IV:s monogram C4. Färgsättningen går i ljusgrått med detaljer i svart, rödbrunt, blått och förgyllning.
Den halvrunda altarringen är uppbyggd av figursågade spjälor där de genombrutna partierna bildar trepassformer upp- och nedtill. Färgsättning i ljusgrått med förgyllda detaljer. Hand- och knäfall är stoppade och klädda med rött tyg.
Predikstolen med trappa och baldakin från 1761 i bemålat trä är liksom altaruppsatsens triumfkrucifix ett verk av den i Skåne välrepresenterade träsnidaren Johan Ullberg från Hurva, senare med verkstad i Finja. Ullbergs produktion av altaruppsatser och predikstolar följer ett tidigt etablerat formspråk, i den stil som något nedlåtande brukar kallas bondbarock, som han under sin nästan 40-åriga yrkesbana upprepar med mindre variationer. Närmast identiska predikstolar återfinns bland annat i närbelägna Matteröds och Brönnestads kyrkor. Den fyrsidiga korgen är uppbyggd som gråmålade ramverk med fyllningar vilka flankeras av för Ullberg karaktäristiska volutformade pilastrar. Fyllningarna pryds av blomkronor och hängande akantusblad i förgyllning. Under ett rundat listverk med skurna festonger och en hålkäl avslutas korgen nedtill med en tofsprydd lambrekäng. Upptill avslutar ett förkroppat listverk över ett inskriptionsfält med förgylld text mot svart botten. Baldakinen är sexsidig med lambrekänger lika korgens under ett förkroppat listverk som kröns av kartuscher med snäckskal. Hörnen markeras av brinnande urnor. En större brinnande urna kröner baldakinen och sammanlänkas med ramverket av S-formade listverk som ger baldakinen sin för Ullberg typiska hjälmform. I innertaket hänger en försilvrad duva under en förgylld strålglans. Färgsättningen går i samma ljusgrå kulör som predikstolen med inslag av rött, blått samt förgyllning och försilvring. Trappans barriär i enkelt utförd ramverkskonstruktion med släta fyllningar är högst sannolikt ett senare tillskott, möjligen samtida med bänkinredningen.
Kyrkans utpräglat nygotiska dopfunt är utförd i gulgrå polerad cementmosaik. Utformningen av fot, skaft och cuppa utgår från oktagonala och prismatiska former. Cuppan pryds av upp-och-nedvända spetsbågar med trepass. Dopfunten är frånsett kulören identisk med dopfunten i Allhelgonakyrkan i Lund och kan möjligen ha gjutits i samma form. Likadana dopfuntar finns även i andra skånska kyrkor, bland annat i närbelägna Röke. Över dopfunten, som är placerad i långhusets nordöstra hörn, hänger en dopfuntsbaldakin identisk och samtida med predikstolens.
Den öppna bänkinredningen tillkom i början av 1900-talet och var då ekådrad. Idag är bänkarna målade i samma grågröna kulör som orgelläktarens pelare. Gavlarna har genombrutna fyrpass nedtill, svängda armstöd med avslutande voluter och mångpassformade krön. Ryggstöden och bänkskärmarna som avslutar kvarteren i öster är utförda i ramverkskonstruktion, de senare med tandsnittslist och kannelerade gavlar. Bänkarna har psalmbokshyllor, fotstöd, bänkradiatorer och stoppade dynor klädda med grått tyg.
Orgeln med 10 stämmor fördelade på två manualer plus pedal tillverkades 1968 av J. Künkels Orgelbyggeri, Lund 1968 och ersatte då en orgel som enligt olika uppgifter var tillverkad av A.V. Lundahl, Malmö eller Åkerman & Lund, Stockholm. Element signifikanta för båda verkstäderna skulle kunna tyda på att en ursprunglig Lundahl-orgel byggts om av Åkerman & Lund. Orgelfasaden från 1882 med ljudande pipor adderade 1968 är tredelad med arkitektonisk uppbyggnad. Det högre rundbågiga mittpartiet har kannelerade pilastrar och volutformade konsoler med hängande akantusblad, de senare alluderande på Ullbergs predikstol, som bär upp ett entablement med tandsnittslist och volutformat krön. Sidopartierna har snarlik utformning med kopplade rundbågiga pipfält. Färgsättningen går i ljusgrått med röda och förgyllda detaljer.
Kyrkan har två kyrkklockor i brons. Lillklockan göts 1496 av Knut Grudnick och hängde innan tornets uppförande i en fristående klockstapel. Klockan bär inskriptionen Hjälp Jesus och Maria Knut stöpte mig i Herrens år 1496 i minuskelskrift samt ett stiliserat hjortdjur i högrelief. Storklockan göts 1912 av K.G. Bergholz & CO i Stockholm. Den pryds av akantusornamentik, änglaansikten samt inskriptioner kring dess tillkomst.
Bland kyrkans övriga inventarier av kulturhistoriskt intresse kan nämnas repliken av ett triumfkrucifix från omkring 1475 samt en järnbeslagen kista av okänd ålder. Under predikstolen ligger en gravhäll över Christina Medina Schult, född i Livland och maka till officersadjutanten Hans Heindrich Bredenbick med rötter i Torup. Gravhällens inskription berättar om hur makarna med sina två barn suttit i fångläger i Sibirien efter Karl XII:s ryska fälttåg.