Ur Gotländskt Arkiv 1977, artikel av Karin Svahnström:
"I Fornsalens äldsta inventariebok, förd av museets grundare, Per Arvid Säve, finner man många intressanta och ovanliga föremål. Dit hör ett "presenters-fat" av tenn, skänkt 1876 av fru Maria Fåhraeus, född Lutteman. Det uppges komma från Rudvier i Alskog. Det är 16-uddigt med 8 halvrunda och 8 spetsiga uddar. Den totala diametern är 31 cm. Innanför uddarna står en 1,5 cm hög kant av mässing med två handtag. På fyra ställen går handtagen och på två ställen nabbar genom skåror i tennet ut på fatets undersida, där de fixeras med muttrar. På det sättet hålls mässingskanten på plats. Hela anordningen är klumpig och är möjligen ej ursprunglig. Fatet står på fyra mässingskulor och kommer därigenom upp knappa 2 cm från underlaget.
På översidan är fatet rikt graverat: i mitten en måltidsscen med en man och en kvinna, däromkring tre fält med symboliska figurer. Blad- och blomrankor, frukter och fåglar fyller större delen av den övriga ytan. På översidan finns också en rosstämpel, av framlidne tennexperten Albert Löfgren i en efterlämnad anteckning i Fornsalens arkiv betecknad som okänd. På undersidan återfinns årtalet 1635 och initialerna I(?) M F.
Maria Fåhreaus hade tydligen ärvt fatet efter sin far, som var född vid Rudvier i Alskog, där hennes farfar Lars Niclas Lutteman (1777-1839) var köpman och kalkbruksägare. Längre tillbaka har det ej gått att följa fatets öden, då bevarade bouppteckningar ej lämnar några upplysningar om det. .
Fatets funktion är tydlig. Det är en liten bricka att bjuda något ät- eller drickbart på. Gotländsk ordbok tar upp ordet "presenter(s)-fat" och ger förklaringen "the-, kaffebricka".
I en dansk och en svensk uppsats lämnas redogörelser för presenterbrickans utseende och användning från 1600-talets slut och framåt. I allmänhet utgörs den av ett fat - av ädelmetall, glas, keramik - med uppböjd kant och centralställd, kraftig fot. Det är en liten bricka för att bära fram glas och karaff på eller för att överräcka näsduk, handskar eller solfjäder till en dam. Sentida släktingar är den flata undertallrik, som används, när sopptallriken bjuds omkring vid ett festligt middagsbord, eller den assiett, som kyparen presenterar notan på vid ett restaurangbesök.
Fornsalens "presenters-fat" tycks alltså vara ett ovanligt tidigt exemplar - om också med något avvikande utseende - av en föremålstyp, som ursprungligen hört hemma i högreståndsmiljö. Att finna det hos släkten Lutteman med dess många inslag av präster är därför ej förvånande. Monogrammet antyder, att det kanske tillförts släkten genom något ingifte.
I Fornsalen är den ett sällsynt minne från en tid, från vilken på Gotland ytterst få bruksföremål finns bevarade."