Bilden har tagits i samband med kulturhistorisk karakterisering av Veckholms kyrka, Veckholms socken, Uppland 2005.
Vapenhuset har tegelgolv samt putsade och vitkalkade väggar och valv. Till vänster om ingången finns ett nyinrett parti med toalett och skötrum som upptar hela västra långsidan i vapenhuset. Utrymmena har karaktären av ett skåp med en brädklädd front indelad i fält och krönt av en profilerad list. Ingången till långhuset har en tvåsprångig, putsad omfattning. Dörren härrör från sent 1800-tal och är utformad i en slags nyrenässans med snidade rundlar och dekorativa smidesbeslag. Bakom den finns en dubbeldörr med laserad panel. I en nisch i östra vapenhusväggen står en timsten av sandsten från 1759. Mot väggen står tre gravhällar och ett runstensfragment lutade.
Långhusets interiör ger ett ljust och luftigt intryck med sina höga, vitkalkade valv. Rummet präglas främst av den rika inredningen från medeltid och stormaktstid. Det finns dock inga medeltida kalkmålningar bevarade. De enda målningar som syns är de sex akvareller på kartong som är uppsatta på valvpelarna i långhuset och som målades av kyrkoherde Rydeman på 1920-talet. Långhuset är sex travéer långt varav två upptas av koret i öster. Valven är utformade som kryssribbvalv. Korets bägge valv har profilerade, smala ribbor medan resten av långhuset har helstensribbor. Bakom högaltaret finns en bred öppning in till de la Gardies gravkor. Det avskiljs från koret med ett smidesgaller.
Golvet är täckt med kalkstensplattor. I bänkkvarteren ligger det brädgolv. Korgolvet ligger tre trappsteg över mittgången. Även södra korsarmens golv ligger på en högre nivå än långhusets. I bakre delen av korsarmen finns en avsats fem trappsteg över resten av rummet. Den slutna bänkinredningen upptar nästan hela långhusets och korsarmens längd. Bänkkvarterens fronter, gavlar och dörrar är marmorerade med gröna ramverk och fyllningar i röda och blå toner. Herrskapsbänkarna längst fram i norra kvarteret har en rik utsmyckning i renässansstil. Bänkinredningen härrör från 1667 vilket står målat på en dörr i norra bänkkvarteret. Den renoverades 1926. Bänkinredningen i södra korsarmen har en lite enklare utformning och är marmorerad i olika nyanser av grönt. I långhuset hänger tre praktfulla malmkronor varav två är från 1600-talets mitt och skänkta av Magnus Gabriel de la Gardie.