Text i dokument <itemDescription> |
-
Khamir, bgd bakat på grovmalen vete, möjligen.. med: tillsats. av bönmjöl. Detta bröd liknar khubz i 'men är bakat utan b akkudde . och -är därför något tjockare. 6. Vialti ? bröd bakat på grovmalen råg. Liksom för de andra bröden syftar namnet på *sa rörelsen= då brödet förs in i\ ugnen fmr.iirwtirl (verbet malakia= sprida, eller kleta ut). Maluj kan också bakas på vetemjöl eller vet och råg blan...
Visa hela
Khamir, bgd bakat på grovmalen vete, möjligen.. med: tillsats. av bönmjöl. Detta bröd liknar khubz i 'men är bakat utan b akkudde . och -är därför något tjockare. 6. Vialti ? bröd bakat på grovmalen råg. Liksom för de andra bröden syftar namnet på *sa rörelsen= då brödet förs in i\ ugnen fmr.iirwtirl (verbet malakia= sprida, eller kleta ut). Maluj kan också bakas på vetemjöl eller vet och råg blandat. Brödet är större än khubz och ovalformigt. När brödet satts in i :Ugnen smetas hulba öVer ytan (hulba är en sås av finmald fenugreek som svällt i vatten)? , vilket gg% gyllenbrun skorpa.veree--35~~9. 7. Malni bakat på grovmalen vete och bönmjöl. Sola ,regel gäller att mjöl av linser eller andra bönor kan blandas med både sorghum, råg '.och vete. De båda senare sädesslagen kan blandas; däremot blandas aldrig "eorghum med vare sig vete eller råg. Malaj äts till all slags mat. 8. Dhamula, bröd bakat på finmalen vete, smör och ägg; Det gräddas liksom andra bröd på insidan'av ugnen, penslas med vatten för' att få en , guldbrun,yta och strös över med små svarta korn? myjuk (?) , Dhamula äts inte till mat utan med kaffe eller te. Ett bröd för , fest- liga tillfällen Och för de som har .råd.. Importerat vinmalet vete ersätter alltmer i städerna dela lokala? , grovmalda säden. Finmalet vete används i hemmen för finare bröd? som dhamula? och Irak, en typ av amördegsbakor som bakas til]ltEid al Kebir, rbrax~arigstra offerfesten vid pilgrimstiden.. Ettiti, ett litet formbröd av finmalet vete? sälj i städernas bagerier och ersätter delvis det hembakade brödet. Tendensen att ersätta hemlagade produkter .art grovmalen säd- med i inmporterat polerat ris och vitt mjöl är typisk för Imånga u-länder när köpkraften ökar och marknadekonomin tar över självhushållning; Näringsfitässigt är det av liten betydelse för de grupper som'Sar med en varierad diet. För majoriteten ly om lever. huvu.dsakligen''på' sädesprodukterfäxx==zk ax innebär det dock en allvarlig försämring av näringsstandarden, eftersom proteiner och värdefulla mineraler ' c".6g.' ' går förlorade vid raffineringen. ( ge. - 3 9-11 Kakformar av trä? 'för .bakning av Kilt .(ee ovan fia'eilab; Görs: av snickare, najar I och sälj s marknaden. Tidigare: gjordes : dessa formar av metall träformen är endast ett 1 ö-tal år gammal Kostnad. c ; a 2 styck. : Inköpta' Sana' a [ocr]
Stäng
|