Text i dokument <itemDescription> |
-
.13 -0 Gafil (ah, ,bröd gjort på mjöl av .sorghum och, torkade linser. Idjöle blandas med vatten och salt OOh degen jäses lätt. Den' formas till bullar och smälls in på insidan' av den konformade ugnen, annur Var brödet :gräddas några minuter ( GafS2 ah lasmunc. härledeur,-Verbformen som betyder ung. smällä lin! Gafa (*ah är ett omtyckt bröd och andes som', speCiellt eärkand i Dilidr.~4 „ men, tir...
Visa hela
.13 -0 Gafil (ah, ,bröd gjort på mjöl av .sorghum och, torkade linser. Idjöle blandas med vatten och salt OOh degen jäses lätt. Den' formas till bullar och smälls in på insidan' av den konformade ugnen, annur Var brödet :gräddas några minuter ( GafS2 ah lasmunc. härledeur,-Verbformen som betyder ung. smällä lin! Gafa (*ah är ett omtyckt bröd och andes som', speCiellt eärkand i Dilidr.~4 „ men, tir bakas inte särskilt ofta eftersom k Malning av bönor är ttids.- krävande. Gafu tah äts genast .efter baket då det snabbt; blir hårt. Det äts 'inte' i samband med, måltider, som ,de •flesta • andra bröd,: utan till te eller kaffe. Ett annat 'bröd bakat på mjöl- av sorghum är j alin. Det innehållet skillnad från n gafutah ingd bilnmj öl. len vanligaste användningen., 5-13.: sorghum är till gröt ‘isom på landsbygden är huvuclingredien i den dagliga dieten. cAstd, lom består av'',rajölt salt och'Vattert under kraftig omröring i c :a en halvtimpie på elden. (bildnr. - visar redskap och kärl som används vid -tillagning och 'server Castd) • På landsbygden och bland staderna fattigare: grupper; är,- sorghuti av gröt': och bröd fortfarande basfödan. Vit serghum: föredrar:i' som,lre framför *den röda varianten som är något' 'billigare: I',-städernfo änras matvanorna: .ner Importerat ris ersätter alltmer Yastd, som•,Einea som 'bondmat' Bröd av vete och. råg föredras framför ',ciet(tUngap:iiör sorghumbrödet. Men även hovs. stadsbefölkningen kvarlever föreetåll- ningen om sorghum Som den •ms-4 :styrkebringande födan:.:11w:yanli preferens -hos havande .kvinnor :ar just (astd sägs vara och ge' kraft. , 3-4. KhubZ eler fehouga, bröd bakat. på :groyMalen• veteTA'•egen formas till bulla ( v som plattras Kr slä.ngas mellan. handen och:;en ;fix 'rund bakkudde (bildnr. till ett, .-runt; tunnt. bröd, :c:a 30 cm J. diameter. Brödet kläms in på insidan av den.:heta ugnen med hjälp av. bakktidden ••• och gräddas ••ett par..minut er (feljoUga iirrteirb et -'faha a= ' högle.ndsOmrådet • är :'khnb z det= , • VEinligaste .:och mest Omtyckta ..; „ brödet. Det bakas. av kvinnorna i hemmen. varje dag, oftast en' gång • 'om dagen -1 tillräckliga mängder •för att räcka::: till• middag, 'kvällsmål-.9C morgondagens frukost. Bevarat i:en korg (b ildnr. .1 9 Under bakd bibehåller brödet sin fliktighet. Bröd 0.r heligt och ingen' hit får förfaras...' Bröd sök, bliVit lite torrt dklas i småbitar och hettas :upP, med 'fett` ;och' ~I :vätska.. och äts :so en särskild rätt fatut gärna Med:. smält honung. Khubz: äts till -all me.t.::'•'GenoM, ;sin sega konsietena det ,lämplig använda till .att ta maten med (bestick anyändi3: inte [ocr]
Stäng
|