Bebyggelse
Bebyggelsen ligger samlad ovanför gloet på öns västra sida. Sjöbodar, båthus och bryggor täcker stora delar av stranden nedanför bostadshusen. Norr om bostadshusen ligger ladugårdarna.
Det mest uppseendeväckande och annorlunda på Marsö, vad gäller bebyggelsen, är de sk toppbodarna, kvadratiska sjöbodar med ett toppigt tälttak. Det finns tre sådana på Marsö, men ingen annanstans i hela skägården. De är timrade och klädda med panelbräder av dimensioner som svåra att hitta idag. Taken var ursprungligen täckta med papp. Med största sannolikhet uppfördes de under 1890-talet, men vad som ligger bakom denna ovanliga utformning är okänt.
Övriga sjöbodar är av skiftande ålder och utseende. Flera används än i det aktiva fisket. Bodarna är förbundna med varandra och med landbacken genom bryggor, men framför allt via en stor cementerad kaj, som betydligt underlättar redskapshantering och kommunikation. Här finns också de relativt moderna opphissarstolparna. Mellanrummen mellan bodarna representerar idag en salig blandning av tider och material, allt från sten- och träkistor till berg i dagen och gräsytor.
På bytomten saknas fysiska tomtavgränsningar som staket eller annat som kan skilja den ena gården fram den andra. Mellan husen ligger trädgårdar med frukträd, bärbuskar och blomsterprakt. Mums för kossorna när de gick lösa! Här låg och har legat än flera uthus av de slag som var nödvändiga att ha nära till hands; vedbod och dass framför allt. Bytomten tycks aldrig varit hägnad.
De äldsta bostadshusen är troligen de tre, som ligger på rad ovanför sjöbodarna. De är alla uppförda av timmer. Timmer som troligen "importerats" till ön och alltså kan vara äldre än huset på platsen. Många gånger återanvändes timret när tillgången var begränsad. De äldre bostadshusen är genomgående uppförda i 1½ plan på såväl enkel som dubbel bredd. De annars i skärgården sedvanliga tvåvånigna stugorna saknas helt på Marsö. Inte heller dominerar faluröda paneler bykärnan. Flera bostadshus är idag målade i ljusa oljefärger och än fler var det runt sekelskiftet 1900.
Ladugårdarna har samlats i en slags gemensam fägård norr om hustomten. De är alla uppförda runt sekelskiftet 1900 med plats för två kor. De har traditonellt rödfärgade panelfasader. Någon är ombyggd till bostadshus, liksom några andra uthus.
På öns södra strand har två boställen byggts upp kring sekelskiftet 1900. Dessa är de enda som 1945 hade avstyckade tomter. De byggdes av fiskaresöner som bildade familj och flyttade hemifrån. Här är färgskalan allt igenom faluröd.
Fritidshus saknas nästan helt. Undantaget som bekräftar regeln ligger högst ovanför själva byn.
Ytterligare information finns på Kalmar Läns Museums hemsida, se länk nedan.
http://www.kalmarlansmuseum.se/site/kulturmiljo/bygg/pdf_orapp/vaster/vastrum/marso.pdf