Två majblommor för år 2007 med kronblad präglade i vågig blå papp med knappnålshuvud. och metallnål.
2007 är det 100 år sedan den första majblomman tillverkades för försäljning till förmån för barn med hjälpbehov.
Sortimentet består av Lilla blomman, 10 kronor, Stora blomman, 20 kronor, Kransen, 30 kronor, Pins, 50 kronor. Dessutom finns vykort med alla majblommor sedan 1907.
På senare år har man ockåså kunnat skicka en "E-majblomma" via mail.
Majblommans Riksförbund grundades 1907 av Beda Hallberg och arbetar för att hjälpa barn och ungdomar som bor i Sverige och som har det besvärligt på grund av sjukdom, funktionshinder eller social situation. Majblomman är idag landets största barnhjälpsorganisation och har 800 lokala föreningar.
Verksamheten bygger på att barn hjälper barn. Drygt 150.000 barn deltar i insamlingen. Barn i åldrarna 9 - 12 år säljer Majblommor. År 2006 samlade barnen in ca 39 miljoner kronor på två veckor. 32,1 miljoner kronor gick till Majblommans ändamål: 19,1 miljoner kronor till enskilda barn, skolorna fick 4 miljoner kronor som delades ut av Majblommeföreningarna. Majbloman stödjer årligen ett 25-tal forskningsprojekt.
Delar av de insamlade pengarna används för att driva Majblomman sommarhem på Galtarö i Ödsmåls socken, Bohuslän. Hit kommer barn som är i behov av särskilt stöd, främst av psykosociala och socioekonomiska skäl.
Ur informationstext på Majblommans hemsida:
"Till Galtarö kommer det barn från hela landet och det är verkligen barnens egen sommargård. På denna halvö i bohuslänska skärgården har Majblomman drivit lägerverksamhet sedan 1939 då halvön donerades till Majblommans Riksförbund. Sedan dess har det varit en sommargård för barn med olika behov.
Det är genom barnens insamling och Majblommans lokalföreningars ovärderliga arbete och som vi kan driva denna riksomfattande och unika verksamhet. Majblommans sommargård Galtarö drivs utan bidrag från stat och kommun.
Många av barnen som kommer till Galtarö säljer själva majblommor och är väldigt stolta över sin sommargård. Det kan man förstå när man ser de 27 hektar prima lekytor bestående av fotbollsplaner, beachvolleyplan, de fina fastigheterna, bryggor, båtar, stränder och skog.
Snart är det dags för ännu en underbar sommar med salta bad och roliga lekar på Majblommans sommargård Galtarö. "
Insamlingsgruppen beslöt göra ett upprop bland personalen med berättelser om bruket av majblomman:
"Hej alla!
I år är det 100 år sedan Stiftelsen Majblomman startade, då som nu med syfte att hjälpa barn som behöver extra stöd.
Insamlinggruppen söker nu din majblomma för 2007 med placering evigheten i samlingarna.
Småblommepin, krans, bilblomma...och gärna med uppgift om var och av vem du köpte blomman, om du brukar köpa o. s. v.
Kopplingen till Bohusläns museum har vi genom Direktör Emil Georg Lange (1841-1933) som var stiftare av Majblommehemmet i Uddevalla, ett hem för tuberkolossjuka. 1928 tillverkades han en ganska osannolik tavla med motiv Majblommehemmet 1907-1928, gjord helt av majblommor och nu påpassligt utställd i Nedre galleriet.
Flera av Stiftelsen Majblommans barnkolonier i Bohuslän är också beskrivna i museets projekt Västkustsommar som kartlagt koloniverksamhet i tidigare Göteborgs och Bohuslän. Projektet har fått en hedersam presentation med sin rapport på majblommans hemsida under "Historik".
Nu hoppas vi att också majblommetavlan hamnar där!
Hälsningar
Insamlingsgruppen"
Många berättar att det på senare år varit svårt att få tag i majblommor i Uddevalla, d v s att hitta någon som säljer dem.
Följande berättelse medföljer blommorna UM31299:1-2:
"Den vänstra majblomman fick jag i present av min kollega Ulrika Jörnmark för hon kände till att jag höll på att förbereda för utställande av UM4981 Tavla; den s.k. Majblommetavlan i museets samlingar. Ulrika var på utflykt till Hamburgsund och träffade på en flicka som sålde årets majblommor på ICA. Hon köpte en till sig, och en till mig som överraskning.
Den högra donerade författaren Siv Widerberg, Stockholm, när hon var på besök på museet för att ta del av Carl Gustaf Bernhardsons folklivsskildringar i samband med research inför ett föredrag.
Hon fick syn på UM4981 Tavla, den s.k. Majblommetavlan, där den låg i textilmagasinet och väntade på att bli utställd. "En blomma har ramlat loss" skämtade hon med när jag kom fram till henne och fundersamt tittade på blomman som låg på bordet intill tavlan.
Själv har jag inte stött på någon ungdom som sålt majblommor varken i år eller under senaste 10-årsperioden.
Kransinköp gjorde jag när en av mina systerdöttrar tog upp beställningar per telefon på 1990-talet. Hon ringde runt till släkt och vänner för att höra vad som önskades; leverans när blommorna delats ut på skolan. Ett effektivt sätt att få ut alla blommor snabbt och lätt!
Vad händer med gamla majblommor när valborgsmässoafton och dagarna runt denna afton är passé?
Ja, jag har svårt att slänga blommorna. De hamnar därför i en gammal smyckekartong och/eller i en glasburk.
Jfr UM75.13.6 från familjen Sanne, Uddevalla som samlade blommor i en gammal fin chokladkartong.
Uddevalla den 7 maj 2007 /MJ
Den 5 maj 2007 samlades barn från hela landet på Liseberg i Göteborg för att fira att Majblomman fyller 100 år. Från Orust åkte 17 säljare som tillsammans sålt majblommor för 145 000 kronor.
Se Bilagepärmen UM31299: 17 majblommesäljare från Orust fick heldag på Liseberg, Stenungsunds-Posten, 8 maj 2007.
På kollo kan barnen andas ut. Om Galtarö. SvD 21 juli 2007.
Internetkälla 2007: Majblommans hemsida.
Litt: Andersson, Katarina, Jonsson, Lisa: Västkustsommar. Om barns och ungdomars upplevelser och sommarlandskap på västkusten. Bohusläns museum. Rapport 2006:62.