Från tornets västportal kommer man in i vapenhuset. Det har golv av cementmosaik och ett vitputsat stucktak. Takets släta mittfält övergår till väggen genom ett brett hålkäl med kassetter. Väggarnas nedre del är klädd med en ådringsmålad bröstpanel uppbyggd av ramverk och fyllningar, dess övre del kvadermålad i en gulvit färgton. På norra sidan hänger Gyllenbielkes huvudbanér. Portalen mot långhuset är hög och rundbågig med nederst en ådringsmålad, raktäckt pardörr av fyllningstyp, och ovanför denna ett tympanon med en psaltarvers.
Långhuset och korsarmarna täcks av spetsbågiga kryssvalv i sex travéer. Valven har avfasade ribbor som vilar på polygonala pilastrar och pelare med profilerade listverk som kapitäl. Längs valvens bågar och ribbor är blomsterslingor målade. Pelarskaften är liksom väggarna kvadermålade. Kyrkorummet är inrett med slutna bänkar i södra korsarmen och öppna i långhuset, placerade kring gångarna av rödgrå cementmosaik med svarta bårder. Under de öppna bänkarna ligger ett upphöjt, klarlackat brädgolv, under den slutna inredningen gulgråa tegelplattor. Där bänkkvarteren har avkortats närmst mittgången, har golvet igenfyllts med cementmosaik. Norra korsarmen är sedan 1985 inredd som kapell, markerat med ett golv av gula tegelplattor. Stolar, ambo, piano och kororgel står runt den gamla altaruppsatsen. I långhusets västra del finns en brunådrad orgelläktare, buren av avfasade pelare och på undersidan synliga bjälkar. Räcket består av kolonner med tärningskapitäl som bär en överliggare. Mittpartiet framför orgeln är något framskjutet. Kyrkorummet belyses av lampetter och ljuskronor i mässing och värms med äldre, golvstående gjutjärnsradiatorer.
Koret täcks av samma slags kryssvalv som övriga kyrkorummet. Koret är upphöjt fyra steg med en granittrappa från 1967. Golvet är av cementmosaik, väggarna är kvadermålade. I östra korväggen finns en hög, tresprångig och rundbågig perspektivportal, flankerad av brunådrade fyllningsdörrar på ömse sidor in mot sakristian. I portalen står altaruppsatsen från 1886. Ovanför altartavlan finns ett textband målat på putsen.
Sakristian har golv av cementmosaik, kvadermålade väggar i gulvit ton och vitputsat valv. I rummet finns förvaringsskåp, sittplats och ett altare.
Från norra trappturellen kommer man till tornets tre översta våningar. De har putsade och vitmålade väggar och träbjälklag, på undersidan klädda med pärlspont eller med balkarna synliga, och på ovansidan med obehandlade bräder. Murarna förstyvas med dragbjälkar. Klockstolen i fur står på tredje planet, tornuret på det översta. Tornets taklag av bilad fur är gjort med en mittstolpe, som försträvats till väggarna av sparrar och bjälkkryss. Från klockvåningen leder en dörr till vinden ovanför kyrkorummet. Dess taklag består av sparrar, hanband, tassar och stödben på dubbla remstycken. Konstruktionen förstyvas av snedsträvade mittstolpar och en långrem vid nocken. Korsryttarens syll vilar på en tegelmur ställd på valven. Underlagstaken är av brädpanel.
Inredning och inventarier
Högaltaret är från 1886, uppbyggt som en ekådrad fyllningskonstruktion av trä. I norra korsarmen och sakristian finns sidoaltare av gråmarmorerat- resp. vitmålat träramverk.
Altaruppsatsen från 1886 har i mitten en rundbågig altartavla målad av Mårten Eskil Winge. Den föreställer två apostlar som möter den återuppståndne Jesus på hans väg till Emmaus. Verket omges av en rundbågig guldram som flankeras av brunmålade kolonner med tärningskapitäl. Överst finns en trekantsgavel med rundbågefris, krönt av ett klöverbladskors. Altaruppsatsen är ritad av Salomon Sörensen och ritningarna signerade av Claes Grundström vid Överintendentsämbetet.
Altaruppsatsen från den gamla kyrkan, utförd 1708-09 av Gustaf Kilman i polykromt trä, är numer uppsatt bakom altaret i norra korsarmen. I centrum finns en relief, som föreställer kvällen då Jesus instiftade nattvarden. Under tavlan finns en predella med en texttavla, omgiven av postament. På dessa står spiralvridna kolonner med blomsterrankor, flankerade av beslagsvingar med varsin mansfigur. På kornischen står två änglar och en kartusch med akantusdekor omkring ett uppståndelsemotiv.
Altarringen från 1886, ritad av Sörensen, har ett ekådrat, femdelat räcke med kolonn-formade balusterdockor. Knäfall och överliggare är klädda med rött tyg.
Dopfunten från 1886 är gjord i snidad ek. Den har formen av en bevingad barnängel, som håller upp en godronnerad dopskål med korskrönt lock. Figuren står på en fot.
Predikstolen från 1886, ritad av Sörensen, är gjord i brunmålat trä med detaljer i rött och guld. Korgens åtta fält med rundbågiga fyllningar skiljs av kolonner med gördelband och tärningskapitäl. Den står på en åttkantig fot, som förkortades av Theodor Wåhlin 1926. Ovanför korgen hänger en baldakin från 1926, ritad av Carl Andrén. Ljudtaket har nederst av en bård av cirklar och överst en korskrönt fial.
Bänkinredningen från 1886 av ekådrat trä, gestaltad av Sörensen, är omväxlande öppen och sluten, resultatet av en kompromiss mellan Nils Andersson och församlingen. Gavlarna och dörrarna till de slutna bänkarna i södra korsarmen är gjorda av ramverk och stående fyllningar, och avslutas överst av en tandsnittsgesims. De öppna bänkarna i långhuset har profilerade gavlar dekorerade med listverk och fyrpass. Ryggarna, omgjorda av Torsten Leon Nilsson 1967, är byggda av ramverk och speglar. På sitsarna ligger lösa, röda dynor från 2014.
Orgeln är byggd 1886 av Rasmus Nilsson, men kraftigt omgjord 1967 av Herman Eule från Östtyskland. Då revs piporna ut och de flesta kastades, vilket gjorde att orgeln förlorade de mesta av sin romantiska intonation. Orgeln har idag 24 stämmor fördelade på två manualer och pedal. Den brunmålade fasaden, ritad 1883 av Sörensen, är arkitektoniskt uppbyggd av fem partier med rundbågiga pipfält. Det mittersta och de båda yttersta partierna kröns av trekantsgavlar. Orgeln renoverades 2014 och fick då bl.a. en ny fläkt och luftlåda.
Kororgeln, byggd ca 1800, är tillverkad i ljust trä med svarta och förgyllda detaljer. Fasaden är tredelad med ett centralt tillbakadraget parti med en rundbågeportal.
Storklockan, tillverkad 1494 av en okänd gjutare, pryds av rundstavar och ett latinskt textband. Mellanklockan från 1747 och lillklockan från 1737, gjutna av Andreas Wetter-holtz, pryds av växtbårder, lister, änglar- och helgonfigurer. På storklockan finns även ett kristusmonogram med strålglans.
Övrigt
Bland metallinventarierna finns flera som tillverkats åt den nya kyrkan. Dit hör natt-vardsinventarierna från 1885-86. Från gamla kyrkan kommer bl.a. en kalk av förgyllt silver från 1600-talet och en ljuskrona från 1637. Bland träföremålen märks två kollekttavlor av ek från 1400-talet, prydda med reliefer av St:a Katarina resp. S:t Göran och draken. Vidare finns fyra huvudbanér, snidade till minne över adelsmän vid Tomarp: Gyllenbielke, von Crimstein, de Mortaignes och Mattson Gyllenpamp. Till sist finns ett psalmodikon från 1800-talet, ett idag mycket ovanligt stränginstrument som kom att utkonkurreras av orgeln under 1800-talets senare del.