Bild ur fotoalbum. På insidan av albumets pärm står det skrivet "Karin Peterson 1911"
Albumet ingår i den samling med fotografier som tillhört S Gunnar Peterson. Karin Peterson var S Gunnar Petersons faster.
---
Till vänster i bilden skymtar bryggeriets stora isupplag
Karin Peterson bodde i det gamla Kokhuset på Nygatan, kvarteret Kransen (senare kvarteret Syrenen). Det här är ett av de fotografier som visar miljön nära hennes bostad.
På fotografiet syns ett isupplag. I boken Staden jag minns skriver S. Gunnar Peterson, brorsbarn till Karin Peterson, att mellan Kokhuset och Nygatan 3 låg bryggeriets stora isbinge. Där var is upplagd i så stor mängd att det räckte till för bryggeriets kylbehov under ett helt år.
Kokhuset i Vänersborg uppfördes 1838. Brandrisken gjorde att det var förbjudet att ha öppen eld på båtarna som låg tätt i hamnen. I kokhuset kunde skeppsbesättningarna laga mat och tvätta kläder. När kokhuset inte längre behövdes började det i stället användas som bostadshus. I flera generationer har släkten Peterson bott i Kokhuset.
Källor:
Liljewall, Britt, Vänersborgs historia III. Småstaden som blev storkommun. Drag i 1900-talets utveckling. Vänersborg 1994.
Peterson, Sven Gunnar. Staden jag minns / teckningar: Per Molnit ; text: S. Gunnar Peterson. 2010
---
Vilket bryggeri är det som det handlar om? Bilden sitter i ett album där det står 1911 på insidan av pärmen så troligen är det Blücherska bryggeriet, men äldre fotografier kan också ha satts in i albumet. Se bryggerihistoria nedan:
Bryggerihistoria
Anders Blücher köpte bryggerirörelsen 1 april 1857 av Anders Magnus Pettersson. Rörelsen var förlagd i kvarteret Kransen.
Anders Blücher var född i Helsingborg 1816 och utbildade sig till murare. Han gifte sig med Lisette Svensson (f. 1805) som kom från Värmland. År 1842 flyttade han till Vänersborg. Där förvärvade han Råstocks Brunn- och Badinrättning.
År 1849 ansökte Blücher om burskap som bryggare hos magistraten, som godkändes året efter. Det var först 1957 då han blev ägare av Ander Magnus Petterssons bryggeri då han började med denna näring. År 1876 såldes näringen till svärsonen. Svärsonen dog dock året efter och rörelsen övertogs av änkan Cecilia Elisabet som drev bryggeriet fram till 1904 då rörelsen såldes till Albin Borg och John Källberg. Man drev rörelsen under namnet Blüchers efterträdare.
Från 1913 köptes köptes Blücherska bryggeriet upp av Frithiof Hammar (f. 1867) och slogs ihop med Sjöstrandska bryggeriet som inköpts tidigare. Företaget drevs vidare under namnet Wenersborgs förenade bryggerier fram till 1918 då det såldes till J. A. Pripps & Son.
Källa: minnesskrift av Sven Axel Hallbäck. Bryggerinäringen i Vänersborg 1642-1962. Utgiven av Vänersborgs bryggeri 1964.