Visthuset är platsen för alla de välfyllda förvaringskärl, som är nödvändiga i Landshövdingens stora hushåll. I taket hänger fläsk och kött och i förgrunden står smörkärnor.
Foto tagen i samband med invigningen av de nya interiörerna år 1950.
"Gott utrymme tycks också den stora bakugnen behöva; vi såg dess gap i köksspisen, och här tar den nästan en femtedel av visthusets golv. Tinor för fläsk och salt kött, mjölklårar och handkvarn trängs med varandra om golvutrymmet, och krukor och stånkor har klättrat upp överst på bakugnen. Här gör vi också den förbluffande iakttagelsen, att husets södra mur är 6-7 alnar tjock; det är den medeltida borggårdsmuren, som ingår i 1700-talshuset" /Ur Sörmlandsbygden 1950 sidan 138.
"Omedelbart efter ett beslut i arbetsutskottet den 27 januari påbörjades en genomgripande omordning av samlingarna i samband med att lokalerna; två hallar, kök och fyra rum i bottenvåningen samt fyra rum i övervåningen, underkastades en synnerligen välbehövlig reparation. Man utgick därvid från den tanken, att byggnaden själv borde få bli bestämmande för samlingarnas och rummens disposition, dvs. att man skulle söka ge bilden av en herremansboning, Södermanlands forna länsresidens, från 1700-talet [...]. De nyordnade samlingarna återöppnades för allmänheten den 26 april i närvaro av H.K.H. Hertigen av Södermanland, och såväl då som senare ha framförts många uppskattade lovord från både lekmän och lärde." /Ur Sörmlandsbygden 1951 sidan sid 140-142
Litteraturtips: "Ett landshövdingehem i Nyköpingshus" av Carl-Gustaf Blomberg