Rund svarvad skål med indragen öppning samt två breda handtag upptill. Längst ut på handtagen är skuren dekor för greppvänlighet. Linjedekor på utsidan samt fotring nertill.
Har mörknat inuti på grund av användning.
Skadedjursangrepp.
Skavd utsida. Något defekta handtag.
Litteratur: Kjellberg, Sven T, Ölets käril - Om bollar med handtag, kallskålar och snibbskålar, Kulturen 1964, Lund 1964, s. 49-59.
Ur handskrivna katalogen 1957-1958:
Stor träskål m. handtag
Mynn.största ytter-D. 24; H. 14-15 cm; svarvad, omålad, linjedekor på utsid. Sprickor; mask.
Lappkatalog: 67
Hugo Hallgren var son till salteriidkaren och handelsmannen Johan Jacob Hallgren och Emelia Gerle. Företaget började sälja brissling på 1850-talet och 1864 startade man konservfabrik på Gullholmen som senare döptes till J. J. Hallgren & Söner. Sönerna var Gustav Richard, f. 1858 och Oscar Hugo, f. 1867. Här introducerades flera nyheter inom ansjovisindustrin, bl a Sveriges första skinn- och benfria delikatessill. Företaget var också först med att lägga in ansjovis i hermetiskt slutna kärl av bleckplåt. 1898 köptes Hallgrens konservfabrik upp av det nybildade storföretaget AB Sveriges Förenade Konservfabriker (SFK). 1901 flyttade Hugo Hallgren till Ellös där han startade en ny konservfabrik.
För uppgifter om förvärvet, se UM5155.