Gustaf Hugo Röhss Hamiltons försöksmodell 19031904 är en svensk pistol som utvecklades på 1890-talet med syfte att förbättra svenska arméns sidobeväpning efter revolver m/1887. Patentet godkändes år 1900 och tillverkningen skedde vid den mekaniska verkstaden Johan Thorssin & Son i Alingsås. Den anpassades för 6,5 mm Bergmannkaliber.
Totalt tillverkades fyra pistoler och alla verkade ha lite smärre detaljskillnader, varav detta har tillverkningsnummer 2. Pistolen gav redan inledningsvis så dåliga resultat i arméns prov att den inte togs med i de följande damm- och sandtester som utfördes 1903. Provskjutningarna genomfördes på infanteriets skjutskola i Rosersberg utanför Stockholm. Omdömet löd efter de första provskjutningarna:
Hamiltonpistolen låste sig vanligen därigenom, att sista patronen i magasinet satte sig på tvären. Dessutom trängde den inte igenom de granbrädor som ingick i testet mer än 2,8 cm jämfört med Browningpistolen med den senare beteckningen m/1907 som klarade åtminstone 5 brädor.
Hamiltonpistol fm/19031904 hade en konstruktion som inspirerades av andra samtida europeiska revolvrar, men hade också vissa egenutvecklade lösningar som var tänkta att möta svenska militärens krav. Pistolen hade ett rekylerande slutstycke som rörde sig bågformigt bakåt och nedåt i vapnets kolv.
Trots den initiala entusiasmen för Hamiltons design blev tillverkningen av Hamiltonpistolen begränsad. Den svenska armén beställde endast ett mindre antal av vapnet, och det kom aldrig att bli den standardpistol som ursprungligen var tänkt. En stor anledning till detta var att revolvern ansågs vara för komplicerad och dyr att tillverka i större skala jämfört med enklare modeller. Snart övergick Sverige till en mer robust vapenmodell, den mer moderna och praktiska FN-pistolen m/07.
Sonen beskrev Gustaf Hugo Röhss Hamilton som en blandning av en uppfinnarjocke och playboy. Han var ingenjör och arbetade även som försäkringsdirektör. Hamilton uppfann bland annat den så kallade Globlampan som monterades på dåtidens lyktstolpar. Efter att pistolen fick avslag i testerna som nytt armévapen gav sig Hamilton in i öppnandet av en biltransportfirma med rutten Stockholm-Göteborg, något som inte heller blev någon lönande verksamhet.
Idag är Hamiltonpistolen är sällsynt och anses vara en eftertraktad samlarpistol. Eftersom endast ett begränsat antal tillverkades och vapnet har en tydlig koppling till svensk militärhistoria, betraktas det trots misslyckandet som ett intressant privat initiativ i svensk vapenutveckling.