ROMMELE KYRKBY
Rommele kyrka ligger en dryg mil sydväst om Trollhättan i ett öppet, böljande odlingslandskap som är genombrutet av bäckraviner. Geologiskt sett hör bygden samman med och utgör randområde till Västergötlands centrala slättbygder. Rommele kyrkby är en ålderdomlig och välbevarad bybildning med medeltida anor som ligger väl synlig på en ås i det öppna jordbrukslandskapet. Då gårdarnas manbyggnader ligger utefter byvägen och ekonomibyggnaderna vetter ut mot åkrarna, har karaktären av oskiftad radby bevarats. Förutom kyrkan, prästgården och gårdarna finns i byn socknens folkskola från 1868 och en småskola från 1904. Rommele kyrkby utgör område av riksintresse för kulturmiljövården.
ROMMELE PRÄSTGÅRD
Ett litet stycke norr om kyrkogården ligger Rommele prästgård som är uppförd i timmer år 1703 och som därmed hör till de äldsta prästgårdarna i stiftet. Huvudbyggnaden inrymmer både kyrkoherdebostad och pastorsexpedition. Den tvåvåniga byggnaden är klädd i rödmålad locklistpanel och har brutet och valmat sadeltak, klätt i tvåkupigt lertegel. Den renoverades 1919 men också 1949 då en flygelbyggnad på norra gaveln revs liksom även en veranda och ett arkiv på södra gaveln. Arkitekt var Herman Norgren, Göteborg. Till prästgården hör också en drängstuga från 1890-talet och garage/vedbod från 1920-talet. Rommele prästgård med tillhörande ekonomibyggnader är av Älvsborgs länsmuseum utvärderad år 1996 som en kulturhistoriskt mycket värdefull och viktig del i bebyggelsemiljön kring Rommele kyrka.
Källa: Regionmusem Västra Götaland.
Arkiv & litteratur: Nationalencyklopedin. Regionmuseum Västra Götalands topografiska arkiv. Kulturmiljöprogram, Trollhättans kommun. 1992.