Text ur Framtidens skrin, 300 års design:
Trolovningsskrin från Bohuslän
Detta skrin är ett rektangulärt, rikt utsirat och bemålat pulpetskrin på svarvade kulfötter - ett trolovnings- eller fästmöskrin från 1738. Det är tillverkat i björk och har en yttäckande finskuren och målad karvsnittsdekor. Hörnen är sammanfogade med sinkor. Lockets gångjärn av koppar är präglade med mönster och är möjligen tillverkade av ett slitet kopparmynt.
Locket är dekorerat med en sexbladsros med hjärtan och bandflätor och i hörnen fyra virvelhjul och två solfjädersornament.
Framsidan har två virvelhjul på mitten och en sexbladsros på vardera sidan. Mellan virvelhjulen sitter ett hjärta.
På skrinets båda kortsidor finns en stor rosett samt ett mindre virvelhjul.
Överst på skrinets fram- och kortsidor löper en bård påminnande om fjällskärning.
På bakstycket ser vi en figurscen i relief med två heraldiskt ställda lejon i varsin ofullständig cirkel med ett vertikalt band i fjällskärning mittemellan med bas av solfjädersornament. På ömse sidor om lejonen sitter halvcirklar med skuren dekor.
Ovanför lejonen har tillverkaren skurit in datering och de trolovades initialer: DEN 9 JULIUS ANNO 1738:O:OS P:OD
Eftersom dekoren inte är helt symmetriskt placerad och några av motiven är lite valhänt utförda gissar vi att det kan vara just signaturen OOS som själv gjort skrinet till sin käresta. Under lejonet deklareras nämligen inskuret utan blygsel: iAGH: iORDE THEN:LOTA
På lockets insida finns ett enkelt inskuret Kristusmonogram, (IHS) krönt av en figur, troligen en ängel. Skrinet är inrett med ett smalare övre lådfack och helt underrede.
Skrinet är idag målat i grönt, rött, gult och blått och det var det också vid förvärvet 1862. Lockets sparsamma målning är möjligen ursprunglig, men skrinets sidor förefaller av någon anledning blivit påbättrade. Kanske är det i samband med detta som nya kulfötter av ek sätts på plats. På alla kulfötter syns prydligt 1935 målat i rött.
Text: Anna-Lena Segestam Macfie
Litteratur:
Framtidens skrin. 300 års design. Hemslöjd Västra Götaland. Småskrifter utgivna av Bohusläns museums förslag nr 54, 2005.
Knutsson, Johan: Friargåvor. Nordiska museets förlag, Stockholm, 1996.