KYRKOMILJÖN -
Ådals-Lidens kyrka ligger utmed Ångermanälvens norra rygg i samhället Näsåker intill korsvägen mellan Junsele mot nordost och Ramsele mot nordväst samt byvägen mot Sollefteå i söder. I söder ligger den gamla prästgården på andra sidan vägkorsningen, väster om kyrkotomten en församlingslokal uppförd 1958.
Kyrkotomen
Tomten är rektangulär till formen, utvidgad under 1940-talet mot norr; med entréer i öster, söder och norr, alla med grindstolpar i betong och svarta smidesgrindar i ovanligt dekormönster. Tomten avgränsas av vägarna i söder och öster. Kyrkan ligger centralt på den flacka tomten. I nordväst finns ett gravkapell från 1948-49, betongstomme med murade tegelväggar, slätputs, vit målning och sadeltak belagt med svart skiffer. Motivet är klassicerande med en tempelgavel stående på fyra pelare mot öster. Krönande förgyllt kors i plåt på nocken mot öster. Två rundbågiga spröjsade tvåluftsfönster mot söder och norr
Tomten avgränsas med hög granhäck i nordost, norr, väster och sydväst. I sydöst saknas den efter en brand under sommaren. Stora gräsytor med gravrader i väster och norr, även delvis i öster; i sydöst, liksom i söder, för stiftet ovanligt nog grusytor överallt. I norr en processionsväg i asfalt till kapellet i väster, från denna grusvägar mot de grusade ytorna i söder.
Kyrkobyggnaden
Ritningar till en tornlös kyrka utfördes av Simon Geting 1817. Ritningarna reviderades vid granskningen på ÖIA av P W Palmroth. Byggmästare var Erik Ersson från Gafsele i Åsele socken, som också byggt en kyrka i Fredrika. Grunden lades 1817. 1818 vände sig församlingen till ÖIA med begäran om en ny ritning med torn över sakristian, vilket beviljades. Till det gamla förslaget tillfogade Palmroth en kraftig takryttare. Kyrkan stod färdig 1820.
Det är en rektangulär kyrkobyggnad i trä med kor i öster och huvudingång i väster samt mittingång på sydsidan. Sakristia och skrudkammare bakom koret under samma tak som kyrkan för övrigt.
Kyrkan är uppförd i en slags korsvirkeskonstruktion utan mellanliggande fast fyllning med omkring 1,5 meters väggtjocklek, inberäknat ytter- och innervägg med luftspalt däremellan. Utkragande sockel, slätputsad, grå målning, plåtavtäckning. Fasaderna täckta med stående vitmålad panel, troligen senast målad 1984. En smal gesimslist löper över fönsterraden, ca 1 m under takfoten, runt hela kyrkan. Profilerad takfot. Gavelfälten klädda med vitmålade rundspån. Falsad kopparplåt på sadeltaket sedan 1978. Stuprör i koppar på långsidornas gavlar, hängrännor också i koppar.
Utskjutande pilastrar som når upp i höjd med fönsteröverstycken delar rytmiskt in långhusfasaden, hörnpilastrar även runt hörn mot kortsidorna. På grund av de dubbla väggarna är fönsterna ovanligt djupt indragna för att vara en träkyrka, tresidiga avslut i panelen med en inre välvd båge. Fem fönster på norra sidan, fyra på södra, ett ersatt med entré med överljus. Samtliga ombyggda med innanfönster 1914. Ej kopplade bågar, sex lufter, de två översta med rundbågeform, sexton spröjsade rutor i vardera, femton i de båda övre, fyra i de inre, utvändigt grå målning, invändigt vit målning. Ett motsvarande fönster i östra fasadens mitt.
Kraftig takryttare i form av en lanternin med inbyggd klockbock över sakristian och skrudkammaren. Lanterninen var ursprungligen mycket enklare utförd och avslutad med en enkel pyramidhuv. 1914 tillkom den nuvarande utformningen med barockpräglad huv kantad av fyra frontoner i takfoten. Frontonerna, liksom gavlarna, spånklädda, vit målning. Huven kopparklädd. Högst upp ett förgyllt kors i plåt.
Utrymmet bakom korväggen försåg östgaveln med två mindre ingångar, trädörrar inordnade i den stående breda fasadpanelen. Trappor, ombyggda 1914, med stora granitblock i två avsatser, högt steg på den utskjutande sockelkonstruktionen. Regellås i järn.
Den södra dörren på östväggen leder upp på kyrkvinden och klocklanterninen.
Första avsatsen i övre delen av fönster väg in till isolerat utrymme ovan sakristian. Här står ett gyllene kors i plåt, som troligen ursprungligen krönt lanterninen.
Mellanvåningen har saxade diagonaler upp i klockvåningen. Här finns också en yttre stomme för långhustaket. En stege leder upp mot takstolarna och vinden mot väster. Sakristians tak syns härifrån mellanplanet och fungrar som förvaringsloft.
Lanterninen buren av handbilade vertikala stockar, tre i vardera hörn, ända nerifrån mellanvåningens inre horisontella ramverk med åsar in i långhusstommen. Stockarna stöttar horisontella fyrkantåsar uppe i lanternintaket. Laxade sidostöd i hörnen vid tornuren. På de övre åsarna stöttas kupoltoppens stomvirke.
Klockvåningen har två klockor hängande i ett inre ramverk av kraftigt fyrkantvirke stående på kort hörnstöd samt saxade fyrkantvirken i norr och söder. Dubbla rakslutna ljudluckor i trä, inrättade 1951, liggande smala spåntade bräder, svart målning, i samtliga väderstreck. Ovan dessa tornur i gjutjärn, opakt glas. Automatisk motordriven klockring-ning, dito lucköppning.
Urverket från Westerstrand och söner, Töreboda, sitter under klockornas brädgolv, strax intill en brant trappa från mellanplanet. Här ser man också lanterninsidornas stånde breda plankväggar.
Västra entrén med trappa med fem plansteg i granit, enkelt räcke i plattstål, svart målning. Entrén inskriven i hög trekantsavslutad nisch. Entrédörr i form av hög pardörr i trä, tre fyllningar av halvfransk karaktär, dekorromber i nedre och övre, ovaler i mitten, brun målning. Tre smidda följare från gångjärn på utsidan. Mörkt brun lasering insidor. Högt sittande överljus i bågsegment, två utåtgående lufter, mångspröjsade små glas, grå målning. Däremellan en infälld gråmålad fyllning med utanpåliggande dateringstavla svart målad text: "Carl XIV Johan MDCCXX".