MILJÖBESKRIVNING ANTJÄRNABO FÄBODAR -
Andtjärnabo fäbodomårde ligger ca 1 mil nordväst om centrala Edsbyn och 1,5 mil från Knåda. Namnet kommer från den närbelägna Andtjärnen. Flera vallrutor är samlade efter en öst-västlig axel på sluttningen sydväst om berget Skinnsäcken och Uvaberget medan en vall ligger på en höjd separerade från de övriga. Slåtter- och odlingsmark har funnits i ett stråk norr om bebyggelsen och söder om nuvarande genomfartsväg. Det var då fri sikt mellan alla vallstugor men idag har skogen tagit över åkrar och vuxit upp kring byggnaderna. Rester av fastbandhagar berättar var åkrarna har legat. Här finns ingen annan bebyggelse än den som hör till fäbodområdet. En stuga har återuppbyggts som fritidshus efter att vallstugan brann ned men i övrigt är byggnaderna ovanligt opåverkade av fritidsanvändningen. Fäboddriften pågick längst hos Smens där man hade mjölkko och getter på bete fram till 1958. Därefter har Smens och de övriga vallarna används i viss mån för fritidsbruk och ett par betas av får. Vägen genom Antjärnabo leder till fritidshus vid Loftssjön.
Längst åt väster ligger Mångserskers, därefter Näs, Mångs, Olars och något lägre i sluttningen ner mot Andtjärnen ligger Smens. Betydligt högre än de övriga ligger Näsjonases, nästan på krönet av Skinnsäcken.
Uppgifter om fäbodområdets etablering saknas. Tidigare låg vallrutorna samlade i en tätare gruppering, strax norr om Mångsvallen, men i samband med Laga skifte under 1850-talet grupperades vallområdet om till sin nuvarande utsträckta form. Det finns fortfarande rester av jordkällare och husgrunder på den gamla platsen medan många byggnader flyttades till sina nuvarande tomter. Vallar som flyttats är Näs och Mångs medan Persjulsvallen flyttades till Fullsborn under 1860-talet. De gamla husgrunderna är skyltade och lätta att hitta. På höjden, tillsammans med Näsjonases har Östergrens vallruta legat. Östergrens fick ny vall vid Homnanäset så Näsjonases köpte mark och kvarvarande byggnder på krönet. Norr om genomfartsvägen rinner vatten från Loftssjön, genom myrmark och via Ljustjärnen och en bäck till Andtjärn. Vid Ljustjärn finns ett röse som ska vara en inmutning för gruvdrift inmutad av dalmasen Pålsson. 1837 fanns en mutsedel för kopparfyndighet tillhörande inspektor Forsell vid Voxna bruk. (s.7 Persmässposten nr 71 1991)
När det gäller byggnaderna medförde Laga skifte mycket större förändringar bland fäbodarnas bebyggelse än i hembyarna. För att få markägare från samma by inom ett fäbodområde tvingades många lämna över sina vallrutor till nya ägare för att själva tilldelas mark och byggnader inom ett nytt fäbodområde. Vanligen så flyttades många byggnader så att vallrutan skulle hamna på det skogsskifte som tillhörde gården. Det är lätt att förstå att byggnader i dåligt skick eller av annat skäl omoderna inte flyttades med eller behölls av nya ägare. Kanske har många av våra äldsta fäbodbyggnader försvunnit just vid den typen av förändringar.
Karaktäristisk för bebyggelsen i Antjärnabo är att det är många timmerbyggnader från tiden som fäbod bevarade medan väldigt få byggnader för annan funktion har tillkommit. Vissa kompletteringar med uthus till fritidshusanvändningen har tillkommit men de är inte dominerande. Generellt är exteriörerna väl bevarade medan vissa förändringar har gjorts när det gäller främst vallstugornas interiörer. Mest välhållna är Smens och Olars där flera ekonomibyggnader finns bevarade i oförändrat skick. Området är av stort intresse för kulturminnesvården, landskapsbilden och friluftslivet.
Antjärnabo utpekades som värdefullt fäbodområde vid 1978 års byggnadsinventering och ingår sedan 1996 i riksintresset för kulturminnesvård betecknat K559 Ovanåkers fäbodskog. Markerna är inte betecknade som värdefulla i samband med ängs- och hagmarksinventeringen 1993.
Källor:
Albertsson, Knut En inventering av Ovanåkers fäbodar Andra upplagan oktober 1992
Bebyggelse i Ovanåkers kommun, del 1. Ovanåker och Voxna socknar. En inventering från Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund. Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund 1978.
Borvall, H Andtjärnabo fäbodar i Ovanåker stencil 1980, kurs i folklivsforskning B, Högskolan i Gävle-Sandviken
Översiktsplan 2000. Ovanåkers kommun. Antagandehandling. Ovanåkers kommun. Bohus 2000.
Gula kartan Kyan 15F:28, Lantmäteriverket Gävle. Gävle 1988.
Persmässposten nr 71 1991.