TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset är en vitputsad tvåvåningsbyggnad med valmat sadeltak täckt med svart, glaserat tegel. Sockeln är slätputsad och gråmålad. Formspråket är nyklassicistiskt med rusticerad bottenvåning och parställda pilastrar som markerar sidopartierna. Den centralt placerade portalen inramar en tung pardörr.
Interiören uppvisar ett varierande utseende som tycks härröra från renoveringar vid olika tillfällen under 1900-talet. Väggmålningar i trapphuset, föreställande bilder från staden, kan vara tillkomna på 1930-talet liksom förmodligen ytskikten i Knutsalen. Kakelugnarna är äldre, men kontorsinredningen på bottenvåningen är troligen ganska nytillkommen. Det är osäkert vilken sal som har tjänat som sessionssal. Den så kallade Knutsalen har i första hand fungerat som festsal. Möbleringen idag påminner om en sessionssal vilket emellertid beror på att rummet används av kommunfullmäktige. Det är möjligt att möblerna härrör från tiden då rådhusrätten fortfarande huserade i byggnaden. Ystad stadsvapen är utskuret i trästolarna.
Efter rådhustiden användes byggnaden under en tid som pastorsexpedition och för konstutställningar. Idag finns kontor i bottenvåningen, andra våningen används av kommunfullmäktige och som representationslokal. I källaren är restaurang, Rådhuskällaren.
KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-16, Det nuvarande rådhuset, en putsad tvåvåningsbyggnad under valmat tak, uppfördes 1938-40 efter ritningar av Anders Påhlqvist. I samband med en restaurering 1922 upptäcktes en kryssvälvd källare från det äldre senmedeltida rådhuset, vilket ödelades av svenskarna 1569. Vid den senaste restaureringen 1971-72 återgavs källaren sin ursprungliga funktion som utskänkningslokal.
KÄLLA: Byggnadsminnen 1961-1978 - Förteckning över byggnadsminnen enligt lagen den 9 december 1960 (nr 690). Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, Stockholm, 1981. ISBN: 91-38-06360-3