Margarin - från råvara till konsument.
Signerad Rolf Stålenhag.
Copyright Margarinbolaget.
Akke Hanssons Reklamstudio.
Tinta tryck AB 1962.
Klistrad på papp 100x70 cm.
Text i planschen:
Bomullsfrö, jordnöt, kokos, raps, soja
Oljeutvinning, raffinering, mjölk, behandling, vitaminer.
Portionspump, zenator, packmaskin, kartongfyllare, kartongförsegling.
Färskdistribution producent - konsument.
Fakta om margarin
Samarbete med jordbruket
Mellan det svenska jordbruket och margarinindustrin finns många beröringspunkter. En av de mest betydelsefulla är odlingen av raps och andra oljeväxter. Ur rapsfröna pressas olja, som användes vid margarinframställningen. Återstoden av fröna går tillbaka till jordbruket som kraftfoder i form av foderkakor till kreaturen.
Jordbruket levererar också skummjölk till margarinindustrin — omkring 10 miljoner liter årligen.
Råvaror från hela världen
Från hela världen får vi råvaror till vårt svenska margarin.
Kopra, som är kokosnötternas torkade kärna, importeras från öarna i Stilla Havet och Indiska Oceanen.
Bomullsfröoljan kommer från Nordamerika och Afrika.
Sojabönor köper vi från Nordamerika och Ostasien.
Valolja — ett fint, vitt fett — ingår i vissa margarinkvaliteter.
Ständiga kontroller
I Margarinbolagets och de anslutna fabrikernas laboratorier görs ständiga kontroller av råvarir och färdigt margarin. Dessutom tar Statens Institut för Folkhälsan stickprov på margarinet och kontrollerar fetthalt, vattenhalt och vitaminhalt.
För att lätt kunna skilja margarin från smör skall enligt livsmedelsstadgan margarin innehålla 0,2 % potatisstärkelse.
I margarin ingår fett, skummjölk, salt, vitaminer och karotin (ett gulrött växtämne som bl a finns i morötter och som har A-vitaminets effekt).
Lika mycket vitaminer året runt.
Det finns lika mycket vitaminer året om i vårt svenska margarin, d v s 30 000 IE (internationella enheter) vitamin A per kilo och 1 500 IE vitamin D. I båda fallen lika mycket som det finns i smöret, då det är som bäst, d v s på sommaren då korna går ute på bete.
Brist på A-vitamin leder till nedsatt syn i mörker och medför benägenhet för förkylningar.
D-vitamin behövs för kalk- och fosforomsättningen och är särskilt viktig för barn och ungdom.
Enligt livsmedelsstadgan skall i såväl margarin som smör fetthalten vara mint 82 % och vattenhalten högst 16 %. Båda produkterna har samma kalorivärde.
Från råvara till färdigt margarin
Råvaran måste först raffineras d v s renas. Skummjölken måste också behandlas. Den pastöriseras och syrsättes. Sedan blandningen bearbetats till margarin i huvudmaskinen, zenatorn, förs margarinet i en sluten ledning direkt till paketeringsmaskinen, där det automatiskt formas i bitar om 1/2 eller 1/4 kilo, som slås in i aluminiumfolie. Inte luft, inte ljus, inte en mänsklig hand har kommit i beröring med det förpackade margarinet. Paketen transporteras på band till en maskin, som automatiskt packar dem i kartonger.
Vi äter mer än 16 kilo margarin per invånare och år
1939 åt vi 11 kilo smör och 9 1/2 kilo margarin per invånare och år. 1961 var rollerna ombytta, då åt vi 10 kilo smör och 16 1/2 kilo margarin.