Finlands Frihetskors av 4 klass med svärd 1939. Frihetskorsets orden instiftades den 3 mars 1918, orden är uppdelad i två avdelningar, en för tapperhet i fält den andra för medborgerliga förtjänster.
Korset för tapperhet är svartlackerat och har ett svärdemblem i bladkransen, vilken kröner korset, medan korsen för medborgerliga förtjänster är blåemaljerade både på åt- och frånsidan och saknar svärdemblemet inom bladkransen. De två bepansrade armarna med svärden symboliserar österns eviga kamp mot väst.
Storkors, 1 klass samt 2 klass kors har samma utseende för tapperhet som för medborgerliga förtjänster, med undantag för svärdemblemet inom bladkransen.
Frihetskorset har följande värdigheter: Storkors, 1 klass med kraschan, 1 klass, 2 klass, 3 klass och 4 klass samt frihetsmedaljen av 1- och 2 klass.
Genom sina många tillägg till varje ordens- respektive medaljklass är Frihetskorset en av världens variantrikaste utmärkelser.
Efter de tre krig under vilka Frihetskorset först instiftades och sedan två gånger återupplivades har det nu följande tilläggsvärdigheter: med svärd, med röda korsets tecken ( för sanitetspersonal ) , med eklöv ( genom vilket den belönade kan förlänas samma värdighet två gånger och dessutom bära båda värdigheterna ), samt med briljanter.
Sedan 1989 är Frihetskorset en permanent militärorden i Finland. Den utdelas, trots att fred råder, med svärd till militärer för förtjänster om försvarsmakten, dock med slät frånsida utan något årtal vilket fortsatt endast kommer att åsättas frånsidan i händelse av krig samt med fredsband, vilket för storkors-2 klass är gult med smala röda kantränder och gult med två röda mittränder för 3-4 klass. Krigsbandet är rött med två smala vita kantränder för storkors-2 klass och rött med två vita mittränder för 3-4 klass.
Flertalet av de ordenstecken som förlänats efter 1989 är dock för medborgerliga förtjänster och följaktligen utan svärd.