Består av två s-formade trästycken. Ovansidan har skuren dekor i orm av acanthus i relief.
Smidda järnbeslag på utsidan att fästa de lösa skaklarna i.
Nertill är ett urtag i vardera att spänna fast bogträet genom.
In- och utsidad har spik eller spikhål efter stoppning (tagel täckt med läder).
Färgskiktet är slitet. Upptill är högra bogträet lagat.
Skadedjursangrepp.
Litteratur: Edvardsson, Ingmar, Rack, ryss och rissla, Stockholm, 1995, s. 66 samt
bild s. 42.
Ur handskrivna katalogen 1957-1958:
Ett par bogträn
L. a) 73, b) 73 cm; järnbeslag, skuren dekor i relief, grönmålade; stoppn. saknas; sprickor , maskhål.
Lappkatalog: 40
Hugo Hallgren var son till salteriidkaren och handelsmannen Johan Jacob Hallgren och Emelia Gerle. Företaget började sälja brissling på 1850-talet och 1864 startade man konservfabrik på Gullholmen som senare döptes till J. J. Hallgren & Söner. Sönerna var Gustav Richard, f. 1858 och Oscar Hugo, f. 1867. Här introducerades flera nyheter inom ansjovisindustrin, bl a Sveriges första skinn- och benfria delikatessill. Företaget var också först med att lägga in ansjovis i hermetiskt slutna kärl av bleckplåt. 1898 köptes Hallgrens konservfabrik upp av det nybildade storföretaget AB Sveriges Förenade Konservfabriker (SFK). 1901 flyttade Hugo Hallgren till Ellös där han startade en ny konservfabrik.
För uppgifter om förvärvet, se UM005155.