Brevskrivaren, Axel Nordlander, var född 1879 i Dalarna. Han var kavallerist vid Skånska husarregementet, och blev löjtnant 1907 och ryttmästare 1916. Axel var även fältflygare inom Svenska arméns flygväsende, som senare kom att bli svenska Flygvapnet. När brevet skrevs var Axel på väg till en flygövning vid Kiruna flygavdelning, och ville skicka en hälsning till sin pappa som var bosatt i Smedjebacken, väster om Uppsala. Mobiliseringsorder om att bilda flygavdelning i Kiruna gavs ut år 1914 till följd av krigsutbrottet. Första flygningen vid flygavdelningen ägde rum våren 1916.
Vid sidan av flygningen deltog Axel i flertalet ryttartävlingar. Han tog två OS-guld i fälttävlan i Stockholm 1912, ett individuellt och ett i lagritt. Den individuella tävlingen vann Axel mot tyska Friedrich von Rochow, som Axel besegrade med 0,17 poäng. Tävlingshästen hette Lady Artist.
Rapporthylsor
Rapporthylsor, eller kapslar som de även kallas, användes vid denna tid för att kommunicera mellan flygplan. Ett meddelande placerades i kapseln, som var försedd med ett långt rött tygband, som sedan slängdes ut från flygplanet. Piloterna kunde även ta emot information från marken. Då spändes kapseln upp på en lång lina, mellan två störar eller träd, sedan fick piloten fånga in kapseln med en lång krok. Ett exempel på en sådan anordning med krok kan ses undertill på ett av Flygvapenmuseums utställda flygplan, S6 Fokker.